Nicuşor Dan, despre Codul urbanismului: se legalizează hoţia din urbanism şi construcţii

Duminica, 25 Iunie 2023, ora 16:31
2334 citiri
Nicuşor Dan, despre Codul urbanismului: se legalizează hoţia din urbanism şi construcţii
Nicușor Dan crede că noul Cod de Urbanism conține prevederi toxice FOTO Ziare.com

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a criticat, duminică, proiectul noului Cod al urbanismului, care va fi dezbătut săptămâna viitoare de către Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Primarul general afirmă că, deşi adună la un loc toate prevederile din domeniu, proiectul legislativ cuprinde ”nişte chestiuni extrem de nocive”.

Nicuşor Dan a vorbit, duminică, într-o conferinţă de presă, despre noul proiect al Codului urbanismului.

Documentul, adoptat tacit de Senat, ar urma să fie dezbătut săptămâna viitoare - marţi şi miercuri – de către Camera Deputaţilor.

”Este un text care preia toată legislaţia anterioară în materie de construcţii şi urbanism, ăsta este un lucru foarte bun, din păcate el conţine, la influenţă politică, nişte chestiuni extrem de nocive”, a afirmat primarul general.

Nicuşor Dan a adăugat: ”În primul rând, se pierde din regimul de protecţie a mai multor spaţii verzi şi, în al doilea rând, există prevederi care afecteaază principul legalităţii”.

Primarul general a explicat că, potrivit proiectului de lege, autoritaţii de construire emise în baza unor PUZ-uri declarate nelegale de către instanţă rămân în vigoare.

”Tehnic, în cuvinte mai puţine, se legalizează hoţia din urbanism şi construcţii”, a adăugat Nicuşor Dan.

Acesta a făcut apel la liderii coaliţiei: ”Fac un apel către liderii coaliţiei - domnul Ciolacu, domnul Ciucă - să privească cu atenţie acest proiect de legislaţie pentru că de el depinde modul în care vor arăta oraşele şi satele din România în viitor”.

De asemenea, Nicuţor Dan a transmis şi un mesaj premierului care recent a făcut referire la faptul că ar dori să revină în ţară românii plecaţi.

Potrivit lui Nicuşor Dan, mulţi dintre românii care au plecat din ţară au plecat pentru că nu au mai suportat ca autorităţile să-i protejeze pe şmecheri.

”Domnul Ciolacu, dacă doriţi ca românii plecaţi din România să se întoarcă, nu mai daţi legi pentru şmecheri, aşa cum este proiectul de Cod al urbanismului”, a mai afirmat primarul general.

Acesta a adăugat că speră că deputaţii PNL vor trata cu responsabilitate acest proiect.

Nicuşor Dan a detaliat apoi prevederile pe care le consideră nocive, unele vizând eliminarea spaţiilor verzi şi obligativitatea existenţei acestora la introducerea unor terenuri în intravilan.

Alte prevededri considerate nocive de primarul general se referă la PUZ-uri.

De asemenea, primarul general a adresat deputaţilor o scrisoare în care atrage atenţia asupra acestor prevederi considerate nocive şi propune o serie de amendamente.

Eveniment Quarterly Report

Autobuze electrice pe străzile din București. Nicușor Dan anunță liniile pe care vor circula: ”Începând de mâine”
Autobuze electrice pe străzile din București. Nicușor Dan anunță liniile pe care vor circula: ”Începând de mâine”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că 20 de autobuze electrice care au făcut testul de anduranţă vor ieşi pe traseu de mâine, iar linile 330 şi 335 vor avea autobuze electrice....
Nicușor Dan vrea să fie susținut și la alegerile din 2024: ”E o singură regulă în politică, faci ce îți spune electoratul”
Nicușor Dan vrea să fie susținut și la alegerile din 2024: ”E o singură regulă în politică, faci ce îți spune electoratul”
Nicușor Dan, primarul Capitalei, a recunoscut că dorește să fie susținut din nou de PNL la alegerile locale din 2024, dezvăluind și motivul pentru care crede că e realizabil. Întrebat...
#NIcusor Dan, #urbanism, #critici , #stiri sociale