Nicușor Dan anunță că va sesiza DNA în legătură cu CSM București. O parte consistentă din primele de peste 1 milion de lei ar fi ajuns ilegal la Gabriela Szabo

Luni, 21 Noiembrie 2022, ora 13:13
9604 citiri
Nicușor Dan anunță că va sesiza DNA în legătură cu CSM București. O parte consistentă din primele de peste 1 milion de lei ar fi ajuns ilegal la Gabriela Szabo
Nicușor Dan, primarul Capitalei, Gabriela Szabo, directorul SMB FOTO: Colaj Facebook

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că va sesiza Direcția Generală Anticorupție în legătură cu neregulile depistate la Clubul Sportiv Municipal București.

Edilul spune că a fost identificat un posibil conflict de interese legat de Gabriela Szabo, director general al CSM, dar și de faptul că peste 1 milion de lei au fost distribuiți drept prime unor angajați care nu aveau drepturi.

”Voi sesiza DNA pentru nereguli depistate la Clubul Sportiv Municipal (CSM București) ca urmare a unei verificări a Corpului de Control care a vizat activitatea CSM în perioada 2017-2022.

În anul 2018, CSM a plătit prime în valoare totală de 1.076.330 de lei unor angajați care nu aveau dreptul la acești bani, mai exact personalului administrativ. Primele pentru câștigarea competițiilor se puteau acorda potrivit legislației în vigoare la acel moment numai sportivilor și colectivelor tehnice (antrenori, medici, kinetoterapeuți).

O parte consistentă din suma totală achitată personalului administrativ, respectiv 190.965 de lei, a fost încasată în mai multe tranșe de directorul general al CSM, Gabriela Szabo tot sub formă de primă.

Totodată, Corpul de Control a identificat și un posibil conflict de interese generat de un contract încheiat de conducerea Clubului în 2018 cu o firmă cu care Gabriela Szabo a încheiat ulterior, în același an, un contract de cesiune de drepturi de autor.

Pe lângă aceste probleme, s-au constatat și că reorganizările succesive ale instituției, făcute în 2017-2019, au fost deficitare, neducând la o îmbunătățire a activității.

Litigiile din perioada 2018-2022 au generat costuri de 2.928.065 de lei reprezentând cheltuieli cu avocații. La acestea se adaugă despăgubiri și cheltuieli de judecată în valoare de 1.722.852 de lei (până la acest moment).

De asemenea, nu s-a găsit o bază de date a numărului de sportivi, pe secții și pe vârste, astfel că toate cifrele furnizate către PMB pentru intervalul 2018-2022 au fost niște aproximări nefundamentate.

În plus, nu există o procedură cu privire la transferul sportivilor, cu privire la criteriile care trebuie avute în vedere în procesul de selectare a unui sportiv, la cum se aproximează valoarea unui sportiv, fapt care a dus de-a lungul vremii la pierderi financiare.

În urma neregulilor administrative găsite, a fost sesizată comisia de disciplină și au fost dispuse măsuri de remediere a situației”, a transmis Nicușor Dan.

#NIcusor Dan, #DNA, #Clubul Sportiv Municipal Bucuresti, #Gabriela Szabo , #Nicusor Dan