Gheorghe Piperea l-a dat pe Nicușor Dan pe mâna ANI, apoi și-a retras sesizarea în aceeași zi. Ce decizie a luat instanța în dosarul edilului general al Capitalei

Joi, 21 Septembrie 2023, ora 21:15
9586 citiri
Gheorghe Piperea l-a dat pe Nicușor Dan pe mâna ANI, apoi și-a retras sesizarea în aceeași zi. Ce decizie a luat instanța în dosarul edilului general al Capitalei
Gheorghe Piperea (stânga) este cel care a făcut sesizarea la ANI împotriva lui Nicușor Dan, apoi a retras-o în aceeși zi. FOTO: Facebook.com / Ziare.com (colaj)

Nicușor Dan a scăpat joi, 21 septembrie, de acuzațiile Agenției Naționale de Integritate (ANI) cu privire la incompatibilitate și conflict de interese, dar rămâne cu alte două puncte din raportul inspectorilor de integritate, cele referitoare la abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. Instanța de contencios administrativ i-a dat dreptate edilului doar în parte, acesta urmând a primi o soluție de la Parchet cu privire la ultimele două acuzații.

Procesul în care Nicușor Dan a contestat cele 4 puncte ale raportului ANI din luna februarie s-a desfășurat, joi, pe rolul Secției de Contencios Adminstrativ a Curții de Apel București.

Două dintre acuzațiile ANI sunt de natură administrativă, iar două de natură penală. Asta a contat mult la admiterea în parte a contestației lui Nicușor Dan, deoarece instanța de contencios administrativ nu s-a pronunțat pe acuzațiile de natură penală, lăsându-le în seama Parchetului.

Cine l-a „băgat între coperți” pe Nicușor Dan

Pe parcursul dezbaterilor de joi a fost pronunțat și numele celui care a făcut sesizarea la ANI împotriva lui Nicușor Dan: avocatul Gheorghe Piperea.

Reamintim că prof. univ. dr Gheorghe Piperea este cel care se arăta indignat că Administrația Națională de Meteorologie raportează valoarea temperaturii înregistrate la umbră, nu la soare.

Avocatul se întreba, retoric, „cum este posibil ca temperatura la umbră să fie cu 7 sau chiar 11 grade mai redusă decât cea de la soare?”.

Instanța a constatat, din actele dosarului, că Gheorghe Piperea a depus sesizarea la ANI împotriva lui Nicușor Dan și a retras-o în aceeași zi.

Retragerea sesizării nu are efecte, însă, asupra raportului ANI, așa cum a arătat reprezentanta instituției.

Cu alte cuvinte, Gheorghe Piperea le-a dat celor de la ANI „un impuls” să-l bage între coperți pe Nicușor Dan, apoi s-a retras din „bătălie”.

Reprezentanta ANI a declarat în fața instanței că sesizarea nu are același regim ca un denunț, în așa fel încât retragerea ei nu are efecte asupra raportului inspectorilor de integritate.

În urma sesizării „efemere” făcută de Gheorghe Piperea, inspectorii ANI au întocmit un raport cu patru „capete de acuzare”:

 • Incompatibilitatea - pentru că „a exercitat și alte funcții de conducere în cadrul a patru instituții sau servicii publice, fără mandat de reprezentare”
 • Conflictul de interese - în perioada 07 august – 07 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcției de primar general și a funcției de director general al Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB)
 • Folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane: „Amenda contravențională aplicată de către o instituție publică persoanei fizice Dan Nicușor Daniel a fost achitată de Primăria Municipiului București, iar demersurile de contestare la instanța abilitată au fost efectuate de către Direcția Juridic din cadrul Primăriei Municipiului București pentru Dan Nicușor Daniel atât în calitate de persoana fizică, cât și în calitate de primar general, documentul purtând semnătura olografă a acestuia, distinct pentru ambele calități”
 • Abuz în serviciu: „În perioada 07 august – 07 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcției de primar general și a funcției de director general al ALPAB, a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 lei și ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat”.

Cum s-a apărat edilul în instanță

Nicușor Dan, prezent la proces, a răspuns pe rând acuzațiilor:

 • „Spune ANI că am primit o amendă pe persoană fizică, pe care am plătit-o din banii bucureștenilor. Am depus la dosar decizia definitivă prin care am dovedit că amenda primită era pe persoană juridică (n.r. – ca primar general), nu ca persoană fizică.
 • Mai spune ANI că am aprobat plata a 3 milioane de lei pentru o instituție. Am depus o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București prin care s-a majorat bugetul acelei instituții cu 3 milioane de lei. Legea spune că trebuie să fie un interes de natură patrimonială și nu e.
 • În raport se mai arată că aș fi exercitat simultan și funcția de primar general și pe cea de director la 4 instituții din subordine. Nu poți exercita o calitate fără să fi fost învestit. Cel mult pot fi acuzat că am lăsat neconduse patru instituții în toată nebunia aia, când era să dea faliment Bucureștiul. Dar primarul general are voie, conform legii, să reprezinte instituțiile din subordine. Aici e vorba de respectarea dreptului de a alege și de a fi ales”, a declarat Nicușor Dan.

Avocatul lui Nicușor Dan a invocate și niște aspecte de nulitate a raportului ANI:

„Nu e clar cum au fost numiți cei doi inspectori care au realizat raportul. Din dosarul administrativ rezultă că cei doi nu au fost desemnați, iar lucrarea nu a fost repartizată conform legii. În termen de 15 zile am înțeles să ne completăm contestația pe acest motiv”, a declarat avocatul lui Nicușor Dan.

Instanța a rămas în pronunțare, iar soluția a venit câteva ore mai târziu:

 • „Admite excepţia tardivităţii formulării cererii adiţionale şi constată decăzut reclamantul din dreptul de a invoca noi motive de nelegalitate.
 • Admite excepţia inadmisibilităţii exercitării controlului de legalitate asupra dispoziţiei din raportul de evaluare prin care a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 • Respinge cererea de anulare cu privire la acest aspect ca inadmsibilă. Admite în parte cererea formulată de reclamantul Nicuşor Daniel Dan în contradictoriu cu parata Agenţia Naţională de Integritate.
 • Anulează în parte raportul de evaluare nr.58231/G/II/23.12.2022 sub aspectul constatării existenţei stării de incompatibilitate şi conflictului de interese.
 • Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare; recursul se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată astăzi, 21.09.2023, soluţia fiind pusa la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în hotărârea Curții de Apel București.

Nicușor Dan nu poate spune că a câștigat „meciul” cu ANI, ci doar prima repriză. Dacă Înalta Curte admite recursul ANI și respinge contestația lui Nicușor Dan, aspectele ce țin de incompatibilitate și conflict de interese l-ar putea face să își piardă mandatul de primar general.

Eveniment Quarterly Report

Directorul CFR condamnat pentru că își snopea în bătaie copiii mai are un dosar, de abuz în serviciu. Vrânceanu critică „moralitatea procedurală” a procurorilor
Directorul CFR condamnat pentru că își snopea în bătaie copiii mai are un dosar, de abuz în serviciu. Vrânceanu critică „moralitatea procedurală” a procurorilor
Ciprian Nicolae Vrânceanu, fost director al CFR condamnat definitiv vineri, 8 decembrie, la 6 ani de pușcărie după ce și-a terorizat copiii, încercă să scape de dosarul de abuz în...
Sentința „elegantă” în procesul colaborării academicianului Mircea Dumitru cu Securitatea: N-are calitate pentru a fi verificat
Sentința „elegantă” în procesul colaborării academicianului Mircea Dumitru cu Securitatea: N-are calitate pentru a fi verificat
Curtea de Apel București a respins vineri, 8 decembrie, ca inadmisibilă, cererea CNSAS de constatare a calității de colaborator al Securității cu privire la academicianul Mircea Dumitru,...
#NIcusor Dan, #Gheorghe Piperea, #Nicusor Dan ANI, #abuz in serviciu, #incompatibilitate, #conflict interese, #Primaria Capitalei, #curtea de apel bucuresti , #justitie