De ce un vot pentru Nicușor Dan pe 9 iunie va fi un vot pierdut: riscul anulării mandatului în septembrie

Publicitate electorala
Miercuri, 22 Mai 2024, ora 12:14
53387 citiri
De ce un vot pentru Nicușor Dan pe 9 iunie va fi un vot pierdut: riscul anulării mandatului în septembrie
Nicușor Dan, primarul Capitalei FOTO Facebook/ Nicușor Dan

Nicușor Dan ar putea deveni incompatibil definitiv în luna septembrie. Acesta este în proces cu Agenția Națională pentru Integritate (ANI), după ce și-a plătit din banii primăriei amenzile date pe persoană fizică de către Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) ca urmare a întârzierilor în eliberarea autorizațiilor în termenele legale. În cazul unei hotărâri nefavorabile, votul din 9 iunie pentru actualul edil devine inutil.

Nicușor Dan se află de mai mult timp într-un conflict cu Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) după ce instituția l-a amendat în repetate rânduri pentru refuzurile sale de a elibera autorizații de construire în termenul legal. În cazul unora dintre amenzi, date pe persoană fizică, edilul a ales să le plătească din bugetul primăriei. Acest lucru îl poate duce acum într-o stare de incompatibilitate.

Agenția Națională de Integritate (ANI) verifică deja acest caz, cercetările în curs fiind pentru fapte de conflict de interese. Procesul cu ANI va avea loc în luna septembrie. Conform avocatului Radu Dinulescu, citat de Gândul, raportul de evaluare ar fi unul devastator. Astfel, în cazul unei pronunțări nefavorabile, Nicușor Dan pierde mandatul de primar, astfel că votul din 9 iunie pentru actualul edil devine complet inutil.

Una dintre amenzile date de ISC lui Nicușor Dan a fost în luna februarie 2022, în valoare de 6.000 lei, motivată de faptul că acesta nu a emis o autorizație de construire în termenul stabilit de lege. Reprezentanții instituției au specifica clar faptul că Nicușor Dan a fost amendat și nu instituția municipiului București. Cu toate acestea, edilul a plătit amenda din bugetul local, fapt care a dus la o sesizare a Asociației pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale către ANI, privind un conflict de interese.

Ulterior, în raportul de evaluare al ANI s-a stabilit că “Nicușor Dan a încălcat regimul juridic al incompatibilității și al conflictelor de interese”. Nicușor Dan a contestat raportul, însă a pierdut în prima instanță, iar apoi a făcut recurs. Astfel, o decizie definitivă a magistraților va fi luată în septembrie. În cazul în care Nicușor Dan pierde din nou, acesta devine oficial incompatibil cu funcția de primar. Acest fapt îi face pe mulți alegători să se gândească acum de 2 ori dacă pun ștampila pe Nicușor Dan în 9 iunie.

Cum a apărut starea de incompatibilitate

Nicușor Dan și-a plătit amenzile primite de la ISC din bugetul primăriei. Citat de Gândul, avocatul Radu Dinulescu explică cum au fost date sancțiunile.„Trebuie să explicăm contextul. Câteva zeci sau sute de persoane fizice sau juridice, al căror drept de a obține autorizații de construire pe terenul lor a fost încălcat de Nicușor Dan prin neeliberarea acelor autorizații sau a prelungirilor de autorizații de construire, în afară că s-au dus în instanță, ca să îl dea în judecată pe obligarea de a face, au făcut și altceva. Au făcut plângere la Inspectoratul de Stat în Construcții.

În conformitate cu legea, văzând că primarul general nu a semnat și nu a eliberat autorizațiile – el semnează aproape ca un notar, doar pentru a o face publică, nu are dreptul să blocheze decizia arhitectului-șef -, în conformitate cu Legea 50 și cu Regulamentul de organizare și funcționare al ISC, ISC a adresat amenzi în sarcina lui Nicușor Dan, ca persoană fizică.

Nu a fost pedepsită instituția, autoritatea publică numită primar general, aceasta nu are nicio responsabilitate. Este vorba despre persoana fizică Nicușor Dan”, a declarat avocatul.

Nicușor Dan și-a dat seama de gafă și a încercat, în zadar, să o repare

Nicușor Dan a cerut în instanță anularea proceselor verbale ale ISC, atât în calitate de persoană fizică, cât și în calitate de primar general. Judecătorii nu i-au dat dreptate, iar edilul a cerut astfel revizuirea. Tot avocatul Radu Dinulescu explică faptul că acest lucru nu este întâmplător. Practic, revizuirea este o cale de atac extraordinară, menită să reformeze fondul. Nicușor Dan se teme acum de un dosar penal, după ce a plătit amenzile pe persoană fizică și avocații din bugetul public.

“A cerut asta în calitate de persoană fizică și a doua oară în calitate de primar general, în numele autorității publice. Instanțele, și la judecătorie și în calea de atac, la tribunal, au decis că primarul general, autoritate publică, nu are calitate procesuală și au respins și acțiunea pe fond.

Revizuirea este o cale de atac extraordinară care tinde să reformeze fondul. De ce o exercită Nicușor Dan? Îi e frică de repercusiunile patrimoniale, civile și penale, ale faptului că el a plătit aceste amenzi din bugetul statului, lucru remarcat și sancționat și de Curtea de Conturi, prin raportul făcut public în martie 2024”, a declarat Radu Dinulescu.

Rețeta succesului lui Nicușor Dan: De la două eșecuri la PMB și o mână de voturi la o victorie zdrobitoare în fața Gabrielei Firea
Rețeta succesului lui Nicușor Dan: De la două eșecuri la PMB și o mână de voturi la o victorie zdrobitoare în fața Gabrielei Firea
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, este în centrul atenției după câștigarea celui de-al doilea mandat în fruntea PMB cu un rezultat dublat față de scorul obținut de candidatul PSD, Gabriela...
Punct și de la capăt. Încă patru ani pierduți?
Punct și de la capăt. Încă patru ani pierduți?
Cu mai mult de un an în urmă, prevesteam câștigarea celui de-al doilea mandat de către Nicușor Dan. Aproape nimeni din mediul privat nu credea că un om care nu are nicio realizare majoră...
#NIcusor Dan, #Primaria Capitalei, #incompatibilitate , #stiri politice
  1. Reacția USR, după ce a fost etichetat drept partid „marxist" de către Rareș Bogdan / Care sunt șansele de împăcare cu Dacian Cioloș
  2. Cum se fură voturi în 2024: „Au apărut noi metode”
  3. Un birou electoral din Costineşti a cerut anularea alegerilor. BEC nu a luat încă o decizie
  4. Nicolae Ciucă îl trage de mânecă pe partenerul de guvernare Marcel Ciolacu. "Ar trebui să aibă puţină smerenie"
  5. O comisie de votare din Botoșani a recunoscut public că a inversat rezultatul alegerilor într-un sat. Pe cine au dat vina pentru eroare
  6. Nici n-a câștigat bine al doilea mandat că Nicușor Dan se gândește deja la următorul. "Îmi doresc și un al treilea"
  7. George Simion: „99,9% sunt candidat la prezidențiale”. Ce n-a mers în strategia AUR pentru alegeri VIDEO
  8. "Mandat european pentru ultrașii de dreapta români"
  9. Clotilde Armand, ironizată de cel care a învins-o în alegeri. George Tuță: "Următoarea etapă este să-i dea în judecată pe cetățeni că nu au votat cu ea"
  10. Reacția AEP după cererile de demisie ale președintelui Toni Greblă: "Numărarea voturilor sau centralizarea rezultatelor nu intră în atribuţiile noastre"