Opinie: Cine-l mai poate bate pe Nicușor Dan? Ciolacu?

Autor: Sabina Fati (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Luni, 22 Aprilie 2024, ora 17:39
3470 citiri

Cine va deconta eșecul PSD-PNL la Primăria Bucureștiului? Și cum poate ieși coaliția din capcana Cîrstoiu? Cine îl poate înlocui pe doctorul cu probleme în așa fel încât să devină un competitor serios pentru Nicușor Dan?

Cursa marii coaliții PSD-PNL pentru Primăria Capitalei pare compromisă. Experimentul candidatului comun a eșuat pe moment, fiindcă social-democrații din București n-au făcut niciun efort să-l ajute, iar de la vârful partidului se vorbește de mai multă vreme de înlocuirea doctorului Cătălin Cîrstoiu. Liberalii l-au asumat la nivel discursiv ceva mai mult, dar susținerea nu s-a văzut pe teren.

Cel mai recent sondaj arată că primarul general în funcție, Nicușor Dan este favorit cu 46%, urmat de Cristian Popescu Piedone cu 41% și de Cătălin Cîrstoiu cu 10% (Verifield, aprilie 2024). Aproape 70% dintre bucureșteni declară că vor vota la alegerile locale din 9 iunie, iar dintre aceștia 37% vor opta la Consiliul General al Bucureștiului pentru lista comună PSD-PNL, 28% pentru Alianța Dreapta Unită (USR+PMP+Forța Dreptei) și aproape 9% pentru AUR.

Se înțelege din această cercetare că bazinul social-democrat și simpatizanții AUR ar merge pe mâna lui Piedone, în vreme ce majoritatea electoratului anti-PSD și de dreapta s-ar alinia în spatele lui Nicușor Dan. Pentru Cîrstoiu ar rămâne alegătorii disciplinați ai liberalilor.

Ecuația candidatului comun pentru Primăria Capitalei poate oferi unele lecții pentru eventualitatea unui prezidențiabil PSD-PNL: se înțelege că deși Cîrstoiu este din afara celor două formațiuni, e văzut ca un corp străin, PSD nu vrea să muncească în campania lui, iar PNL trage pentru el cu motoarele la ralanti. În plus, doctorul Cîrstoiu are tot felul de probleme de adaptare și de integritate. Cele mai recente investigații publicate de hotnews.ro au scos la iveală că doctorul își opera pacienții la Spitalul Universitar și apoi îi chema la tratament la clinica privată a soției sale. Patru astfel de pacienți au povestit cum au ajuns să plătească sute de mii de lei la clinica soților Cîrstoiu, fiind îndrumați prin mesaje WhatsApp să se mute de la spitalul de stat la cabinetul privat unde au fost tratați de doctorul Cîrstoiu, care este și managerul Spitalului Universitar. Această dezvăluire vine să confirme tradiția ultimilor 30 de ani în care mulți medici folosesc această rețetă.

Pacienții acceptă situația, dar nu le place. Se simt trași pe sfoară, de aceea dezvăluirea îl scoate din joc pe Cîrstoiu. Electoratul îl va taxa pe Cîrstoiu la vot dacă va rămâne candidat, răzbunându-se în acest fel pe toți medicii care au făcut la fel cu ei, cu părinții sau cu copiii lor, trăgându-le banii cu forța din buzunare.

În conferința de presă de la finele săptămânii trecute doctorul-candidat a recunoscut că își muta pacienții de la stat la privat, sub pretextul că voia să-i ajute, fiindcă așa ar face toți colegii lui cu funcții în spitale publice și că oricum ordonanța de urgență care le interzice managerilor să profeseze în afara spitalului a creat haos. Cătălin Cîrstoiu e în incompatibilitate de multă vreme după cum rezultă dintr-un Raport al Corpului de Control al Guvernului făcut în 2020, când premier era Ludovic Orban. Deputatul USR, Emanuel Ungureanu l-a denunţat la DNA pe doctorul Cîrstoiu pentru abuz în serviciu, folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane şi înşelăciune și i-a făcut o sesizare la Agenția Națională de Integritate.

Cătălin Cîrstoiu, 49 de ani, cunoscut chirurg ortoped specializat în probleme de genunchi și șold nu a reușit să spună de ce-ar vrea să-și abandoneze meseria și să devină primarul capitalei. Nu a reușit nici măcar să arate un plan despre cum vede viitorul Bucureștiului. Așa că astăzi liderii coaliției PSD-PNL vor decide dacă îl lasă în cursă sau dacă îl vor retrage. Pare mult prea târziu, mai ales că cele două formațiuni nu au candidați care să fie agreați de ambele partide. Senatoarea Gabriela Firea nu este acceptabilă pentru liberali, chiar dacă premierul Marcel Ciolacu a spus brusc că fosta primăriță a capitalei n-ar avea nicio legătură cu azilele groazei. Nici ea, nici Sebastian Burduja, care era candidatul pregătit de liberali pentru capitală n-ar vrea să ia locul lui Cîrstoiu. Gabriela Firea ar intra pe același culoar cu Piedone, iar candidatura ei ar mobiliza și mai mult electoratul de dreapta.

Nicușor Dan rămâne favorit, după ce marea coaliție nu a putut să găsească un candidat serios pentru Primăria Capitalei, deși aceasta este funcția care primește cele mai multe voturi, după președintele României. Mai e o lună până la scrutin și probabil că nici dacă ar candida Marcel Ciolacu nu e sigur că l-ar mai putea învinge pe Nicușor Dan, deși dacă s-ar retrage Piedone, ar putea fi o șansă. Această idee s-a vehiculat de altfel în PSD. În fond, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă sunt cei care trebuie să-și asume eșecul candidaturii lui Cîrstoiu. Cei doi au crezut că vor folosi modelul doctorului Sorin Oprescu și el fost manager al Spitalului Universitar, fugit între timp în Grecia din cauza dosarelor sale de corupție. Oprescu venea însă din PSD, fusese senator și independența afișată la candidatura pentru București era doar o scamatorie, pe care a știut să o folosească cu sprijinul masiv al partidului.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Quarterly Report - Editia 4

ANALIZĂ - Gabriela Firea câștigă cursa favorabilității cu Nicușor Dan, Sebastian Burduja și Piedone
ANALIZĂ - Gabriela Firea câștigă cursa favorabilității cu Nicușor Dan, Sebastian Burduja și Piedone
Lupta politică a acaparat deja tot mediul online, fiecare interacțiune cu Facebook, TikTok sau Youtube duce, inevitabil, la o întâlnire cu diferiți candidați sau partide aflate în campanie....
Cum s-ar putea răsturna situația din cursa pentru Primăria Generală. Rezultatele unui sondaj comandat de PSD
Cum s-ar putea răsturna situația din cursa pentru Primăria Generală. Rezultatele unui sondaj comandat de PSD
Pe primul loc în topul preferințelor bucureștenilor pentru Primăria Capitalei ar fi în continuare Nicușor Dan, conform unui sondaj realizat online de compania Epsilon, la comanda PSD....
#NIcusor Dan, #marcel ciolacu, #Primaria Capitalei, #alegeri , #stiri politice