Rețeta succesului lui Nicușor Dan: De la două eșecuri la PMB și o mână de voturi la o victorie zdrobitoare în fața Gabrielei Firea

Miercuri, 12 Iunie 2024, ora 21:30
6173 citiri
Rețeta succesului lui Nicușor Dan: De la două eșecuri la PMB și o mână de voturi la o victorie zdrobitoare în fața Gabrielei Firea
Nicușor Dan, primarul reales al Capitalei FOTO Facebook

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, este în centrul atenției după câștigarea celui de-al doilea mandat în fruntea PMB cu un rezultat dublat față de scorul obținut de candidatul PSD, Gabriela Firea. Nu foarte mulți știu însă că edilul a ajuns la cifrele actuale în peste 10 ani de încercări.

Nicușor Dan, reales în fruntea Primăriei Capitalei, a început lupta politică pentru Primăria Capitalei în 2012, când a candidat pentru prima oară, obținând un scor de 8,48%, potrivit Hotnews. Ulterior, în 2016, a obținut 30,52%. Primul mandat câștigat a fost în 2020, când a obținut 42,82%. În cursa din 2024 a reușit să dubleze scorul Gabrielei Firea, având peste 47%.

Schimbarea radicală

„Domnul Nicușor Dan era alt Nicușor Dan. Când a intrat în politică era departe, foarte departe de a fi om politic. O chestie interesantă: el ani și ani de zile a zis că nu este politician. Când a avut discursul de câștigare al celui de-al doilea mandat, a zis în mod natural ”noi, ca politicieni”. Evident că este o schimbare radicală. (…) Sigur că el nu putea să câștige atunci. Era un Nicușor Dan, la început, ultra naiv și destul de obtuz, era greu să câștige”, a punctat sociologul Alfred Bulai pentru Ziare.com, arătând că era ONG-ist la intrarea în prima luptă electorală, când a obținut totuși un scor foarte bun pentru momentul acela.

„Acum este animal politic pur sânge”, Alfred Bulai, sociolog

După cursa pierdută din 2012, în 2015, a înființat USR, candidând din nou fără succes în 2016. Cu privire la traseul său politic, sociologul a mai explicat că în 2016 avantajul a fost de partea Gabrielei Firea, candidat PSD, dat fiind că PNL a schimbat atunci 4 candidați. Ulterior, potrivit expertului, momentul în care „a avut șansa lui”, a venit în contextul politic dat de situația din PNL, unde șeful de partid de atunci, Ludovic Orban, țintea funcția de premier și nu pe cea de primar.

„Există și un noroc pe care îl ai în orice competiție. Acum este animal politic pur sânge, nu mai este Nicușor Dan de acum 15 ani. Mai mult, ne-a și sugerat ”dar ce probleme am eu cu alianțele, că am negociat în permanență”. Chiar a învățat regulile jocului. E mult mai politician astăzi decât mulți politicieni, care sunt politicieni cu acte în regulă”, a mai explicat sociologul Alfred Bulai, punctând că în actuala cursă Nicușor Dan a avut prima șansă fiind deja primar, însă succesul lui s-a datorat și tergiversării și lipsei unui candidat comun al Puterii Executive.

Factorii determinanți

De altfel, potrivit sociologului, printre caracteristicile care au stat la baza formării lui Nicușor Dan a fost și faptul că „a jucat cartea independentului”, care i-a adus în primul rând „șansa” din 2020.

„Avea niște atuuri care erau care erau în regulă în acel moment. Pentru că el ieșise din USR (n. r. înainte de campania din 2020). PNL a zis că asta e soluția perfectă. A fost o formulă gândită de Orban și pentru ca să existe o punte între PNL și USR, pentru că asta s-a dorit atunci, Iohannis a vrut. (…) Tema anti-corupție a fost perfectă, a reușit să fructifice. După, când ești deja în cărți, a fost mult mai ușor”, a mai punctat sociologul, arătând că în prezent a rupt votul de la alte partide.

De altfel, potrivit sociologului Alfred Bulai, „mai întâi trebuie să ai notorietate (…) Trebuie mai întâi să te cunoască lumea. Inclusiv să te înjure cineva”. În plus, „depinde și cu cine joci, competiția ține și de adversar”, context în care a menționat faptul că electoratul anti-PSD este mai ridicat decât cel al PSD, amintind de lupta electorală pentru prezidențialele din anul 2000.

Sociologul Alin Teodorescu, fost director IMAS, a explicat că unul dintre punctele esențiale ale edilului reprezintă faptul că „este un politician foarte încăpățânat” și „nu negociază nimic”.

„Până nu este convins că lucrurile vor merge cum consideră dânsul că este bine, nu renunță. Primul mandat de primar al Capitalei l-a câștigat pentru că doamna Firea a avut un mandat jenant: nu a rezolvat nimic, ba, dimpotrivă, a creat noi probleme în administrarea unui oraș mare. Nicușor Dan s-a poziționat exact opusul doamnei Firea și, acum, domnului Popescu Piedone. Adică serios, profund, fără populisme și pomeni electorale, atacând problemele de esență”, a explicat sociologul Alin Teodorescu pentru Ziare.com.

„Este un politician încăpățânat. Nu negociază nimic”, Alin Teodorescu, sociolog

În privința imaginii edilului, sociologul a mai arătat că actualul primar reconfirmat în funcție „comunică greu, dar oamenii mai degrabă apreciază muțenia în față demagogiei. Este lent în decizii, dar jumătate din bucureștenii care locuiesc la bloc nu au avut niciodată apă caldă și rece la presiune mare, așa cum au acum”.

„Bazinul sau electoral a crescut cu 30%, ceea ce arată că tot ce a făcut, a făcut bine. Fără partid, fără propagandă, fără televiziuni aservite. Din fericire, România mai are asemenea danaioți. Din nefericire, sunt încă prea puțini”, a conchis sociologul.

Primăria nu știe câte clădiri cu risc seismic sunt în București. ”Vom face o evaluare-vizuală”
Primăria nu știe câte clădiri cu risc seismic sunt în București. ”Vom face o evaluare-vizuală”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că s-a făcut o inventariere a 15.000 de clădiri din zone protejate din Bucureşti, în cazul cărora urmează să fie făcută o evaluare...
Dragnea, atacat de Carmen Dan: ”Ne cunoaștem de 25 de ani, față de mine putea să fie corect. M-am simțit folosită”
Dragnea, atacat de Carmen Dan: ”Ne cunoaștem de 25 de ani, față de mine putea să fie corect. M-am simțit folosită”
Carmen Dan, fostul ministru de Interne din guvernele PSD în 2017-2019, a dat detalii despre decizia de a demisiona din funcția de președinte al partidului Mișcarea România Suverană....
#NIcusor Dan, #alegeri 2024, #alegeri locale 2024, #reteta succesului, #Primaria Capitalei , #Gabriela Firea
  1. Dragnea, atacat de Carmen Dan: ”Ne cunoaștem de 25 de ani, față de mine putea să fie corect. M-am simțit folosită”
  2. Sebastian Ghiță, dezvăluiri explozive despre Liviu Dragnea: Mi-a propus să colaborez cu Coldea
  3. Reacția lui Rareș Bogdan după ce Elena Lasconi a declarat că e nevoie de ”curățenie în PNL”
  4. Ciolacu nu-l va desemna niciodată comisar european pe președintele Iohannis, susține un oficial PSD. "Scenariul este improbabil"
  5. Rareș Bogdan, ales vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European
  6. Înalt oficial din Guvernul SUA la București: ”Statul român are potențialul de a deveni un important hub regional în domeniul energiei”
  7. Dan Barna a fost ales vicepreședintele grupului Renew din Parlamentul European. Poziția dobândită de Vlad Voiculescu
  8. De ce a fost dată afară din AUR Diana Șoșoacă. Explicația oficială
  9. Alexandru Rafila, investigat de procurorii lui Kovesi. USR: ”A tăiat 740 de milioane de euro de la construcţia de spitale şi a dat pentru consultanţă”
  10. AUR, acuzat că păcălește alegătorii români pentru a le colecta datele personale. ”Este versiunea 2024 a Caritas”