Doi ani de la alegerea lui Nicuşor Dan la Primăria Capitalei. Ce variante au PNL şi USR pentru următoarele alegeri

Miercuri, 28 Septembrie 2022, ora 11:30
2999 citiri
Doi ani de la alegerea lui Nicuşor Dan la Primăria Capitalei. Ce variante au PNL şi USR pentru următoarele alegeri
Nicușor Dan se află într-o situație politică complicată FOTO Hepta

La mijlocul mandatului de primar, Nicuşor Dan e într-o poziţie ingrată: nu are un partid puternic în spate şi în curând, ar putea rămâne şi fără sprijinul politic al PNL, deci fără majoritate în Consiliul General.

Singura şansă ca Nicuşor Dan să câştige al doilea mandat e să primească din nou susţinerea PNL şi USR, decizie aproape imposibilă: cele două partide vor să aibă candidaţi proprii la alegerile locale din 2024, deşi divizarea dreptei ar avea un singur efect, l-ar transforma pe candidatul PSD în câştigător, arată o analiză publicată de News.ro și semnată de jurnalistul Sebastian Zachmann.

Liberalii discută în partid despre retragerea sprijinului politic pentru Nicuşor Dan. Ar însemna dinamitarea majorităţii PNL-USR-PMP, pe care se bazează primarul general. Practic, în următorii doi ani, Nicuşor Dan va trebui să negocieze la sânge cu Ciprian Ciucu (liderul PNL Bucureşti) fiecare proiect pentru Capitală.

În situaţia ipotetică în care PNL va alege să facă opoziţie la Nicuşor Dan, primarul general va avea doar un rol decorativ până la finalul mandatului. Însă, dincolo de răfuiala cu Nicuşor Dan, care este strategia liberalilor? Noua conducere a PNL e nemulţumită de faptul că Nicuşor Dan a rămas tributar fostului preşedinte Ludovic Orban, care l-a impus candidat comun al dreptei.

Liberalii au mai multe variante politice în perspectiva anului 2024, însă toate complicate.

În primul rând, ar putea merge din nou pe mâna lui Nicuşor Dan. Cu o susţinere politică totală, cu bani alocaţi de Guvern şi pentru Capitală, nu doar pentru baronii locali, liberalii l-ar putea impune din nou pe Nicuşor Dan candidat comun al dreptei la alegerile din 2024.

Liderii USR s-ar vedea din nou obligaţi să accepte mutarea: o candidatură separată a USR ar diviza dreapta, prin urmare partidul condus de Cătălin Drulă ar fi acuzat că face jocurile PSD. Însă, din punct de vedere politic, susţinerea lui Nicuşor Dan pentru un nou mandat ar însemna ca liberalii să-i recunoască implicit meritele lui Orban.

Iar conducerea PNL încearcă să se disocieze total de epoca Orban şi de toţi oamenii plantaţi de fostul preşedinte al PNL în instituţiile statului.

În al doilea rând, liberalii pot susţine un candidat propriu. În mod normal, ar fi prima variantă pentru orice partid, însă în Bucureşti situaţia e mai complicată. În acest moment, singurul candidat cu şanse pentru PNL ar fi Ciprian Ciucu (primarul Sectorului 6 şi liderul PNL Bucureşti). Totuşi, Ciprian Ciucu nu poate câştiga în faţa PSD fără susţinerea USR.

De punctat că Ciucu guvernează în acest moment Sectorul 6 cu suportul consilierilor USR. Dar ce interes politic ar avea conducerea USR să gireze un candidat PNL pentru Bucureşti după ce liberalii au preferat să-i dea afară de la guvernare şi să se încuscrească cu PSD? Niciunul.

Susţinerea USR pentru un candidat al PNL, oricare ar fi el, ar fi dovada că liderii USR suferă de sindromul Stockholm. Fără sprijinul USR, Ciprian Ciucu ar avea şanse infime să câştige Capitala. Şi ce interes personal ar avea liderul PNL Bucureşti să se sacrifice? Ciucu e favorit pentru a câştiga al doilea mandat de primar al Sectorului 6.

Aşadar, ar fi în situaţia ingrată de a renunţa la o victorie lejeră (la sector) pentru riscul de a încasa o înfrângere usturătoare (la Capitală). Aşadar, Ciprian Ciucu fie îi convinge pe liderii USR să-l susţină la Bucureşti, fie PNL pune alt candidat.

Dar nici această variantă nu e simplă. Orice candidat liberal ar fi în situaţia de iepure politic pentru PSD. Nu va face altceva decât să rupă din voturile dreptei pentru succesul stângii. Pe scurt, un nou Cătălin Predoiu din 2016, care a mâncat suficient din felia lui Nicuşor Dan în beneficiul Gabrielei Firea.

A treia variantă: PNL să susţină candidatul PSD. Practic, extinderea guvernării PSD-PNL şi la nivel de Capitală. Exact scenariul dorit de Gabriela Firea. Pragmatic, nu e o variantă de lepădat pentru liberali: PNL ar deveni parte a puterii în Consiliul General şi în mai multe sectoare, deci ar avea acces la funcţii şi resurse pentru armata de partid. Dar susţinerea unui candidat social-democrat ar fi semnalul că PNL s-a predat total în faţa PSD, abandonându-şi electoratul liberal nu doar din Bucureşti, ci din întreaga ţară.

Ar fi un act de capitulare semnat exact înaintea celor mai importante alegeri: parlamentare şi prezidenţiale. În plus, Ciprian Ciucu, din postura de lider al PNL Bucureşti, ar trebui să-şi torpileze întreaga carieră politică, construită pe discurs anti-PSD şi anti-Firea.

PNL ar putea susţine candidatul USR, însă acest scenariu e valabil numai dacă liberalii rup coaliţia cu PSD înainte de alegeri. Teoretic, şi această variantă e pe masă, mai ales că, în această situaţie, Nicuşor Dan ar fi forţat să se retragă, exact cum Vlad Voiculescu a ieşit din cursă în 2020 pentru a nu sparge blocul dreptei. Practic, PNL şi PSD pregătesc terenul pentru o nouă guvernare comună în ciclul 2024-2028, deci o alianţă PNL-USR, chiar şi conjuncturală, pe Bucureşti, pare în acest moment doar o iluzie.

Liberalii nu pot candida în tandem cu USR la Capitală, unde ar face front comun împotriva PSD, iar la guvernare să meargă de mână cu social-democraţii. Ar fi o situaţie de schizofrenie politică. Aşadar, până în 2024, PNL trebuie să aleagă: defilează în continuare la braţ la PSD sau îşi pune cenuşă în cap şi reface relaţia cu USR.

A patra variantă: fiecare partid susţine propriul candidat. În condiţiile în care sistemul electoral va menţine un singur tur de scrutin, PSD are toate condiţiile să câştige lejer Capitala, indiferent dacă va paria pe Firea sau pe alt candidat, plus alte victorii la sectoare.

În afara Sectorului 6, unde Ciprian Ciucu ar putea obţine al doilea mandat indiferent de sistemul electoral, restul sectoarelor, pe fondul divizării dreptei, ar putea fi câştigate detaşat de candidaţii susţinuţi de PSD.

În concluzie, în 2024, bucureştenii vor avea de ales între scenariul din 2016, când Capitala a devenit roşie pe fondul divizării dreptei, sau din 2020, când candidaturile comune PNL-USR au dus la câştigarea Primăriei Capitalei şi a altor trei sectoare.

Principalele motive pentru care votează românii. Ce așteptări au de la Parlamentul European SONDAJ
Principalele motive pentru care votează românii. Ce așteptări au de la Parlamentul European SONDAJ
Românii merg la vot, deoarece își doresc condiții de trai mai bune, arată datele unui sondaj realizat de Parlamentul European. Principalele motive pentru care românii s-au prezentat la urne,...
Cele 20 de solicitări ale lui Nicușor Dan de la candidații la alegeri, pentru viitorul Bucureștiului VIDEO
Cele 20 de solicitări ale lui Nicușor Dan de la candidații la alegeri, pentru viitorul Bucureștiului VIDEO
Primarul Capitalei Nicușor Dan a prezentat joi, 3 octombrie, 20 de solicitări pentru candidații la alegerile prezidențiale și parlamentare, care, în opinia sa, sunt importante pentru...
#NIcusor Dan, #alegeri 2024, #candidat Primaria Bucuresti PDL, #sustinere nicusor dan , #candidat primaria Bucuresti
  1. De ce crede Victor Ponta că Ciolacu îl bate pe Geoană în turul al doilea la prezidențiale: „E ca un pilot fără mașină”
  2. Cunoscută prezentatoare, despre apropierea de Diana Șoșoacă: ”A luptat pentru dreptate, nu s-a speriat că cel vizat era o celebritate. Făcea pe dracul în patru...”
  3. Rareș Bogdan anunță „moartea” coaliției PSD-PNL: „Există doar la nivel guvernamental și tehnic”. Pe cine vor trimite liberalii la ședințele de coaliție
  4. PNL vrea să-i readucă pe români în țară: Prima Fermă, Prima Livadă, Prima Seră și Prima Casă, pentru diasporenii care revin în țară
  5. Geoană, acuzat că se apără cu fake news-uri „grosolane”, după investigația legăturilor dintre un fost coordonator de campanie și un propagandist rus
  6. Promisiunile făcute de Mircea Geoană românilor: „Administraţia mea prezidenţială va fi întotdeauna transparentă”
  7. Geonă, categoric: „Nu există nicio contribuţie a domnului Mănescu la campania prezidenţială”. De ce crede că întrebările jurnaliștilor sunt „tendențioase”
  8. Sebastian Burduja denunță o campanie de dezinformare care folosește chiar titlul cărții scrise de el: Planul pentru România
  9. Elena Lasconi: „Biserica ar trebui să fie în afara politicului, ceea ce nu este. Eu nu o să bag cu lingurița pe gât credința nimănui” VIDEO
  10. Reacția vicepreședintelui Parlamentului European după ce o tânără dintr-o multinațională s-a sinucis fiind presată să nu mai lucreze de acasă