Nicuşor Dan: Trenul metropolitan, un proiect ambiţios, care îşi propune să rezolve o problemă de structură

Miercuri, 22 Septembrie 2021, ora 13:12
3012 citiri
Nicuşor Dan: Trenul metropolitan, un proiect ambiţios, care îşi propune să rezolve o problemă de structură

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a pledat, miercuri, pentru realizarea trenului metropolitan, arătând că este vorba despre un "proiect ambiţios", dar care îşi propune să rezolve o problemă de structură, nu una punctuală.

Precizările au fost făcute în cadrul conferinţei organizate de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti - Ilfov (ADITPBI) pentru prezentarea proiectului trenului metropolitan. Evenimentul a fost organizat în contextul Săptămânii Europene a Mobilităţii.

Primarul general a precizat că Bucureştiul şi judeţul Ilfov au nevoie de dezvoltare, dar, până în prezent, aceasta s-a realizat într-un mod "necontrolat", "necoordonat" de către autoritatea publică, aspect care a dus la intensificarea traficului rutier.

"Tot ce s-a încercat să se facă pe infrastructură au fost eforturi punctuale, care nu au fost coordonate: "mai pune un pod aici, mai pune un pod aici". Dar, nu a încercat să rezolve niciodată problema de ansamblu. Tocmai de aceea, proiectul pe care îl prezentăm azi, trenul metropolitan, este un proiect care încearcă să rezolve - şi sunt sigur că va reuşi să rezolve - o problemă de ansamblu. Şi o să vedeţi săptămânile următoare când o să prezentăm proiectul rutier, care este complementar acestuia", a explicat el.

Potrivit lui Nicuşor Dan, realizarea trenului metropolitan presupune nu doar o reducere a timpului consumat pe drum, ci şi o diminuare a poluării aerului.

"Ce înseamnă tren metropolitan? Înseamnă un metrou care circulă la suprafaţă, cu toate avantajele pe care le are metroul, cu avantajul că avem deja infrastructura CFR existentă. Înseamnă că, dacă locuieşti în Ilfov şi lucrezi în Bucureşti, poţi să îţi laşi maşina la un park and ride, să te urci în trenul metropolitan, să cobori de acolo la Gara de Nord sau în Pipera sau la Gara Obor sau la AFI Cotroceni şi să îţi rezolvi problemele pe care le ai", a declarat el.

Ştefan Rădulescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Ilfov, a menţionat că toate primăriile, alături de CJ, au împuternicit ADITPBI să realizeze acest proiect şi să facă demersurile necesare pentru obţinerea unei finanţări europene.

El a atras atenţia asupra faptului că există un trend "foarte mare" de populare a judeţului, urmare a faptului că mulţi locuitori ai Capitalei, dar şi din alte părţi ale ţării să mută în Ilfov. Rădulescu a subliniat importanţa deblocării traficului.

"Este necesar proiectul trenului metropolitan şi îl susţinem cu toată încrederea noastră, cu experienţa Consiliului Judeţean în domeniul transportului public. Este un serviciu public pe care trebuie să îl realizăm la standarde cât mai înalte", a subliniat Rădulescu.

Potrivit unui comunicat al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov transmis, marţi, AGERPRES, trenul metropolitan va putea fi folosit din 2024, alături de autobuze, troleibuze, tramvaie şi metrou.

Astfel, în viitor, distanţa de la Snagov la Gara de Nord ar putea fi parcursă în circa 30 de minute, faţă de un interval de timp aproape dublu necesar unui autoturism în condiţiile actuale de trafic.

Pentru introducerea serviciilor de tren urban şi metropolitan, asociaţia a ţinut cont de reţeaua feroviară istorică din zonă. S-a propus funcţionarea a 16 servicii (linii). Într-o primă fază, prin utilizarea infrastructurii feroviare existente, va putea fi asigurată o viteză comercială ridicată (peste 40 kilometri/oră), a menţionat asociaţia.

Citeste si:
Nicușor Dan, despre demisia sindicalistului STB Vasile Petrariu: ”E o încercare de a acoperi implicarea șefei lui, Gabriela Firea”
Nicușor Dan, despre demisia sindicalistului STB Vasile Petrariu: ”E o încercare de a acoperi implicarea șefei lui, Gabriela Firea”
Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, susține că demisia sindicalistului Vasile Petrariu din Consiliul General al Municipiului București are drept scop acoperirea implicării Gabrielei Firea...
PSD îi atacă pe Nicușor Dan și Dominic Fritz pe tema gestionării sistemului de termoficare: „Cum e Capitala, așa e și Timișoara”
PSD îi atacă pe Nicușor Dan și Dominic Fritz pe tema gestionării sistemului de termoficare: „Cum e Capitala, așa e și Timișoara”
PSD a transmis marți, 25 ianuarie, un comunicat de presă în care susține că „dezastrul din București și Timișoara” privind încălzirea pe timp de iarnă reprezintă un exemplu de...