Bucurestiul, defrisat in nestire - Nicusor Dan: Taierea s-a facut ilegal. Copacii nu se toaleteaza!

Joi, 14 Iulie 2016, ora 19:16

   

Bucurestiul, defrisat in nestire - Nicusor Dan: Taierea s-a facut ilegal. Copacii nu se toaleteaza!
Liderul USB, Nicusor Dan, a declarat joi ca defrisarile efectuate in ultima perioada in Capitala au fost facute intr-o maniera populista si heirupista, dupa orice furtuna din Bucuresti fiind trimisi oameni in teren care au taiat si au toaletat "in nestire".

"Trebuie sa observam ca nu avem absolut niciun plan in ceea ce priveste gestiunea copacilor din Bucuresti. Tot ce s-a facut pana acum, s-a facut intr-o maniera populista si heirupista. Dupa orice furtuna in care au cazut crengi pe masini sau pe oameni, s-au trimis oameni in teren care au taiat in nestire, au toaletat, dupa cum li s-a parut unora sau altora. Trebuie spus ca conceptul de toaletare nu exista in lumea de specialitate. Copacii nu se toaleteaza. Daca e cazul se indeparteaza ramurile uscate cand se sesizeaza. Dar in rest, copacul e un organism viu, in cazul caruia nu se intervine - asta spune adresa oficiala a Asociatiei Peisagistilor catre primarul general", a afirmat Nicusor Dan.

El a adaugat ca toaletarile au fost realizate de neprofesionisti, dar si ca aceste taieri s-au realizat in perioade nepotrivite. El a semnalat si faptul ca exista o problema a speciilor achizitionate de Administatia Lacuri, Parcuri si Agrement (ALPAB) si Administratia Domeniului Public (ADP), multe dintre ele neadaptate la clima din Bucuresti.

"Mai este o problema uriasa cu Registrul spatiilor verzi. Este inadmisibil ca noi sa nu avem in momentul acesta un registru functional al spatiilor vezi. (...) Este inadmisibil sa avem o directie de mediu care sa nu stie ce gestioneaza de fapt, pentru ca abia daca am avea un registru functional al spatiilor verzi, am putea sa facem un plan de management in care sa stim care este varsta fiecarui copac si ce trebuie sa facem in urmatorii ani", a adaugat Dan.

Consilierii nu au acces la actele Primariei CapitaleiEl a acuzat si faptul ca niciun consilier general nu a avut acces la actele Primariei Generale. Ana Ciceala, consilier general USB, a declarat ca in urma sesizarilor primite de la mai multi cetateni referitoare la defrisari a cerut explicatii Directiei de Mediu.

"Vreau sa spun din start ca aceste avize sunt ilegale, pentru ca ele nu au la baza si un aviz de la Ministerul Culturii, care pe Kiseleff, in Herastrau si in Cismigiu, unde sunt zone protejate, sunt monumente istorice si ar fi trebuit sa aiba si avizul de la Ministerul Culturii", a spus Ana Ciceala.

Ea a mentionat ca USB a solicitat informatii si de la ADP Sector 1 si ALPAB.

"Pe Kiseleff s-au defrisat 70 de arbori - a existat un aviz de defrisare pentru 70 de arbori. Noi am transmis o parte din informatii catre Asociatia Peisagistilor, care s-a uitat pe avizul de defrisare si tot ce avea in spate, la poze si a constatat mai multe lucruri: pe langa inexistenta avizului de la Cultura, au spus ca interventiile nu s-au facut cu oameni care sa fi fost specialisti, langa cei care au lucrat efectiv pe teren. Cei contractati de ADP Sector 1, care au cerut defrisarea de la Directia de Mediu. Si noi nu putem spune dupa o buturuga - chiar daca vedem o poza - ca acel arborele intr-adevar era mort, chiar daca Primaria sustine asta. De la o buturuga nu avem cum sa tragem concluzia ca arborele era intr-adevar mort.

Asta spun specialistii. (...) Daca sunt interventii, cum au fost cele de saptamana trecuta, de urgenta, acestea se pot face. Profesionistii pot face o evaluare a arborilor care au cazut saptamana trecuta sau care aveau crengi care au cazut sau stateau sa cada si sa recomande masuri care se pot lua. Se poate interveni pe formare, intretinere, regenerare", a adaugat Ciceala.

Ea a subliniat ca e important ca gestiunea sa fie realizata de asociatii profesionale si studentii de la Horticultura si Peisagistica, iar acestia sa ofere recomandari inclusiv in ce priveste regenerarea unor arbori batrani si ingrijirea corecta a acestora.

Dupa ce a declarat public ca trebuie facuta toaletarea copacilor din Capitala in plina vara, din cauza ca mai multi pomi uscati s-au prabusit peste masini si locuri de joaca, primarul Capitalei, Gabriela Firea a sustinut ca nu a ordonat verbal sau in scris taierea vreunui copac din Bucuresti.

Totusi, mai multi copaci au fost taiati zilele trecute in diferite sectoare din Capitala, iar ecologistii au amenintat cu plangeri penale.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 4141 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Te-o
rank 5
Firea declara ca nu a ordonat, nici verbal ,nici in scris taieri de
copaci!
Atunci problema este grava,deoarece inseamna ca primaria in haosul ce a urmat dupa punerea sub acuzare penala a lui Oprescu,a scapat controlul orasului!
De data asta,situatia nu poate fi imputata lui Firea care a preluat primaria doar de cateva saptamani!
Se impune o ancheta sa se stabileasca cine a dispus masacrarea pomilor si urmarirea lor penala!
Altfel,haosul va continua!Teo
Utilizator sters
Asa au facut
..si o fac in continuare la Cta,dar si Tulcea,Braila.Se taie intr-o veselie pomii frumosi depe marginea drumului,din statiuni,din orase,din sate.Acum statiunile(dar si Cta) arata groznic,pe soarele asta.
Firma Polaris(care-i cotizeaza lui mazare si acolitilor) are contract de defrisare.
Se plateste de primarie 1400-2000lei taiatul,alti bani transportul.Pomii taiati se dau la tigani(ca sa voteze psd-ul)sau se vind.Noi raminem cu praful,galagia,uritenia oraselor/blocurilor,tiganimea iar ei se aleg cu banii.Muriti bai!
MiscareaTehnocrata
rank 5
Cum ar trebui sa se produca toaletarea arborilor ?
Inainte de toaletarea ORICARUI COPAC, ar trebui sa fie obligatorie fotografierea si/sau filmarea arborelui de catre un reprezentant al ministerului mediului.

Taierile in lipsa acestui reprezentant al ministerului la fata locului ar trebui sa fie interzisa.

Reprezentantul ministerului ar trebui sa poata fi insotit de un reprezentant al unei organizatii de mediu, care sa faca deasemenea poze si eventual de un jurnalist.

In acest fel s-ar putea tine si o evidenta a modului in care s-a facut toaletarea.

Toaletarea unor arbori inseamna o tundere, strict necesara a unor crengi care reprezinta o problema si in nici un caz masacrarea arborelui, adica lasarea sa fara numarul necesar de crengi/frunze...pentru a putea supravietui. Toaletarile agresive, adica lasarea arborilor in incapacitatea de a putea supravietui, ar trebui sa fie fapta penala.

Toaletarile agresive sint facute fie din incompetenta si proasta organizare, fie din interesul de a elimina complet acei arbori, "toaletarea" fiind doar pretextul aducerii arborelui la o stare din care nu-si mai poate reveni.

Este deasemenea extrem de important sa fie urmarit cu exactitate traseul pe care il are lemnul taiat. Tot ce se taie ar trebui dus sub paza politiei si depozitat in incinte pazite, de asa maniera incit sa fie evitata contrabanda cu masa lemnoasa, care poate sa apara in urma toaletarilor ilegale.

Operatiile de toaletare a arborilor ar trebui conduse de un sef de santier care sa aiba specializare in agricultura/silvicultura si care sa indice lucratorilor (uneori de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta), exact ce, cit si de unde sa taie.

Orice toaletare fara seful de santier ar trebui sa fie minima, cu exceptia cazurilor in care arborele a produs avarii (de exemplu, blocheaza carosabilul) sau prezinta risc de prabusire.

Deasemenea reprezentantul ministerului mediului ar trebui sa aiba dreptul sa opreasca operatiunea de toaletare, daca, considera ca operatia nu se desfasoara conform regulilor.

Intotdeauna depunerea de fotografii/filme la dosarul operatiunii trebuie sa fie OBLIGATORIE ! Aceste materiale trebuie sa fie in permanenta publicate pe site-ul ministerului mediului, pentru a putea fi analizate de catre toate partile interesate.
mugurica
rank 2
Toaletare...
Dl. Nicusor Dan greseste. Toata vegetatia - inclusiv arborii - se poate toaleta daca este nevoie. Numai ca intr-o tara si, prin incluziune, intr-o primarie civilizata exista un plan anual de gospodarire a vegetatiei prin curatire, taiere si replantare, toaletare, etc. Un oras mai mare are un departament pentru parcuri si recreere, al carui sef este de multe ori o persoana cu doctorat in horticultura sau asemenea, si toate aceste operatiuni privind alegerea speciilor, numarul si tipul plantelor, si operatiunile ce se executa in fiecare sezon sint destul de strict planificate si executate. La fel si cu taierile ocazionate de evenimente neprevazute...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor