Nicusor Dan, despre cum s-ar putea forma si functiona un viitor Guvern Ciolos 2, dupa alegeri Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 07 Decembrie 2016, ora 07:02
20065 citiri
Nicusor Dan, despre cum s-ar putea forma si functiona un viitor Guvern Ciolos 2, dupa alegeri Interviu
Foto: Facebook /Nicusor Dan

"Nu cred ca presedintele trebuie sa semneze ca primarul o propunere pe care partidele i-o fac pentru functia de premier. Daca as fi Klaus Iohannis si PSD-ALDE ar veni cu doamna Firea, nu as avea niciun motiv pentru a o respinge", spune liderul USR, Nicusor Dan.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Nicusor Dan a explicat prioritatile USR in Parlament: "ne intereseaza sa schimbam imaginea omului politic, suntem total impotriva privilegiilor clasei politice, nu veti vedea vot impotriva actului de justitie sau pentru pensii speciale. Ne intereseaza administratia publica, cheltuirea nejustificata a banului public, sa rezolvam problema achizitiilor publice".

Nicusor Dan ne-a spus si care ar putea fi ministrii USR, cum ar trebui constituit bugetul si ce crestere economica prognozeaza. Liderul USR a vorbit despre o serie de aspecte controversate intre care pozitia sa fata de suspendarea presedintelui in 2007.

Ati vazut filmul "Forrest Gump"?

Da.

Atunci stiti ca el incepe cu replica lui Forrest Gump: "mama imi spunea mereu ca viata e o cutie cu bomboane, nu stii niciodata ce e inauntru". Ce e in cutia cu bomboane oferita de USR electoratului?

Sunt oameni de buna calitate, care nu au mai facut politica, au performat in meseria lor, care fac un sacrificiu personal intrand in viata politica pentru a aduce un plus societatii.

Si ce vor sa faca ei pentru Romania in mod concret?

Suntem intr-o avalansa de promisiuni, in general se spun lucruri rezonabile, la fel ca in 2008 si 2004, treaba e ca nimeni nu s-a tinut de cuvant. Si atunci cred ca diferenta o face calitatea oamenilor care au aceste proiecte.

De care cuvant se va tine USR?

Ne intereseaza sa schimbam imaginea omului politic, o sa vedeti parlamentari care se vor intalni cu cetatenii, dezbateri pe langa toate comsiile din cele doua Camere, suntem total impotriva privilegiilor clasei politice, nu veti vedea vot impotriva actului de justitie sau pentru pensii speciale.

Ne intereseaza administratia publica, cheltuirea nejustificata a banului public, sa rezolvam problema achizitiilor publice unde estimarea noastra e ca se fura 4-5 miliarde de euro/an. Propunem un sistem integrat care sa controleze automat achizitiile publice ale autoritatilor.

Vrem sa eliminam alocarea discretionara a fondurilor de la Ministerul Dezvoltarii, printr-un fond comun cu criterii si evaluari. Vrem sa avem o administratie transparenta care sa functioneze si sa nu faca omul sa alerge de la o institutie la alta.

Cum vedeti pilonii reformarii administratiei publice?

In primul rand, e vorba despre un redecupaj institutional, exista suprapuneri de competente. Colegii mei spun ca pentru un antreprenor care vrea sa acceseze bani pentru un IMM gaseste fonduri la 4 ministere. El trebuie sa aiba un punct central.

Exista chestiunea evaluarii functionarului public. 99% primesc calificativul foarte bine. Concursurile pentru pozitiile publice sunt politizate sau criteriul de evaluare e cine a invatat pe de rost mai bine un numar de legi. Trebuie reformata cu totul Agentia functionarilor publici. Sa avem evaluari reale ale functionarii si institutiilor pe criterii de performanta.

Se tot vorbeste despre debirocratizare, credeti ca avem prea multi functionari, un stat excesiv?

Ca observatie generala trebuie spus ca nu s-a facut un audit functional pe niciuna dintre institutiile publice. Sarcina aceasta ar trebui sa o aiba Curtea de Conturi, dar ea e o institutie foarte anchilozata.

Ar trebui redus numarul de ministere?

Cred ca e cam mare pentru Romania. Sustin propunerea sa existe o cumulare a Ministerului Fondurilor Europene si partea din Ministerul Dezvoltarii care se ocupa de dezvoltarea din orase si comune.

Unde ar trebui sa cada linia politica in administratia centrala?

Ministru, secretar de stat, restul functii administrative, cu concursuri reale si responsabila e Agentia functionarilor publici.

Prefectul trebuie sa fie politic sau functionar public?

Prefectul are doua atributii principale: sa implementeze politica nationala in teritoriu si sa verifice de legalitate actele administratiei publice locale. Pentru prima e mai corecta numirea politica, pentru a doua, numirea unui functionar public independent.

Deci?

Opinia mea e pentru o functie nepolitica.

Daca musc din bomboana USR, ea are gust de cota unica sau de cota progresiva? Ca poate unul dintre aceste gusturi nu imi place.

Este discutia daca suntem de stanga sau de dreapta. Din punct de vedere tehnic, in acest moment, nu cred ca se pune problema renuntarii la cota unica, nu putem face fara pierderi tehnice colectarea pe cota progresiva.

Consider ca raspunsul nu trebuie sa fie ideologic, ci in urma unor previziuni ale ministrului de Finante la momentul discutarii proiectului de buget. Cand le vom avea, vom lua decizia rationala. Nu sunt adeptul prepozitonarii ideologice.

Spuneti la momentul discutarii proiectului. Daca nu stiti cum constituiti bugetul, nu vad cum puteti sa faceti proiectul si sa-l impartiti. Alta bomboana - sunteti pentru reducerea impozitului pe profit, cum a facut Ungaria?

Asa cum am spus, discutia pe buget trebuie sa o avem cu previziunile economice pe masa. Esential e sa nu mai avem pierderi de 4-5 miliarde de euro in achizitii.

Nu e invers? Nu facem previziunile pornind de la viziune?

Diferenta de viziune intre stanga si drepta e mult mai mica decat furtul din achizitii.

Bun, astupam bresele din legislatia achizitiilor. Dar eu voiam sa aflu viziunea USR privind cota unica, impozitul pe profit, fiscalitate in general.

Aceasta decizie nu e ideologica, ci una rationala cu toate cifrele pe masa.

A existat proiectul de reforma al secretarului de stat Biris, privind unificarea contributiilor sociale. O idee buna?

Cu simplificarea suntem de acord. In privinta componentei de fond, de filosofie fiscala, vom lua decizia cu toate cifrele in fata.

Cum poate fi oprita in viziunea dvs hemoragia de medici?

In sistemul sanitar exista o problema de finantare, una de management, care trebuie sa fie profesionist si depolitizat, si o problema de sistem. Pe finantare propunem sa ajungem de la 4 la 6% din PIB pentru Sanatate in 4 ani.

Cum?

La nivel macro? E foarte simplu. Putem sa ne asteptam la o crestere economica cumulata in 4 ani de 15%.

Pe ce fundamentati aceasta prognoza?

Pe cresterea din ultimii ani. Am avut o crestere de 6%, e prognozata una de 4%. Pe 4 ani, 15% e realist.

Strict pe logica asta, dupa cresterea din 2008, eram China. Dar noi dupa doi ani intram in recesiune. Eu va intreb pe ce politici, pe ce viziune economica fundamentati prognoza aceasta de crestere.

Raspunzand la intrebarea precedenta, din cresterea PIB-ului si pastrarea cheltuielilor la nivelul de acum pe anumite segmente si reducerea celor pe achizitii, putem avea aceasta crestere la Sanatate, Educatie si 2% pentru Aparare.

Ati facut calculele si ajunge reducerea fraudelor pentru toate?

Exista practic calcule.

Cum vedeti chestiunea salarizarii cadrelor medicale si este ea un motiv al exodului?

Evident ca o crestere salariala e necesara, dar discutia trebuie facuta cu bugetul si cu legea salarizarii unice in mana. Acum discutam fara sa avem date. Ministrul Muncii se ruga de Ghita sa ii dea acces la Revisal. Putem face previzuni cand avem date.

Dar datele bugetare sunt in buna masura publice.

Ca sa faci o analiza pe salarii trebuie sa ai baza de date a salariatilor.

Ministerul Muncii spunea ca a clarificat-o si, de aceea, a putut face legea salarizarii. Ati incercat sa aflati datele ca sa va formati propria viziune?

Pe zona economica sunt colegii mei.

Dl. Ciolos se arata oarecum nemultumit de programul dvs economic.

E parerea domniei sale. La programul economic au lucrat dl Costescu, dnele Chichirau si Bizgan.

Daca se confirma sondajul Kantar, care va plaseaza deasupra PNL, ati putea deveni principala forta a eventualei guvernari Ciolos 2. Sunteti pregatiti sa fiti principala forta a guvernarii?

Exista o nuanta. Ne-am explicat sprijinul pentru premierul Ciolos, pentru pozitiile de ministri si secretari de stat nu va exista o negociere, lasam la latitudinea prim-ministrului alegerea pe procentele care ne revin. Consideram ca in Romania persoanele cele mai competente nu sunt in partidele politice si nu pretindem ca noi avem cele mai competente persoane.

Avem oameni competenti sa fie ministri, dar sunt persoane competente in afara partidelor politice si lasam la latitudinea premierului alegerea lor. Dl Mircea Dumitru, de exemplu, consider ca e un ministru al Educatiei foarte bun.

In ce domenii puteti face dvs oferta de ministri, daca premierul va cere? Dati-mi niste nume de viitori posibili ministri USR.

Repet, decizia de alegere a persoanelor ii va reveni premierului si nu vom solicita pozitii de ministru. Manuel Costescu e foarte bun pentru Economie, Cristian Ghinea pentru fonduri europene sau administratie publica, Catalin Drula pe Transporturi, Vlad Alexandrescu pe Educatie sau Cultura. Dan Barna pe fonduri europene etc.

Dl Costescu, membru si candidat USR, este membru in CA al Transelectrica, dna Bizgan e membru in trei CA ale unor institutii de stat, Salrom, santierul Daewoo si CNAS. Ca o chestiune de principiu, un om politic, indiferent cum se numeste el, poate fi membru intr-un CA al unei societati de stat?

Daca o persoana a castigat in urma unui concurs o pozitie intr-un CA si este competenta sa o faca, trebuie sa o faca.

Chiar daca e om politic cu carnet? Asta nu atrage risc de politizare de care ne tot plangem?

Da, cum sa spun....

Dvs spuneati si ca toate concursurile sunt problematice in primul rand din cauza politizarii.

In cazul particular al dnei Bizgan si al dlui Costescu e vorba despre doi oameni competenti care s-au dus acolo sa ajute cu competenta lor. Faptul ca au fost doua luni membri USR nu cred ca exista suspiciunea ca ar fi facut ceva.

Nu invoc nicio suspiciune, intreb despre un principiu invocat de USR, al depolitizarii.

Daca punem intrebarea cum ati pus-o dvs si ne uitam la politica reala, poate ca raspunsul e cel pe care il spuneti. E chestiune complexa, nu e alb-negru. Pe de o parte, evident ca pozitiile in CA au fost sinecuri, influente pentru firmele capusa, dar vrem sa aducem oameni competenti in politica, iar ei asumandu-si apartenenta politica sa se duca sa rezolve problemele unor societati de stat.

Ce e mai bine cred ca necesita o dezbatere. Daca riscul e mai mare atunci nu avem nicio problema ca nimeni din USR sa nu faca parte din vreun CA.

Spuneti mereu ca nu veti semna niciun protocol de guvernare cu PNL. Cum poate functiona un guvern care nu are in spate o alianta bazata pe un protocol intre parteneri care sa ii dea coerenta si stabilitate?

Exista programul de guvernare pe care Guvernul il prezinta partidelor care il investesc in Parlament.

Cine face programul?

Premierul in dialog cu fiecare partid de la care cere sprijinul.

Asta nu suna a guvern minoritar sustinut din Parlament de mai multe forte pe chestiuni punctuale?

Programul de guvernare e votat de o majoritate.

Nu cumva in practica politica e invers? Adica niste partide se aliaza printr-un protocol scris care prevede obiective, principii, masuri, mecanisme de luare a deciziilor si din acest parteneriat asumat rezulta programul de guvernare. Eu asa stiu ca se intampla cam peste tot in lume.

Nu. Dacian Ciolos a venit cu Platforma Romania 100, USR cu un proiect, PNL cu un proiect, ele sunt destul de compatibile...

Oare? De exemplu, dna Chichirau, despre care spuneti ca a facut programul economic al USR, imi spunea ca USR este ferm impotriva reducerilor de fiscalitate, in timp ce PNL are in program mai multe asemenea reduceri.

Dna Chichirau si-a exprimat un punct de vedere personal in interviul pe care vi l-a acordat.

Pe o discutie consistenta, putem ajunge la un program de guvernare pentru ca pe foarte multe lucruri programele sunt compatibile, urmand ca in mod onest parlamentarii din partidele care si-au asumat sustinerea Guvernului sa aiba un dialog cu prim-ministrul, sa sustina proiectele Guvernului si reciproc. Nu credem ca e utila o alianta de guvernare.

De ce fugiti de ea? Nu e o inventie romaneasca si nu se refera doar la negocierea functiilor.

Pentru ca exista diferente intre USR si partidele care au guvernat pana acum. O alianta cu ele nu mi se pare la momentul de dezvoltare al lor si al nostru utila.

Uila pentru cine?

Nici pentru unii, nici pentru altii, nici pentru publicul nostru. Nu consideram ca o alinta aduce ceva in plus actului de guvernare.

In 2007 ati sustinut suspendarea si demiterea presedintelui Basescu. Regretati acest lucru?

In 2007 eram ONG-ist, urmaream sedintele Consiliului general si eram socat de faptul ca in vreme ce presedintele milita pentru statul de drept, consilierii PDL, in alianta cu PRM uneori, votau lucruri ilegale pentru Bucuresti la propunerea primarului Videanu.

Si demitem presedintele pentru ce fac consilierii din Bucuresti?

Traian Basescu avea o mare influenta asupra PDL.

Ii reprosati atunci si "atacurile neprincipiale" asupra premierului Tariceanu si a PNL. Va mentineti punctul de vedere?

E analiza mea de atunci. Partiala si erau critici justificate. Ca imagine de ansamblu cred ca evolutia Justitiei, a DNA i se datoreaza in buna masura lui Traian Basescu si demiterea lui in 2007 ar fi fost nepotrivita. Dar Traian Basescu in cei 10 ani a fost constient de coruptia partidului pe care il patrona si ar fi avut instrumentele pentru limitarea acestui fenomen.

La suspendarea din 2012 pe ce baricada v-ati aflat?

Am indemnat lumea sa iasa in Piata Universitatii impotriva schimbarii Avocatului Poporului, limitarii prerogativelor CCR. In campanie nu m-am manifestat si nu am fost la vot.

Daca va fi nevoie de sustinerea PMP pentru Guvernul Ciolos, cum v-ati pozitiona?

Sa vedem rezultatele. Nu vom sustine un guvern care sa aiba de-a face cu PSD.

Dar cu PMP?

Sa ajungem acolo.

Daca PSD si ALDE iau impreuna 51%, ii pot impune presedintelui un premier? Desigur, cu respectarea prevederilor legale in vigoare care exclud din discutie persoanele condamnate penal.

Numele premierului? Aici e o discutie lunga constitutionala. Eu cred ca prin prerogativele sale, presedintele are dreptul sa numeasca premierul din interiorul acestei aliante. Si urmeaza sa fie o negociere intre ei. Nu cred ca presedintele trebuie sa semneze ca primarul o propunere pe care partidele i-o fac. Nu Catalin Voicu sau Liviu Dragnea. Este o discutie dintre Presedintie si Parlament si ideal ar fi ca ele sa ajunga la un acord.

In 2009 considerati ca Traian Basescu ar fi trebuit sa il numeasca pe premierul propus de majoritatea PSD-PNL-UDMR, Klaus Iohannis.

Da, dar presedintele nu a dat un motiv concret pentru care l-a respins pe Klaus Iohannis.

Motivul a fost ca nu era obligat constitutional sa semneze ca primarul ce voia majoritatea.

Cred in continuare ca atat timp cat presedintele nu a avut un motiv temeinic sa-l respinga pe Klaus Iohannis in momentul acela, refuzul a fost nejustificat, iar incercarile cu Liviu Negoita si Lucian Croitoru au fost ridicole.

Daca PSD-ALDE se duc la Cotroceni cu propunere de premier Gabriela Firea, ar trebui ca dl Iohannis sa o accepte?

Daca as fi Klaus Iohannis si PSD-ALDE ar veni cu dna Firea, nu as avea niciun motiv pentru a o respinge.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Nicusor Dan USR alegeri parlamentare , #USR