Nicusor Dan mizeaza pe sprijinul USR si ii reaminteste lui Barna ca i-a promis sustinerea pentru Primaria Capitalei

Marti, 17 Septembrie 2019, ora 12:15
4023 citiri
Nicusor Dan mizeaza pe sprijinul USR si ii reaminteste lui Barna ca i-a promis sustinerea pentru Primaria Capitalei
Foto: Facebook / Nicusor Dan

Nicusor Dan se declara optimist in privinta sustinerii pe care i-o vor acorda fostii colegi din USR Bucuresti in cursa interna pentru desemnarea candidatului la Primaria Capitalei si ii reaminteste presedintelui Dan Barna ca a promis public ca USR il va sustine la alegerile din 2020, chiar daca nu va fi membru al partidului.

Declaratiile au fost facute in cadrul unei conferinte de presa organizate marti, la cabinetul parlamentar al deputatului independent de Bucuresti.

Nicusor Dan a reamintit ca inca de acum cateva luni a subliniat nevoia unei aliante a fortelor de opozitie din Bucuresti impotriva administratiei PSD si tot atunci a prezentat rezultatele unui sondaj care confirmau ideea lui, aratand ca bucurestenii isi doresc un candidat unic al Opozitiei, iar el ar fi persoana care s-ar bucura de cea mai mare sustinere.

Intrebat de jurnalisti ce il recomanda, Nicusor Dan a reamintit ca se lupta pentru bucuresteni "de 13 ani".

"Sunt in sala niste oameni care au trait momentele cand s-a infiintat Grupul Civic Bucuresti si mai tarziu Asociatia Salvati Bucurestiul. Am o lunga interactiune cu administratia publica din Bucuresti, ii cunosc mecanismele, stiu ce trebuie simplificat, stiu ce trebuie facut.

Am avut si sute de procese, fie impotriva autoritatii, fie de partea ei, si am dovedit o buna cunoastere a administratiei publice. Pe scurt, sunt un om de administratie publica locala si un om legat de Bucuresti de o foarte lunga perioada de timp", a declarat el.

Nicusor Dan a explicat ca a decis sa se inscrie in cursa interna a USR Bucuresti pentru desemnarea candidatului la Primaria Capitalei dupa saptamani de discutii cu fostii colegi de partid.

"In ultimele doua luni m-am intalnit cu membrii USR din fiecare dintre sectoare, am avut o interactiune foarte buna cu ei, mi-au sugerat sa intru in acest proces intern, lucru facut duminica, termenul limita pentru depunerea candidaturilor (...) Sunt foarte optimist ca o sa am aceasta sustinere", a declarat el, precizand ca procesul de desemnare a candidatului USR Bucuresti "se va termina pe 13-14 octombrie".

Nu revine in USR

Nicusor Dan a demisionat din USR in 2017, s-a reinscris in partid pentru o scurta perioada, in luna mai, pentru a ajuta la deblocarea situatiei in care se afla Alianta USR-PLUS, respinsa initial de BEC la alegerile europarlamentare, dupa care a demisionat din nou.

Pentru ca in mass-media au aparut controverse legate de faptul ca el nu mai este membru al partidului si o eventuala sustinere a candidaturii sale ar incalca statutul USR, Nicusor Dan a replicat: "Raspunsul meu este ca principiile pe care s-a cladit USR sunt de a extrage din societate persoanele cele mai competente pentru diferite pozitii", ceea ce USR a facut de mai multe ori, spune el, inclusiv in Parlament sau cu ocazia alegerilor interne organizate pentru desemnarea candidatului la Primaria Timisoara, cand USR "a deschis competitia si pentru oameni din afara".

Intrebat de jurnalisti despre o posibila revenire in partid, Nicusor Dan a declarat: "Raspunsul l-am dat acum 2 ani, nu s-a schimbat nimic de atunci. Raspunsul este NU, dar am pastrat o relatie foarte colegiala cu USR, sunt in grupul lor parlamentar".

De asemenea, intrebat daca a discutat cu presedintele USR, deputatul Dan Barna, despre inscrierea sa in competitia interna a USR Bucuresti, Nicusor Dan a reamintit: "Dl Dan Barna si-a exprimat public sustinerea in urma cu 2 ani", atunci cand a declarat public ca, indiferent daca e membru sau nu, "USR ma va sustine pentru Primaria Capitalei".

Citeste mai multe despre declaratiile date de Dan Barna in octombrie 2017: USR il sustine pe Nicusor Dan in cursa pentru Primaria Capitalei, in 2020.

Il va sustine si PLUS?

Pentru ca jurnalistii i-au amintit ca Vlad Voiculescu (PLUS) ar fi fost deja indicat in declaratiile publice ca fiind viitorul candidat al Aliantei USR-PLUS 2020 pentru Primaria Capitalei, Nicusor Dan a afirmat: "Eu nu am vazut o pozitie publica in sensul asta".

"El face parte dintr-un partid care are sustinere intre 7-10% in Bucuresti", a mai spus Nicusor Dan, facand din nou trimitere la sondajul prezentat la inceputul lunii august si cerand din nou partidelor de opozitie sa discute si sa vada care este "candidatul cel mai bine plasat".

Nicusor Dan a reamintit ca acel sondaj arata ca daca USR si PLUS ar avea un singur candidat, el ar obtine in jur de 41%, Gabriela Firea in jur de 30%, iar Rares Bogdan (PNL) in jur de 25-26%.

Afla mai multe despre Sondaj in Bucuresti: Clasat imediat dupa Firea si favorit in tabara Opozitiei, Nicusor Dan propune un candidat unic USR-PLUS-PNL.

"Procesul la care eu m-am inscris e deschis de USR Bucuresti, pentru desemnarea in mod democratic, prin votul membrilor, a persoanei pe care USR Bucuresti o sustine pentru alegerile locale (...) In urmatoarele cateva saptamani, printr-un proces democratic, ei vor stabili catre cine merge sustinerea USR Bucuresti.

Eu sunt optimist si pentru faptul ca, in general, politicienii trebuie sa asculte de oamenii care le dau votul", a mai afirmat Nicusor Dan.

Statutul USR prevede la "Capitolul 7. Desemnarea candidatilor in alegeri" urmatoarele:

Art. 77. (1) Orice membru al Filialei Municipiului Bucuresti poate propune USR candidatura sa din partea USR la alegerile locale pentru functiile de Primar General al Municipiului Bucuresti sau consilier local in Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

(2) Conferinta Filialei Municipiului Bucuresti desemneaza, prin vot secret, candidatul pentru functia de Primar General al Municipiului Bucuresti. In situatia in care niciun candidat nu a obtinut majoritatea voturilor, se desfasoara un al doilea tur de vot, dintre candidatii clasati plasati pe locurile 1 si 2 in primul tur.

(3) Conferinta Filialei Municipiului Bucuresti desemneaza, prin vot secret, candidatii pentru functiile de consilieri locali in Consiliul General al Municipiului Bucuresti, ordonand candidatii in ordinea descrescatoare a numarului de voturi obtinute.

(4) Biroul National valideaza sau invalideaza candidatul pentru functia de Primar General al Municipiului Bucuresti. Invalidarea se face motivat si in scris.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Nicusor Dan candidat USR Bucuresti, #Nicusor Dan Voiculescu candidati primarie , #USR