Un Parlament mai transparent: Cum vrea USR sa ii faca pe cetateni parte din procesul legislativ

Joi, 02 Martie 2017, ora 21:33
3613 citiri
Un Parlament mai transparent: Cum vrea USR sa ii faca pe cetateni parte din procesul legislativ
Foto: Facebook / Camera Deputatilor (arhiva)

USR propune sapte masuri de transparentizare a activitatii Parlamentului, pentru a facilita accesul cetatenilor la informatii.

Printre masuri se afla si transmiterea live a tuturor sedintelor de plen si de comisii, lucru care se intampla acum doar sporadic, dar si infiintarea unui sistem online prin care cetatenii sa poata vedea in detaliu parcursul legislativ al unui proiect si sa poata contribui cu opinii.

"Cerem tuturor fortelor politice sa-si asume principiile pe care USR le propune pentru un Parlament Deschis. Interactiunea cu site-urile Camerei Deputatilor sau Senatului privind procesul legislativ poate fi o experienta frustranta pentru cetateni", declara deputatul USR Catalin Drula, printr-un comunicat de presa.

El propune, cu ocazia Zilei Internationale a Datelor Deschise, care se sarbatoreste anual pe 4 martie, ca regulamentele Parlamentului sa fie modificate astfel incat cetatenii sa aiba acces mai usor la informatii privind activitatea celor doua Camere, mai ales prin transmiterea sedintelor in direct. Acest lucru se intampla in momentul de fata doar in cateva comisii, unde este instalata tehnica necesara.

"Nu sunt disponibile stenograme pentru ce se discuta in comisii sau informatii despre prezenta parlamentarilor si cum a votat fiecare. Textele de lege propuse, amendamentele, avizele diverselor autoritati sunt de multe ori PDF-uri scanate. Nu se pot indexa de motoarele de cautare, nu se poate cauta in ele, practic sunt foarte greu utilizabile.

Amendamentele sunt, de multe ori, cea mai importanta parte din tot procesul legislativ, dar nu sunt disponibile public decat post-factum, dupa adoptarea sau respingerea lor. Nu exista o platforma pentru consultari on-line pe marginea proiectelor de legi sau amendamentelor, precum au parlamentul francez sau administratia islandeza", afirma Drula.

Cele sapte propuneri USR vizeaza:

  • inregistrarea si transmiterea live video a tuturor sedintelor comisiilor parlamentare
  • consemnarea prezentei si a voturilor nominale atat in comisii, cat si in plen, cu publicarea lor in timp real
  • utilizarea formatelor editabile pentru documentele din procesul legislativ, care permit atat preluarea automata, cat si gasirea cu usurinta a informatiilor
  • facilitarea consultarii publice pe initiativele legislative printr-o platforma de consultare online cu cetatenii
  • publicarea amendamentelor propuse in procesul legislativ pe Internet, de la momentul depunerii lor
  • realizarea si publicarea rapoartelor de activitate anuala ale fiecarui parlamentar, pe pagina de Internet, in format deschis
  • consemnarea prezentei si a voturilor nominale in plen si in comisii si publicarea lor in timp real

Propunerile USR vin dupa ce formatiunea a reusit, in Consiliul Local al Sectorului 1, adoptarea unei hotarari prin care sa fie transparentizata activitatea institutiei.

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, ca a discutat cu liderul USR Nicusor Dan despre transparentizarea si eficientizarea activitatilor din Parlament, urmand ca sedintele comisiilor din Camera Deputatilor sa fie transmise online, iar ordinea de zi sa fie distribuita cu o saptamana inainte.

Eveniment Quarterly Report

Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Cu doar câteva luni înainte de maratonul celor patru rânduri de alegeri din 2024, partidele parlamentare au început să îmbrățișeze fenomenul traseismului politic și au deschis ușa, cu...
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat duminică, 24 septembrie, că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă. Administraţia Străzilor Bucureşti execută, în prezent, reparaţii...
#USR masuri transparentizare activitate Parlament , #USR