USR si-a lansat candidatii: Fostii ministri Cristian Ghinea si Vlad Alexandrescu, pe liste. Ciolos, viitor premier

Miercuri, 26 Octombrie 2016, ora 16:47
9282 citiri
USR si-a lansat candidatii: Fostii ministri Cristian Ghinea si Vlad Alexandrescu, pe liste. Ciolos, viitor premier
Foto: captura video privesc.eu

USR si-a lansat miercuri candidatii la alegerile parlamentare din 11 decembrie. Pe listele pentru Senat si Camera Deputatilor figureaza mai multi fosti ministri si secretari de stat din Cabinetul Ciolos, printre care Cristian Ghinea si Vlad Alexandrescu.

In debutul conferintei de presa, Nicusor Dan a precizat ca a lansat invitatia de a candida din partea USR acelor persoane din guvern considerate cele mai apropiate de valorile pe care le promoveaza uniunea.

"Sunt foarte onorat ca 90% dintre oamenii pe care i-am ofertat au venit in USR", a mai spus Nicusor Dan.

Totodata, el a subliniat faptul ca este vorba despre "oameni care au cariera si care au facut un sacrificiu personal, in ceea ce priveste profesia, familia, pentru a veni sa lucreze pentru Romania" in guvernul Ciolos.

"Vrem sa schimbam impreuna modul in care se face politica in Romania, vrem sa avem o guvernare transparenta, oameni cinstiti in functia publica si sa schimbam modul in care clasa politica se raporteaza la cetateni.

Consideram ca Guvernul Ciolos a fost un exemplu in aceasta directie, de aceea dorim ca Dacian Ciolos sa continue dupa alegerile din 11 decembrie sa fie premierul Romaniei", a anuntat Nicusor Dan.

"Dragnea-premier ar fi rusinos pentru Romania. Saracia e strans legata de baronizare"

Liderul USR a mai afirmat ca alegerile din 11 decembrie sunt mai importante decat altele pentru ca romanii nu vor mai alege raul cel mai mic, ci vor putea alege pozitiv, daca voteaza formatiunea sa.

"Nu cred ca mai este un secret, premierul Romaniei va fi dupa alegeri Dacian Ciolos sau Liviu Dragnea, asta este alegerea pe care au romanii sa o faca. Noi consideram ca ar fi un dezastru sa fie Liviu Dragnea. Nu doar ca ar fi rusinos ca Romania sa fie singura tara din UE condusa de un premier condamnat penal, dar mai important este ca guvernarea nationala sau locala a PSD e legata de saracie. Uitati-va la cele mai sarace judete din Romania, veti vedea o guvernare locala PSD. Saracia e strans legata de baronizarea judetelor din Romania, PSD e principalul responsabil. Domnul Dragnea e cel mai bun exemplu pentru acest fenomen, conduce cel mai sarac judet, in timp ce averea si bunastarea dumnealui au continuat sa creasca in paralel.

Va fi o alegere intre o teleormanizare a Romaniei si o Romanie moderna, europoeana. Intre un drum catre saracie si unul catre prosperitate, asta e alegerea pe care romanii o vor face in decembrie si sper ca vor face alegerea corecta", a mai declarat Nicusor Dan.

La randul sau, Cristian Ghinea a precizat ca si-a depus astazi demisia de la conducerea Ministerului Fondurilor Europene pentru a se putea alatura USR, impreuna cu colegii sai putand sa duca lupta pentru continuarea proiectelor incepute la minister.

El a precizat ca pachetul antisaracie si comisia de taiat hartii sunt proiecte pe care USR le preia in programul de guvernare si le va pune in implementare daca ajunge la guvernare dupa alegeri.

Cristian Ghinea a spus ca alaturi de el au venit la USR pentru a candida alti 7 secretari de stat din Ministerul Transporturilor, Fondurilor Europene, Finante sau Economiei:

  • Ionut Mosteanu (secretar de stat la Ministerul Transporturilor)
  • Dan Barna (secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene)
  • Tudor Pop (director de cabinet Ministerul Fondurilor Europene)
  • Oana Bizgan (InvestRomania - Ministerul Economiei)
  • Claudiu Nasui (consilier Ministerul Finantelor)
  • Manuel Costescu (secretar de stat la Ministerul Economiei)

Acestia vor candida in judetele Timis, Sibiu, Arges, in colegiul pentru Diaspora sau la Bucuresti.

La randul sau, Clotilde Armand a explicat ca a decis sa nu candideze la alegerile parlamentare pentru ca are proiecte si promisiuni facute pentru cetatenii sectorului 1, unde este consilier local.

"Acest lucru in niciun caz nu inseamna ca ma retrag din politica. Nu ma retrag, lupta abia incepe si sunt o luptatoare", a subliniat ea, precizand ca e o persoana de actiune si va sustine cu toate fortele campania USR.

Probleme la tribunal

Intrebat de jurnalisti, Nicusor Dan a precizat ca USR va depune joi liste in toate cele 43 de circumscriptii.

In ceea ce priveste problemele pe care USR le are la tribunal, din cauza contestatiilor depuse de PSD din cauza nefinalizarii fuziunii prin absorbtie cu USB, Nicusor Dan a spus ca procesul a continuat, iar miercuri instanta a ramas in pronuntare, urmand sa anunte decizia in curand, poate chiar azi.

"BEC a respins semnul cu care am solicitat sa candidam aplicand legea ca un partid nu are voie sa foloseasca semnul altui partid, USB. Legea prevede o exceptie - cazul in care USB isi da aceptul ca USR sa il foloseasca, ceea ce e de la sine inteles, pentru ca am facut cerere de fuziune.

BEC a judecat foarte formalist si a considerat ca nu exista acest accept scris. La tribunal am spus ca acceptul exista prin fuziune - USB prin congres a spus ca isi transfera toate bunurile si eu am contrasemnat cererea (...) Am solicitat la tribunal acelasi triunghi, am spus ca USB isi da acceptul sa foloseasca semnul. Fie azi, fie prin decizia pe care BEC o va lua, o sa avem un semn electoral. In orice caz vom candida in alegeri in toate judetele din Romania", a explicat Nicusor Dan, precizand ca el va deschide lista la Bucuresti pentru Camera Deputatilor, fiind urmat de Cristian Ghinea, in timp ce lista la Senat in Capitala va fi deschisa de Vlad Alexandrescu.

Intrebat de ce nu au venit si alti colegi din guvern la USR, Cristian Ghinea a dezvaluit ca au mai fost "multe discutii cu Vlad Voiculescu si Dragos Pislaru", ministrul Sanatatii, respectiv al Muncii, insa acestia au ales sa isi continue proiectele incepute pana la finalizarea mandatelor.

"Ne-au asigurat ca ne sustin, sper sa o faca si public", a adaugat Ghinea.

Ce urmeaza dupa alegeri

In ceea ce priveste formarea guvernului dupa alegeri, Nicusor Dan a spus ca spera ca "alternativa Ciolos" sa intruneasca majoritatea sufragiilor, iar dupa aceea negocierile se vor purta exclusiv cu Dacian Ciolos si vor fi doar pe programul de guvernare, iar daca premierul isi va alege ministri din USR ei vor avea acceptul sa intr in Executiv.

Nicusor Dan a spus ca pana acum nu a avut discutii cu Dacian Ciolos, dar ele vor urma in scurt timp.

Eveniment Quarterly Report

Cât se mai tergiversează desființarea pensiilor speciale. „În acest moment Ministerul Justiţiei urmează să înainteze modificările”
Cât se mai tergiversează desființarea pensiilor speciale. „În acest moment Ministerul Justiţiei urmează să înainteze modificările”
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că reprezentanţii Comisiei Europene au transmis punctul lor de vedere asupra pensiilor speciale, iar acum urmează ca Ministerul Justiţiei să înainteze...
Guvernul vrea să reducă treptat plățile cu bani cash: ”Ele sunt sursa evaziunii fiscale”
Guvernul vrea să reducă treptat plățile cu bani cash: ”Ele sunt sursa evaziunii fiscale”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat luni că propunerea Guvernului este de a reduce gradual plăţile în numerar pentru că ele sunt sursa plăţilor la negru. ”Ne aşteptăm să...
#USR liste candidati, #Cristian Ghinea candidat USR , #USR
Comentarii
Poza DemonBanal
DemonBanal
rank 5
Poza Imanuel
Imanuel
rank 2
Tre' sa fii disperat din varii motive ca sa-l iei in partid pe Ghina