Statele Unite și-au încheiat retragerea trupelor din Niger, așa cum mai procedaseră, în ultimele luni, Germania și Franța, în timp ce guvernul acestei țări africane încearcă să strângă relațiile cu Rusia.
Statele Unite au anunţat, la data de 16 septembrie 2024, că au finalizat retragerea completă a trupelor americane din Niger, în conformitate cu cerinţele regimului militar instalat la putere printr-o lovitură de stat în această ţară din regiunea africană Sahel afectată de violenţe jihadiste, transmite AFP citată de Agerpres.
"Departamentul Apărării al SUA şi Ministerul Apărării al Republicii Niger anunţă că retragerea forţelor şi echipamentelor americane din Niger a fost finalizată", a declarat comandamentul SUA pentru Africa (Africom) într-un comunicat. Retragerea trupelor americane s-a încheiat "fără complicaţii", precizează acelaşi text.
De altfel, armata americană îşi închisese deja de la începutul lunii august ultima bază din Niger, cea de la Agadez, Pentagonul afirmând atunci că mai avea în această ţară africană doar circa 20 oameni pentru a asigura retragerea echipamentului militar american rămas.
Până la lovitura de stat din 26 iulie 2023, care l-a înlăturat de la putere pe preşedintele Mohamed Bazoum, Nigerul a fost unul din ultimii aliaţi ai Occidentului în Sahel, regiune marcată de violenţele grupărilor jihadiste.
Această ţară, importantă strategic şi prin faptul că este al şaptelea producător mondial de uraniu, devenise pilonul operaţiunilor antijihadiste americane şi franceze în Sahel, mai ales după ce junte militare preluaseră puterea în Burkina Faso şi Mali.
Între timp, regimul militar a obligat de asemenea Franţa să-şi retragă trupele din Niger, ţară care acum strânge legăturile cu Rusia şi cu alte state din afara lumii occidentale. De asemenea, Niger, Mali şi Burkina Faso au format o confederaţie, denumită Alianţa Statelor din Sahel (AES).
Retragerea trupelor americane din Niger a început în luna mai, în urma denunţării în martie de către guvernul de la Niamey a acordului bilateral de cooperare militară.
În ciuda acestei retrageri, Statele Unite au încă "obiective de securitate comune" cu Nigerul, a declarat pentru AFP generalul Kenneth Ekman din cadrul Africom. "Le-am respectat deplin suveranitatea. Ne-au cerut să plecăm, ne-am conformat şi am făcut-o paşnic şi respectuos", a subliniat generalul american.
Potrivit acestuia, următoarea etapă va fi "ascultarea" nevoilor Nigerului pentru "o relaţie viitoare în domeniul securităţii cu SUA". "Condiţiile lor erau să nu vorbim despre viitor până când retragerea nu era completă", a mai precizat generalul Kenneth Ekman.
La rândul său, guvernul de la Berlin a anunţat pe 30 august că ultimii soldaţi germani de la baza militară pe care Germania a avut-o la Niamey au fost retraşi.