Mutare secretă a Rusiei la 360 de kilometri de SUA: Putin apelează la un fost spion KGB

Vineri, 03 Martie 2023, ora 00:55
7073 citiri
Mutare secretă a Rusiei la 360 de kilometri de SUA: Putin apelează la un fost spion KGB
Patrushev, aliatul apropiat al lui Putin, în vizită în Cuba FOTO: FXEmpire

După ce a provocat invazia din Ucraina în urmă cu un an, Vladimir Putin a constatat că Rusia a fost supusă de Occident unor sancțiuni economice dure, care afectează nivelul de trai al populației. Acum, președintele rus face o mutare secretă, trimițându-l pe cel mai apropiat aliat al său, Nikolai Patrushev, fost agent KGB, în Cuba, la doar 360 de kilometri de coasta SUA, în încercarea de a stabili noi relații comerciale și strategice.

Miercuri, Nikolai Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate din Rusia, care face parte din cercul interior de prieteni al lui Vladimir Putin, a sosit la Havana, în Cuba, pentru a purta convorbiri cu președintele acestei țări, Miguel Diaz-Canel, potrivit agenției de știri Reuters.

Nikolai Patrushev a discutat în capitala Cubei, Havana, aflată la doar 366 de kilometri de Miami și de coastele americane, atât cu președintele Diaz-Canel, dar și cu fostul lider al Partidului Comunist, Raul Castro, care a condus țara între 2008 și 2018, succedând fratelui său, Fidel Castro.

Fenomenul ținut secret de Putin. Drama rușilor de proporții biblice

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev, Diaz-Canel și Castro au discutat despre problemele internaționale din prezent și despre cum să aprofundeze cooperarea bilaterală.

Luna trecută, Rusia a oferit Cubei o donație „de urgență” de 25.000 de tone de grâu pentru a combate penuria de pe insulă, un semn al aprofundării relațiilor dintre cei doi aliați de lungă durată.

Pentagonul, o nouă evaluare: Putin nu mai poate câștiga în Ucraina în urma unei situații apărute

Rusia, lovită de sancțiunile occidentale din cauza conflictului din Ucraina, caută să consolideze legăturile politice și economice cu alte țări, opuse a ceea ce Moscova numește hegemonia SUA. La începutul acestei săptămâni, Patrushev a vizitat și alte țări, în turneul său, Venezuela și Algeria, țări aflate pe lista statelor prietene ale Rusiei, ca și Cuba.

Primele relații diplomatice dintre Cuba și Uniunea Sovietică s-au dezvoltat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar ambasada URSS-ului s-a deschis la Havana în anul 1943.

Recent, în noiembrie 2022, președintele Cubei, Miguel Diaz-Canel a făcut o vizită la Moscova, unde s-a întâlnit cu omologul său, Vladimir Putin.

#nikolai patrusev, #aliat putin, #spion rus, #KGB Rusia, #Rusia Cuba petrol, #Cuba Rusia, #Putin Rusia, #Putin razboi , #Razboi Ucraina