Nini Sapunaru, fost sef al Vamilor: Basescu ataca pentru a-l proteja pe Blejnar

Joi, 10 Februarie 2011, ora 14:56
11115 citiri
Nini Sapunaru, fost sef al Vamilor: Basescu ataca pentru a-l proteja pe Blejnar

Nini Sapunaru, fostul sef al Vamilor, a declarat joi ca presedintele Basescu il ataca pentru ca procurorii DNA risca sa mearga prea departe cu ancheta in cazul vamesilor.

Sapunaru sustine ca vinovat pentru coruptia din vami este Sorin Blejnar, seful ANAF, care ar fi preluat toate atributiile lui Radu Marginean, cercetat de procurori intr-un caz de coruptie si demis de premierul Emil Boc.

Rugat sa comenteze declaratiile sefului statului, potrivit carora nu a luat masuri pentru a combate coruptia, Nini Sapunaru a spus: "Coruptia este un fenomen continuu si apare tot timpul, chestiunea este daca tu de la conducere accepti acest lucru sau iei masuri. Eu am dat afara peste 300 de oameni in 4 ani de zile, ce n-au facut nici cei dinaintea mea. Chiar ma jigneste domnul presedinte".

Nini Sapunaru a trecut si el la atac, sustinand ca presedintele distrage atentia de la rolul protejatului sau, Sorin Blejnar, in numirea vamesilor in functii.

"Stiti de ce ma ataca presedintele acum? Pentru ca m-am legat de domnul Blejnar, caruia cineva trebuie sa sara sa-i ia pararea pentru ca apoi ajunge prea aproape. Sorin Blejnar este singura problema a domnului presedinte. Cei de la DNA risca sa ajunga prea departe si atunci zice: ia mai cautat-ii pe Rusanu si pe Sapunaru.

In martie 2010 cei de la PD-L au emis o hotarare de Guvern prin care i s-au luat toate atributiunile lui Marginean din schimbarea oamenilor de la forntiera si s-au transferat la domnul Blejnar. Informatiile mele spun ca odata cu plecarea domnului Blaga (n red. Vasile Blaga, fost ministru de Interne) domnul Marginean a fost mobila la Directia Vamilor, Sorin Blejnar a hotarat tot cu inca cativa oameni", a declarat Nini Sapunaru.

Sebastian Vladescu, demis pentru ca a vrut sa ii ia atributiile lui Blejnar

Acesta precizeaza ca cei de la Ministerul de Interne "au lasat frontiera in paragina" si adauga ca motivul demiterii fostului ministru de Finante, Sebastian Vladescu, a fost legat tot de coruptia din vami.

"Demiterea lui Marginean nu este suficienta, adevaratul vinovat de ce se intampla acum in Romania si de pierderile pe care le avem la accize, tigari tutun si fructe este Sorin Blejnar", a declarat Nini Sapunaru.

Basescu: Cangrena din vami, tolerata de toate guvernele Romaniei

"A existat si o hotarare prin care sa-i preia din atributiuni pe care a dat-o Sebastian Vladescu, o sa vedeti de ce a fost dat afara Sebastian Vladescu. Pentru ca a avut curaj sa ia controlul de la ANAF pentru ca si-a dat seama ca ANAF este de vina", a declarat Nini Sapunaru.

Acesta a amintiti si ca Traian Basescu, in vremea cand era ministru al Transporturilor, a modificat greutatea pe osii la TIR-uri, astfel incat in Romania greutatea maxima admisa este de 18 tone, spre deosebire de 20 cat este in alte tari, iar soferii pot fi amendati daca sunt prinsi cu o greutate mai mare admisa.

"Basescu uita ca a fost minsitrul Trnasporturilor si a modificat greutatea pe osii astfel incat vii cu 20 de tone in Romania si de aici incolo trebuie sa ai 18, de aceea a inceput nebunia asta cu cantarele", a mai declarat Nini Sapunaru.

Presedintele Basescu a declarat, joi, la postul public de radio, ca vinovate de coruptia din vami sunt toate guvernele de pana acum, care au tolerat fenomenul.

"Cangrena e veche si tolerata de toate partidele de guvernare in '90 incoace. Va aduceti aminte, in timpul razboiului iugoslav, Romania era acuzata de trafic de combustibil. Se facea prin fornitere.

Nume celebre ca Rusanu (Dan Radu Rusanu, n.red.) va mai spun ceva, sau Nini Sapunaru, sau Dinu Vama va mai spun ceva legat de vami? Spun sa ne ducem putin in timp. Toate guvernele Romaniei de pana acum au fost lipsite de vointa de a interveni. S-a gasit un guvern sa o faca, s-au gasit niste instrumente", a declarat joi presedintele Basescu, la postul public de radio.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Nini Sapunaru, #Sapunaru Basescu procurori, #Sapunaru coruptie vami , #stiri Nini Sapunaru