Alertă meteo în jumătate de țară: va ninge abundent și vântul va sufla cu putere UPDATE

Vineri, 27 Ianuarie 2023, ora 10:27
9331 citiri
Alertă meteo în jumătate de țară: va ninge abundent și vântul va sufla cu putere UPDATE
Carosabilul acoperit cu zăpadă le poate crea probleme șoferilor FOTO Pixabay

Ninsoarea și viscolul le vor da bătăi de cap locuitorilor din 25 de judeţe şi Municipiul Bucureşti. O avertizare Cod galben de ninsoare, viscol şi intensificări ale vântului este valabilă până sâmbătă seară, informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Totodată, a intrat în vigoare și un cod portocaliu de ninsori și viscol valabil pentru județele Vrancea, Buzău și în zona de munte a județelor Prahova, Dâmbovița și Argeș, unde va ninge abundent (35...50 l/mp) și se va depune strat de zăpadă consistent.

Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55...65 km/h și vor fi perioade în care va fi viscol și vizibilitate scăzută.

Cod galben în București și 25 de județe

Potrivit meteorologilor, în intervalul 27 ianuarie, ora 10:00 - 28 ianuarie, ora 22:00, în Dobrogea, Muntenia, Carpaţii Meridionali şi local în sudul Moldovei şi în Carpaţii Orientali vor fi precipitaţii însemnate cantitativ şi se vor acumula în general între 25 şi 40 litri/mp.

Judeţele care se vor afla sub incidenţa Codului galben de vreme rea sunt: Tulcea, Constanţa, Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Neamţ, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Covasna, Braşov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Giurgiu, Ilfov şi Municipiul Bucureşti.

În zonele joase de relief din Muntenia şi Moldova, la început vor fi precipitaţii sub formă de ninsoare, lapoviţă şi ploaie, apoi, treptat, vor predomina ninsorile şi se va depune strat de zăpadă.

Pe parcursul zilei de vineri, în Dobrogea vor fi mai ales ploi, în transformare din noaptea de vineri spre sâmbătă în lapoviţă şi ninsoare. Totodată, în aceste zone, local şi temporar, vor fi şi intensificări ale vântului, cu viteze în general de 50-60 km/h, viscolind ninsoarea.

Prognoza de specialitate relevă faptul că, în Carpaţii Meridionali şi local în Carpaţii Orientali, va continua să ningă, să se depună strat de zăpadă consistent şi vor mai fi intervale cu viscol (rafale de peste 50-70 km/h) şi vizibilitate scăzută.

Meteorologii avertizează că, pe alocuri, vor fi depuneri de polei în Transilvania şi Moldova.

Pentru zona Municipiului Bucureşti, în intervalul 27 ianuarie, ora 10:00 - 29 ianuarie, ora 8:00, vremea se va menţine închisă, cu precipitaţii însemnate cantitativ. Astfel, în medie, se vor acumula 20 - 25 litri/mp) şi vor fi sub formă de ploaie şi lapoviţă, când şi vântul va avea intensificări, cu rafale de până la 45 - 55 km/h.

Din noaptea de vineri spre sâmbătă vor predomina precipitaţiile sub formă de ninsoare umedă, astfel încât, până în dimineaţa zilei de duminică, stratul de zăpadă depus va avea grosimi variabile, în general de 8 - 15 cm, iar vântul va slăbi treptat în intensitate. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative şi va oscila între 0 şi 2 grade Celsius.

Trafic îngreunat pe DN 7 Pitești – Râmnicu Vâlcea

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, vineri dimineață, 27 ianuarie, se circulă îngreunat, în condiții de iarnă pe DN 7 Pitești – Râmnicu Vâlcea, traficul desfășurându-se alternativ pe raza localităților Morărești și Valea Ursului, județul Argeș, din cauza a două autotrenuri care au derapat.

Din cauza unei alunecări de teren, circulația rămâne închisă pe DN 57 Orșova – Moldova Nouă, la kilometrul 65+200 metri, în zona localității Cozla, județul Caraș-Severin. Traficul se desfășoară deviat pe ruta Orșova – DN 6 - DN 57B - Oravița - DN 57 - Moldova Noua.

Se circulă în condiții de iarnă, cu strat subțire de zăpadă pe carosabil în zona montană a județelor Argeș, Mehedinți și Prahova.

Sunt semnalate precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare pe drumurile din județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Brașov, Buzău, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara, Ilfov, Mureș, Prahova, Sibiu, Vâlcea, Vrancea.

Precipitații sub formă de ninsoare sunt și pe autostrăzile A1 București-Pitești, A1 Sibiu - Deva, A3 București-Ploiești, unde se acționează cu material antiderapant, iar pe A2 București – Constanța plouă între kilometrii 10 și 160.

Pentru prevenirea unor evenimente rutiere grave, le recomandăm conducătorilor auto să se informeze cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să se deplaseze şi să-și echipeze corespunzător autovehiculul.

Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei sau zăpadă, circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare, în astfel de condiţii, este mult mai mare.

Weekend cu strat de zăpadă de 30 cm la Poiana Brașov și cu restricții de circulație pentru festivalul Massif
Weekend cu strat de zăpadă de 30 cm la Poiana Brașov și cu restricții de circulație pentru festivalul Massif
Autorităţile din Braşov anunţă că în acest sfârşit de săptămână se schiază în condiţii bune pe mai multe pârtii din staţiunea Poiana Braşov, unde stratul de zăpadă măsoară 30...
Cum va fi vremea în ultima săptămână din martie și în primele două din aprilie
Cum va fi vremea în ultima săptămână din martie și în primele două din aprilie
Meteorologii anunță vineri, că următoarea săptămână va fi ploioasă în est, sud şi sud-est, cu temperaturi normale pentru această perioadă în toate regiunile, iar ultima săptămână...
#ninsoare, #zapada, #cod galben ninsoare, #viscol, #prognoza meteo , #vremea