Raluca Turcan, după ce sindicaliștii din cultură au decis să nu participe la „Noaptea Muzeelor”: „Sunt extrem de îngrijorată”

Miercuri, 15 Mai 2024, ora 16:06
1584 citiri
Raluca Turcan, după ce sindicaliștii din cultură au decis să nu participe la „Noaptea Muzeelor”: „Sunt extrem de îngrijorată”
Ministra Culturii, Raluca Turcan FOTO Facebook/Raluca Turcan

Raluca Turcan a declarat miercuri, 15 mai, că a elaborat, ca ministră a Culturii, mai multe amendamente la acte normative care prevedeau majorări salariale pentru mai multe categorii profesionale, pentru a corecta inechităţile, în condiţiile în care angajaţilor din muzeele şi bibliotecile care lucrează în sistemul de educaţie, le-au fost majorate salariile cu 20%.

Ministra Culturii a făcut aceste declarații pentru News.ro, în contextul în care sindicaliștii din cultură au anunțat că nu vor participa la „Noaptea Muzeelor”.

Ea a mai spus că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, i-a transmis că impactul bugetar de aproximativ 59,1 milioane lei pentru anul 2024 e sustenabil, în vederea creşterii salariilor şi pentru angajaţii din muzee şi biblioteci.

Turcan a mai explicat că a primit asigurări că, în şedinţa de joi a Executivului, va fi luată o decizie pentru a majora salariile acestor angajaţi, însă, „în realitate ţine exclusiv de o decizie, care este eminamente politică, a actualei coaliţii și a Guvernului”.

„Sunt extrem de îngrijorata cu privire la protestul anuntat de către angajaţii din sistemul muzeal din România cu ocazia desfăşurării Programului „Noaptea Muzeelor” 2024 şi sunt convinsă că aceştia au ajuns la capătul răbdării. Vorbim despre profesionişti, deosebit de bine pregătiţi, care gestionează un patrimoniu de milioane de euro şi care poartă o responsabilitate deosebită. Vorbim despre oameni pasionaţi care, alături de alţi angajaţi din instituţii de cultură, muncesc pentru păstrarea identităţii noastre naţionale. Cu toate acestea, muncesc pe salarii care nu au cum sa fie satisfacatoare”, a declarat Raluca Turcan, miercuri pentru News.ro.

Raluca Turcan mai spune că angajaţii din muzee şi biblioteci au mai primit „o lovitură sub centură” atunci când angajaţilor din muzeele şi bibliotecile care lucrează în sistemul de educaţie li s-au majorat salariile cu 20%, deşi cu toţii desfăşoară o muncă ce necesită aceeaşi pregătire profesională şi cel puţin aceleaşi responsabilităţi.

„Din momentul în care s-a produs această inechitate salarială, am discutat cu ministrul Finanţelor care m-a asigurat că impactul bugetar de aproximativ 59,1 milioane lei pentru anul 2024 este sustenabil”, a completat Turcan.

Ea a mai spus că, în calitate de ministră a Culturii, a elaborat mai multe amendamente la alte acte normative, care prevedeau majorări salariale pentru alte categorii profesionale, tocmai pentru a corecta aceste inechităţi.

„Am elaborat, de asemenea, un proiect legislativ pentru eliminarea acestor discriminări salariale. Am reuşit să obţin avize favorabile de la ministerele partenere, inclusiv de la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Dincolo de toate aceste eforturi, transformarea propunerilor mele în realitate ţine exclusiv de o decizie, care este eminamente politică a actualei coaliţii si a Guvernului. Îmi exprim speranţa că, aşa cum am primit din nou asigurări, decizia se va materializa mâine în şedinţa de Guvern, pentru a nu periclita un moment mult aşteptat de către iubitorii de cultură – Noaptea Muzeelor”, a completat Turcan.

Ministra Culturii le-a mulţumit tuturor angajaţilor din muzee şi biblioteci care, la începutul lunii ianuarie, „au acceptat să semnăm un moratoriu şi să renunţe la protestele justificate şi au asigurat o bună desfăşurare a ”Zilei Culturii Naţionale””.

„Vreau să-i asigur pe toţi angajaţii din sistemul de cultură că au în mine un sprijin puternic pentru eliminarea inechităţilor salariale revoltătoare şi un partener sincer pentru a ajunge la un sistem de salarizare care să-i motiveze şi stimuleze în munca lor, pentru că sunt în slujba unui domeniu care ne face mândri că aparţinem acestei culturi şi mândri că suntem români”, a conchis Raluca Turcan, miercuri, pentru News.ro.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, despre protestul angajaţilor din muzee, că şi el este nemulţumit de multe, dar nu i-a trecut prin cap să boicoteze nişte copii să viziteze şi a precizat că la acest şantaj nu va răspunde, iar „calea corectă este ca, în perioada următoare să ne aşezăm la masă şi dânşii să îşi facă slujba pentru care sunt plătiţi, cum şi eu sunt plătit din impozitele mele şi ale dumneavoastră”.

Şeful Executivului a mai spus că dacă va fi nevoie, va apela la alţi miniştri şi merg cu toţii să aibă grijă de muzee în „Noaptea Muzeelor”. Prim-ministrul a făcut apel la aceştia să îşi facă serviciul pentru care au fost angajaţi.

Angajaţii din muzee cer creşterea cu 20% a salariilor din sectorul muzeal pentru orice poziţie profesională, echilibrarea marilor inechităţi şi discriminări care există în interiorul sectorului cultural.

Muzeul Municipiului Bucureşti a anunţat că se solidarizează cu revendicările legitime ale sectorului muzeal cu privire la creşterea salariilor angajaţilor din domeniu şi nu va participa la Noaptea Muzeelor, ediţia din acest an.

De asemenea, Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor respectă decizia unei mari şi reprezentative părţi a muzeelor din România de a nu participa în acest an, "urmare a acestei situaţii nefireşti", la ediţia jubiliară a Nopţii Muzeelor, sub deviza "Noapte în muzeele din România".

Quarterly Report - Editia 4

Protest al angajaților de la Guvern și Parlament, după amenințările lui Marcel Ciolacu, că se pot găsi "soluții pentru structuri de personal mai suple"
Protest al angajaților de la Guvern și Parlament, după amenințările lui Marcel Ciolacu, că se pot găsi "soluții pentru structuri de personal mai suple"
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie organizează un protest, joi, la sediul Guvernului, manifestaţia fiind ”împotriva promovării de către Guvernul României a unei...
Dosarul „10 august”. Toate „tunurile” pe judecătorul de caz. Cum se apără jandarmii acuzați că au gazat sute de români
Dosarul „10 august”. Toate „tunurile” pe judecătorul de caz. Cum se apără jandarmii acuzați că au gazat sute de români
La aproape șase ani de la violențele din Piața Victoriei asupra românilor care au protestat împotriva Guvernului Dăncilă, dosarul se află în cameră preliminară la Tribunalul Militar...
#Noaptea Muzeelor, #Ministerul Culturii, #salarii, #protest, #sindicate, #Raluca Turcan , #muzee