Partenerii italieni ai companiei Nokia se mută în România. De de protestează muncitorii din Triest

Sambata, 21 Mai 2022, ora 08:57
5379 citiri
Partenerii italieni ai companiei Nokia se mută în România. De de protestează muncitorii din Triest
Nokia este principalul client al companiei italiene Flex, care a anunțat că se mută în România. FOTO: Facebook / Nokia

O companie din Triest a anunţat că va rezilia contractele a 280 de muncitori italieni şi se va muta în România, unde forța de muncă este mai ieftină. Decizia conducerii Flex – unul dintre partenerii Nokia – i-a înfuriat pe italieni, care cer intervenția guvernului de la Roma.

Secretarul general Marco Relli a explicat că principalul client al Flex este Nokia, care reprezintă 80% din comenzi.

„Înainte, produsul a fost proiectat, dezvoltat şi construit în fabrica din Trieste, dar acum compania intenţionează să păstreze partea de proiectare şi inginerie în Italia, profitând de nivelul ridicat de profesionalism garantat de muncitori, pe lângă portul şi logistica din Trieste. Pentru a câştiga şi mai mulţi bani, compania va fi însă mutată în România. E vorba de partea de asamblare a produsului, care se va face în România, unde costul forţei de muncă este mult mai mic decât cel italian. Nu există alte motive”, a spus Relli.

Oamenii spun că este o adevărată bătaie de joc, pentru că firma italiană a făcut numeroase angajări între 2015 şi 2018, iar muncitorilor li s-au promis slujbe stabile şi plătite decent, scrie Adevărul.ro.

De ce au ieșit în stradă angajații italieni

Între timp, muncitorii şi sindicatele au pus în mişcare proteste. Muncitorii au ieşit în stradă şi vor continua să facă acest lucru, pentru a se opune unui plan de concediere pe care îl consideră inadmisibil, potrivit responsabilului departamentului pentru activităţile productive din Friuli Venezia Giulia, Sergio Emidio Bini.

Oamenii spun că au fost minţiţi şi şi s-au făcut promisiuni fără nicio acoperire.

„Lucrez la uzina din Trieste din 2015, când s-a făcut trecerea de la Alcatel la Flex.Cu acea ocazie compania a spus că va transforma acea fabrica într-un centru mondial de excelenţă, cu posibilitatea de a atrage clienţi de calibru. Promisiuni care evident nu au devenit realitate”, a spus un alt angajat.

Compania Flex din Trieste a făcut acest anunţ privind mutarea în România pe 12 mai, iar aşa cum era de aşteptat angajaţii italieni au reacţionat.

Practic, potrivit Today.it, firma renunţă la jumătate din personal şi va trimite acasă 200 de angajaţi direcţi şi 80 în administraţie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
#Nokia Romania, #companie italia, #proteste, #salariati, #piata muncii Romania , #locuri de munca