Ce-ar fi trebuit sa mai faca Boc pentru Nokia (Opinii)

Autor: Cristian Mihai Chis
Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 18:30
3361 citiri
Ce-ar fi trebuit sa mai faca Boc pentru Nokia (Opinii)

Un subiect atat de gras ca inchiderea fabricii Nokia din Romania nu putea fi ratat de politicienii care au imbracat camasa mortii PDL si n-au prevazut ca trebuie sa aiba mai multe de aceeasi culoare in dulap, ca sa nu miroasa transpiratia.

Si daca analistii economici au gasit taria de caracter sa explice, din platourile televiziunilor care au misiune sa arate ca Guvernul Boc bate toate standardele in materie de incompetenta, ca decizia finlandezilor n-are nicio legatura cu autoritatile, criticii lui Emil Boc au fost ajutati de aceasta data de insusi Traian Basescu.

Situandu-se pe aceeasi pozitie cu glasuitori ai Opozitiei, presedintele a varat degetul in ochii premierului afirmand ca birocratia si lipsa de curaj (da, e chitit acuma pe Rosia Montana!) vor determina si alte divizii de multinationale sa-si ia catrafusele din Romania. O atitudine servila, care arata, insa, care este pretul nesocotirii necesitatilor producatorilor interni, care si ei trebuie ajutati sa traiasca si sa dea de lucru la oameni, nu numai strainii: dependenta de calculele de profit ale investitorilor occidentali.

Vasazica Nokia a primit 90 de hectare de teren gratis, n-a bagat un cent in viabilizarea acestuia, este scutita de plata impozitelor de imobile, deoarece functioneaza intr-un parc industrial, a amortizat investitia de 60 de milioane de euro in doi ani, a scos in 2010 un profit de zeci de milioane de euro, insa fricosii si birocratii o alunga, dupa parerea presedintelui.

Ce ar mai fi trebuit sa faca Boc, domnule Basescu, pentru a fi considerat curajos si promotor al unei administratii suple? Sa continue sa achite 15 milioane de euro pe kilometru la autostrada Transilvania, numai ca sa aiba Nokia pe unde sa transporte marfa executata de muncitori platiti cu 150 de euro pe luna?

Nokia aduce componente din India si China, prin urmare era o chestiune de timp sa realizeze ca mai bine face o fabrica acolo, decat sa le transporte in Romania pentru a le incarca in camioane din nou, sub forma de telefoane, spre Budapesta. Nemaivorbind ca mana de lucru acolo este de trei ori mai ieftina.

Sa recapitulam: vin unii pe aici si fac profit urias, in timp ce noi nu ne scoatem nici in 50 de ani investitia facuta pentru a-i convinge ca ne multumim cu mai nimic si trebuie sa le dam sotiile, mamele, surorile sa si le transforme in dame de companie. Si, daca au chef, sa stam cu chilotii mereu in vine, poate are careva pofta de senzatii si mai tari, nu?

Sa-i scutim si de impozit pe profit, zic, sa facem TVA-ul de 5 la suta sau sa-l scoatem de tot, sa ieftinim si curentul, iar daca tot suntem pe-aci, sa le cumparam si telefoanele.

Asa, domnul Basescu va fi satisfacut. Sa nu precupetim niciun efort pentru strainii care vin aici sa castige pe seama imaturitatii noastre.

Da, stiu. Pai atunci sa-i alungam si pe cei pe care-i mai avem? Nu, fireste. Constat insa unde duce lipsa de viziune. Daca mediul de afaceri romanesc ar fi fost ajutat - nu de-acuma, ci de cand am descoperit noi socialismul cu fata umana - sa produca, daca am fi avut grija de capitalul indigen in aceeasi masura in care am facut-o cu cel strain, poate ca efectele unor asemenea evenimente n-ar perturba acum PIB-ul.

... Sa nu uit! Niste petrol nu le mai putem da, ca l-am facut cadou altora, dar mai avem niste sare!!!

Citeste si:
Un profesor de științe politice chestionează doctoratul generalului Ciucă: ”A văzut cineva teza savantului care abia știe să citească de pe o hârtie?”
Un profesor de științe politice chestionează doctoratul generalului Ciucă: ”A văzut cineva teza savantului care abia știe să citească de pe o hârtie?”
Fostul ambasador și consilier prezidențial Cătălin Avramescu, profesor universitar de Științe Politice, a postat pe Facebook mai multe întrebări legate de teza de doctorat a generalului...
Cîțu, despre revenirea USR în Guvern: „Nimeni nu a propus asta în conducerea PNL; Nu voi susține intrarea PSD în Executiv”
Cîțu, despre revenirea USR în Guvern: „Nimeni nu a propus asta în conducerea PNL; Nu voi susține intrarea PSD în Executiv”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat luni, 25 octombrie, că USR și PSD ar trebui să susțină guvernul minoritar condus de Nicolae Ciucă dacă vor să arate că își doresc să...
Sursa: Ziare.com