Urmeaza Dacia si suntem PA!

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 20:55
3849 citiri
Urmeaza Dacia si suntem PA!
Foto: epitesti.ro

S-a dat mult prea multa atentie retragerii Nokia din Romania. Din punct de vedere economic, aceasta mutare este un esec in primul rand pentru marca finladeza.

Este, desigur, suspect ca o societate care dezvolta una dintre cele mai rentabile afaceri din lume aici, in Romania, sa isi stranga pe nepusa masa catrafusele si s-o stearga "miseleste" dupa doar trei ani.

Banii investiti si i-au recuperat in primii doi ani, iar in urmatorul inregistrau deja o cifra de afaceri de peste 1,6 miliarde de euro.

Una peste alta, fabrica Nokia de la Jucu era de trei ori mai rentabila decat media pe glob a oricarei afaceri. Cu toate astea, investitorul a decis sa isi mute in Asia pravalia. In principiu, foarte bine. Totusi, de ce? E o intrebare la care nu poate sa raspunda nimeni corect, cu atat mai putin guvernantii care habar n-au pe ce lume traiesc, dar ne asigura ca aduc in loc alte 10 de companii cu investitii de un miliard de euro.

In actuala criza mondiala si europeana, a oficializa astfel de informatii e doar un semn al disperarii si ignorantei totale.

Analizand la rece, Romania nu pierde cine stie ce prin relocarea Nokia. Oricum nu pe masura tragediei invocata la auzul vestii. Panica provocata de decizia finlandezilor poate justifica o parte din apocalipsa propovaduita. Insa statul roman castiga direct din afacerea cu telefoane mobile de la Jucu doar din taxe si impozite, iar drama invocata la disparitia celui de-al doilea exportator e o falsa problema.

Altceva ar trebui sa ne ingrijoreze cu adevarat infinit mai mult decat pierderea a 2.000 de locuri de munca si a catorva milioane de euro castigate din impozite.

Problema cea mai grava a economiei romanesti este ca nu exista unul, ci o multime de investitori straini care isi pot lua maine cu totii fabricile si sa le transfere acolo unde este deja mai ieftin sa fiinteze. Avertizarile venite din toate partile in legatura cu criza si mai profunda care se abate peste Europa, scaderea increderii generale in revenirea economiei mondiale, panica generala tot mai accentuata, toate ar trebui sa fie semne cat se poate de rele pentru cei aflati la putere astazi.

Sa ne imaginam ce s-ar intampla daca Renault ar decide maine sa isi mute productia de la Pitesti in Ucraina sau in Rusia. Ori daca OMV decide ca de la anul sa se retraga din Romania. Abia acesti colosi sustin cu adevarat economia noastra, iar disparitia lor ne-ar arunca intr-o criza imposibil de imaginat.

Nici macar nu trebuie sa consideram acest gand ca un scenariu. Toate datele si informatiile despre criza prelungita care bantuie prin vestul Europei ar putea determina oricand societatile mama sa isi retraga investitiile si capitalul de la noi. Cat despre bancile straine, ce sa mai spunem, din moment ce ele formeaza aproape in totalitate sistemul romanesc bancar.

Asupra acestui pericol a avertizat si guvernatorul BNR chiar in ziua in care Nokia anunta ca nu mai suna in Romania.

Drama noastra este ca nu avem nimic propriu care sa mearga, sa fie eficient si rentabil. Toti marii contributori la PIB-ul Romaniei sunt ori companii straine, ori societati cu capital majoritar strain. Sidex, Dacia, ALRO, Petrom-OMV si restul companiilor inca profitabile conditioneaza viitorul nostru in functie de cum se simt companiile mama din tarile de origine.

Criza nu i-a invatat pe actualii guvernanti nimic. Nici macar sa profite de mana ieftina de lucru pentru a atrage cat mai multi investitori dornici sa isi rentabilizeze productia in vremuri de criza.

Paradoxal, ei parasesc si locul cu una dintre cele mai ieftine piete a muncii. Pentru a atrage investitorii straini, nu pentru a-i alunga, iti trebuie insa o strategie pe termen lung. Seriozitate. Legislatie. Coruptie cat mai putina. Si, nu in ultimul rand, o birocratie cat mai redusa. Adica, pe foarte scurt, tot ceea ce noi nu avem. Si nici nu pare sa ne dorim a castiga. O pregatire fatala pentru impactul cu marea criza.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Nokia fabrica Romania, #Dacia Renault Pitesti, #Romania politici fiscale, #strategii economice Romania , #fabrica Romania
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Numai tu să nu pleci Iulică! Dacă ești tu, Romania nu se prăbușește.