Fosti angajati ai Nokia de la Jucu, la coada pentru a se angaja la DeLonghi

Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 19:56
2832 citiri
Fosti angajati ai Nokia de la Jucu, la coada pentru a se angaja la DeLonghi
Foto: okey.ro

Peste 200 de oameni care au lucrat la fabrica Nokia din comuna Jucu si care sunt someri au stat la coada la interviurile de angajare la compania italiana DeLonghi, care ar putea incepe productia de electrocasnice in primele luni din 2013, in hala cumparata de la Nokia.

Compania italiana DeLonghi a inceput interviurile de angajare in vederea inceperii productiei la noua fabrica de electrocasnice din comuna Jucu, unitate care va functiona in halele cumparate de la Nokia.

Primii vizati au fost peste 200 dintre fostii angajati de la Nokia, care stiu sa lucreze "pe banda" si pentru pregatirea carora se vor face traininguri in Italia.

Muncitorii care au lucrat la asamblat telefoane mobile si si-au pierdut locurile de munca spera ca italienii sa nu se comporte ca finlandezii si sa inchida fabrica dupa cativa ani. Un grup de foste angajate ale Nokia au discutat, dupa interviu, despre sansele de angajare "la italieni".

"Am lucrat trei ani si jumatate la Nokia, pe banda, la asamblat telefoane, apoi fabrica s-a inchis. In septembrie mi s-a terminat somajul. Sunt disperata, vin sarbatorile de iarna, nu stiu ce va fi anul viitor. Am discutat la interviu despre ce pretentii salariale am avea, ne-au intrebat daca am fi dispusi sa lucram la program prelungit, cum era, de exemplu, la Nokia. Ni s-a spus ca nu e mare diferenta daca am mai lucrat pe banda la Nokia fata de ce vom lucra la italieni", a spus Adriana.

O fosta colega a ei locuieste in Dej si a facut naveta patru ani la Jucu, la Nokia. Mai are de luat somajul pana in aprilie, dar 420 de lei nu este o suma prea mare, din care sa poti trai.

"Oricum, la Nokia castigam cam 1.000 de lei, nu cred ca italienii sa ne dea mai putin. Oricum, as castiga ceva in plus pentru ca din banii de somaj nu se poate trai. Am discutat foarte multe lucruri, am discutat despre ce am lucrat noi la Nokia. Nu ni s-au spus foarte multe. Am intrebat de salariu, de bonuri de masa, tot ce m-a interesat. Sa vedem. Speram sa ne angajeze si sa lucram mai mult timp decat la Nokia, nu sa plece si italienii dupa cativa ani", a afirmat ea.

O alta fosta angajata de la Nokia, Judith, isi pune mari sperante in noua fabrica de la Jucu. Si ea mai este in somaj cateva luni, dar perspectivele nu sunt prea bune.

"Am lucrat ca operator asamblare telefoane mobile si sunt sigura ca ma voi descurca si la asamblat aparatura electrocasnica", a spus ea.

Fostii angajati ai Nokia care au participat la actiunea de recrutare vor primi raspunsurile din partea reprezentantilor DeLonghi la inceputul lunii decembrie.

Directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, Daniel Don, a afirmat ca DeLonghi intentioneaza sa angajeze, intr-o prima etapa, 70 de persoane, care ar urma sa fie instruite doua-trei saptamani la o fabrica din Italia, intr-un stagiu de pregatire decontat de agentie printr-un proiect cu finantare europeana adresat fostilor angajati de la Nokia.

"In aceasta prima etapa este vorba despre 70 de persoane care urmeaza sa fie recrutate, iar dupa acest proces de recrutare vor pleca in Italia pentru un stagiu de practica de doua-trei saptamani, pentru a invata sa lucreze pe echipamentele firmei, stagiu decontat de agentie printr-un proiect cu finantare europeana care se adreseaza celor 1.400 de angajati disponibilizati de la Nokia-Jucu. Ne-am dori ca DeLonghi sa angajeze si mai multe persoane, pentru ca intentioneaza sa inceapa productia in primele luni ale anului 2013", a spus Don.

Potrivit acestuia, disponibilizatii de la Nokia nu vor avea probleme de adaptare la noul loc de munca in ceea ce priveste asamblarea aparatelor electrocasnice.

"Tinand cont ca vor incepe cu asamblarea de expresoare de cafea in fabrica DeLonghi, oamenilor de la Nokia care au asamblat echipamente mult mai mici le va veni mult mai usor sa lucreze cu componente mai mari. Nu ar fi deloc o problema in adaptarea celor de la Nokia, care au avut o finete mult mai mare la un telefon mobil fata de un aparat electrocasnic. Structura de personal va fi cam la fel cu cea de la Nokia, vor avea si muncitori care lucreaza pe banda, dar si persoane de supraveghere a liniei de productie", a explicat Don.

Primarul comunei Jucu, Dorel Pojar, spune ca abia asteapta ca DeLonghi sa isi inceapa activitatea, pentru a aduce un plus in bugetul Primariei.

"Faptul ca se va deschide fabrica DeLonghi in locul Nokia nu poate decat sa ne bucure pentru ca, pe de-o parte, somerii vor avea locuri de munca, iar pe de alta parte vor veni iar bani din taxe si impozite la bugetul Primariei. La Nokia au lucrat cam 60 de localnici din Jucu, care au ramas in somaj, si am vorbit cu italienii sa incerce sa ii angajeze intai pe cei care provin din comuna", a spus Pojar.

Consiliul Judetean Cluj si compania DeLonghi au semnat, in luna martie a acestui an, un contract privind derularea investitiei italiene in Parcul Industrial Tetarom III de la Jucu, unde va incepe productia de aparatura electrocasnica.

CJ Cluj anunta, in martie, ca DeLonghi va angaja intre 600-1.000 de oameni in fabrica de la Jucu cumparata de la Nokia, investitia in dotarea cu echipament a halelor ridicandu-se la 30 de milioane de euro.

DeLonghi mai dispune de fabrici in Italia, Rusia si China. Grupul italian a avut anul trecut o cifra de afaceri de 1,8 miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Nokia Jucu angajati, #angajari DeLonghi Jucu, #ANOFM Cluj, #locuri munca Cluj, #interviuri angajare DeLonghi , #fabrica Romania