Nokia pleaca - Guvernul promite alti investitori inclusiv la Jucu

Joi, 29 Septembrie 2011, ora 19:25
3375 citiri
Nokia pleaca - Guvernul promite alti investitori inclusiv la Jucu
Foto: Realitatea TV

Plecarea finlandezilor de la Nokia din Romania reprezinta o decizie manageriala, a anuntat, miercuri seara, Andreea Paul Vass, consilierul premierului Emil Boc, in urma sedintei extraordinare de Guvern.

"Decizia companiei Nokia de a inchide fabrica de la Jucu pana la sfaritul anului este una pur manageriala, face parte din strategia de supravietuire a Nokia, care se confrunta cu situatii conjucturale, caci vinde mai putine telefoane ieftine in Europa. A inchis mai multe fabrici din SUA si Germania, iar acum in Romania. Nokia urmareste acum centrarea pe furnizorii asiatici de componente mult mai ieftine", a declarat Vass.

Consilierul premierului a subliniat faptul ca Guvernul a discutat cu oficialii Nokia si ca a incercat sa afle daca poate face ceva sa opreasca plecarea de la Jucu, insa s-a lovit de un refuz.

"Raspunsul a fost ferm 'nu'. Guvernul nu putea impiedica inchiderea fabricii de la Jucu. Sa nu politizam un subiect ca acesta. Avem sase luni la dispozitie. Salariatii vor primi 3 salarii compensatorii, pana in martie 2012. Nokia s-a angajat sa plateasca si cursurile de specializare si trainigurile", a mai spus Vass.

Zece noi investitori straini

De asemenea, Andreea Paul Vass a precizat ca prim-ministrul si Guvernul sunt, in prezent, in negocieri cu alte zece companii, ale caror nume nu pot fi facute publice din cauza unor conditii de confidentialitate. Aceasta a precizat insa ca este forma de companii din sectorul auto si ca ar putea lua locul Nokia, la Jucu.

"Premierul a inventariat si preluat personal coordonarea negocierilor cu 21 de investitori care si-au exprimat interesul de a intra in tara noastra. Este vorba de proiecte de un miliard de euro, care ar putea crea 8.000 de locuri de munca. La Ministerul de Finante sunt si alte dosare, iar valoarea totala a acestor proiecte este de 338 milioane de euro", a completat Vass.

Consilierul premierului a anuntat ca, pana in prezent, niciun alt investitor strain nu si-a anuntat plecarea din tara noastra.

"Nu exista, la nivelul Guvernului, vreo informatie cu privire la intentia altei companii de a parasi Romania. Trebuie sa privim cu mult pragmatism ca, in conditii globale, exista riscul de restructurare. In Romania, un salariu mediu este de 445 de dolari pe luna, care este mai mare decat cel din India sau China, unde salariile sunt de 80 sau 300 de dolari pe luna", a explicat Vass.

In ciuda plecarii finlandezilor de la Cluj, Guvernul spera ca, pana cel tarziu martie 2012, sa aduca noi companii la Jucu.

"Avem 6 luni la dispozitie pentru a compensa inchiderea fabricii de la Jucu. Speram ca in acest interval sa putem anunta deschiderea unei alte fabrici, cel tarziu in martie 2011. O analiza cost beneficiu ar facilita amplasarea tot la Jucu", a mai spus aceasta.

Intrebata ce se va intampla cu suma pe care Romania a investit-o, alaturi de Nokia, la Jucu, aceasta a precizat ca de la bugetul central si local nu s-a alocat niciun ban.

"De la bugetul central si local nu s-a alocat niciun ban sub forma ajutoarelor de stat. Daca va referiti la infrastructura de la Jucu, Nokia nu pleaca cu infrastrctura in spate", a conchis consilierul prim-ministrului.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Nokia Jucu, #plecare Nokia Jucu, #Guvern Nokia plecare Romania , #fabrica Romania