Politizarea birocratiei e de vina

Duminica, 02 Octombrie 2011, ora 08:38
2820 citiri
Politizarea birocratiei e de vina
foto:blogspot.com

Politizarea birocratiei e de vina, dar dl presedinte se face ca nu stie. Nu e prima data. De altfel, de ceva vreme, jocul politic e tot mai murdar: Puterea incearca pe orice cale sa gaseasca aiurea vinovati pentru situatia actuala, dar masurile proaste guvernul acesta le-a luat, nu Opozitia.

In ultima iesire, de-a dreptul speriata, dl Basescu a acuzat "birocratia si ezitarea de a ne asuma decizii importante". Or birocratia si-a pierdut progresiv reflexele si profesionalismul concomitent cu politizarea postdecembrista, desavarsita acum de PDL.

De ani buni, mass-media reproseaza inaltilor diriguitori pedelizarea functiilor si a demnitatilor publice, aservirea serviciilor secrete si a institutiilor statului de drept. N-a negat nimeni ca dupa referendumul din 2007, dar mai cu seama dupa alegerile din 2008, nicio numire n-a mai fost posibila fara aviz de "cadre", iar in posturile-cheie, fara acceptul sau a vointa prezidentiala.

Va fi fiind birocratia de vina

Insa nu poti veni in fata poporenilor dupa 7 ani de "joaca" la Cotroceni sa declari senin ca birocratia e de vina deoarece pleaca multi-(trans)nationalele si investitorii. Vor fi avand si ei motive legate de costuri si beneficii, dar vinovate sunt mai intai hartuirea managerilor, supraimpozitarea muncii si lipsa de reglementare a mediului de afaceri.

Alternativa la investitorii straini ar fi fost sprijinirea initiativelor interne, a firmelor mici si mijlocii, care n-ar fi plecat nicicand de acasa. Nu sugrumarea lor cu forfetarul. Nu se stia ca prosperitatea occidentala li se datoreaza? Apoi, legile, ordonantele si programele sunt emanatia PD-L la indicatia expresa sau cu acordul presedintelui. Dar e adevarat si ca nicio putere n-a fost in stare pana acum sa reformeze activitatea birocratica.

Taierile nu inseamna reforma

Taierile de salarii, reducerile de personal n-au constituit decat paliative determinate de constrangeri bugetare, poate si de imagine, insa esenta birocratiei e aceeasi de pe vremea socialismului victorios. Doar ca s-a triplat numarul posturilor.

Nicio putere n-a dorit reforma cu adevarat fiindca birocratia romaneasca a fost partenerul credincios, chiar slugarnic, al politrucului, singurul sprijin real si prima sursa de voturi, de bani si de cadre a oricarui partid ajuns pana azi la Palatul Victoria.

Daca realmente s-ar dori reformarea, li s-ar taia structurilor birocratice posibilitatea de a se autoalimenta, i s-ar lua birocratiei obiectul muncii, sutele de tone de hartoage inutile, si s-ar accelera infiintarea, interconectarea bazelor de date, de la comune pana la institutiile centrale ale statului, ca in orice democratie respectabila din UE, UK ori SUA. Desi s-ar putea realiza cu costuri minime, informatizarea treneaza in unele sectoare, iar in altele nici n-a inceput.

De ce nu ne mai vrea Nokia?

Nimic nou. In cazul Nokia si al tuturor celorlalte plecari, retrageri de capital, iesiri de pe piata romaneasca e vorba, in afara de criza si recesiune, de incompetenta manageriala a Guvernului, a autoritatilor locale, de amatorismul, inadecvarea juridica a alcatuirii contractelor initiale. Daca ne luam dupa presa, in absolut toate colcaie coruptia de partid si de stat. De ce din Albania, Turcia, Polonia, Bulgaria etc. nu fuge capitalul strain?

Consiliera Andreea Vass le cere cu disperare jurnalistilor sa nu politizeze, dar vina politizarii ii si le apartine. Integral. De ani buni, dna Vass insasi e principalul vector al competentelor economice, tragand cu vehementa spuza pe turta PDL la televiziuni, in presa, pe blog. O face cu o energie debordanta, pana la pierderea vocii. Cu toate acestea, ca de obicei, nimeni nu vrea sa-si asume greselile si esecurile.

Daca nu si-ar vari coada politicul

Chiar si masurile corecte sunt anuntate intai cu surle si trambite la televizor, ofiterii acoperiti din presa si formatorii de opinii strofocandu-se a ne convinge de justetea si importanta lor capitala. Toti politizeaza la greu, incercand sa puncteze electoral, ca apoi proiectele sa se ingalbeneasca prin sertare.

Ca politizarea functiei publice a mers prea departe o stiu si FMI si UE, dar o simtim pe propria piele numai noi. In loc sa-si vada de agenda publica, singura grija a birocratilor puterii e sa vaneze banul, sa se perpetueze la guvernare, sa gaseasca mijloace sigure de a castiga o noua majoritate in viitoarea legislatura.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Politizare structuri birocratice, #coruptie incompetenta hartuirea managerilor, #Nokia retrage capital , #fabrica Romania