Vreme: Nokia se inchide din motive strict economice

Joi, 29 Septembrie 2011, ora 13:19
1165 citiri
Vreme: Nokia se inchide din motive strict economice

Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a declarat joi ca Nokia a decis sa-si mute fabrica de la Jucu (judetul Cluj) in Republica Moldova, din motive "strict economice", iar compania ar urma sa aplice aceeasi masura si in alte tari.

"Din cate stiu eu, este vorba de 90% din angajati, circa 1.900 de angajati. Aici e vorba de globalizare. Ne bucuram cand vin, ne suparam cand pleaca. Dar un lucru este foarte clar si presedintele a subliniat la Constanta, intr-o conferinta: Europa trebuie sa devina si in Romania performanta. Esti performant, poti sa faci fata. E vorba numai de performanta. Eu discut de societatea in ansamblu, nu mai e de gluma. Europa sociala trebuie sa devina Europa performanta", a spus Vreme.

Potrivit acestuia, motivele economice sunt date de globalizare, iar in Republica Moldova mana de lucru este mai ieftina.

Nokia isi inchide fabrica din Romania - mii de oameni disponibilizati

In opinia lui Vreme, decizia Nokia nu se refera doar la Romania, iar concernul "are ceva probleme" si isi schimba politica economica.

"Eu nu vreau sa intru in analiza deciziei lor, dar cand vorbim de domeniu, de resursa umana, vorbim de programatori, informaticieni, unde stam foarte, foarte bine (...) Un lucru bun este ca ei (Nokia, n.r.) reloca la ora actuala", a explicat ministrul Comunicatiilor.

Totodata, Valerian Vreme a subliniat ca exista si companii din domeniul IT&C care ar vrea sa investeasca in Romania.

"Sunt si companii care vor sa vina in Romania: Huawei, Dell, ZTE. Cei care au venit la mine, toti, vor sa-si largeasca in Romania business-ul, vor sa-si deschida centre de dezvoltare. Noi reprezentam pentru ei o resursa umana, acesta e punctul nostru forte", a mentionat ministrul Valerian Vreme.

Acesta a subliniat ca Ministerul Comunicatiilor lucreaza in prezent la un proiect de act normativ prin care sa acorde scheme de ajutoare de stat investitorilor din domeniu, precum facilitati legate de impozitele pe salarii.

"Documentatia a fost finalizata. Trebuie sa o discutam si cu celelalte ministere, sa vedem in ce masura primim sprijin si de la celelalte ministere", a adaugat Vreme.

Angajatii fabricii Nokia de la Jucu au fost anuntati de conducerea companiei ca fabrica va mai functiona pana la sfarsitul anului si ca oamenii vor fi platiti pana in martie 2012.

Citeste si:
Liderul PNL Bucureștri, semnal de alarmă privind greva STB: ”Forţe obscure şi conspiraţioniste vor încerca să o confiște”
Liderul PNL Bucureștri, semnal de alarmă privind greva STB: ”Forţe obscure şi conspiraţioniste vor încerca să o confiște”
Preşedintele PNL Bucureşti, Ciprian Ciucu, a declarat luni, 24 ianuarie, că are semnale conform cărora greva angajaților STB va trece de la PSD la AUR. Acest lucru este îngrijorător, a...
Florin Cîțu anunță investiții masive în Vrancea: ”Vom reduce decalajul de dezvoltare dintre această zonă şi alte regiuni”
Florin Cîțu anunță investiții masive în Vrancea: ”Vom reduce decalajul de dezvoltare dintre această zonă şi alte regiuni”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat luni, 24 ianuarie, că toate unităţile administrativ-teritoriale (UAT) din Vrancea vor beneficia de investiţii majore care vor reduce decalajul de...