Nokia: stralucitul drum de la galosi la tehnica de varf

Marti, 26 Iulie 2011, ora 19:05
4026 citiri
Nokia: stralucitul drum de la galosi la tehnica de varf

In anul 1865, inginerul finlandez Fredrik Idestam si-a facut o fabricuta de hartie in localitatea Nokia, in sud-vestul Finlandei. A numit-o Nokia, dupa numele localitatii, unde mai erau doua fabrici cu acelasi nume. Una producea galosi, iar alta cabluri.

Daca cele trei fabrici si-au luat numele de la denumirea orasului, orasul insusi si l-a luat de la substantivul "nokia", care, in limba finlandeza, inseamna "zibelina", sau "samur", un animal pretuit in toata Europa pentru blanurile sale.

Cojocul de samur - nokia - si caciula aferenta erau nelipsite din garderobele princiare, regale sau imperiale europene.

Afacerile celor trei Nokia mergeau stralucit, iar, dupa un timp, inginerul Fredrik Idestam a inceput sa produca si el galosi.

Galosii Nokia au ajuns pretuiti la nivel european, dar mai ales in Rusia, o piata de desfacere nelimitata, cu populatie fara numar si cu noroaie fara sfarsit.

Cu timpul, in 1898, fabrica de galosi a devenit Uzinele Finlandeze de Cauciuc, iar cea de cabluri si-a luat, si ea, titlul de uzina, in 1912, impulsionata de ultimul racnet al tehnicii: curentul electric si telegraful.

Flerul este busola afacerilor

Cu anvelopele primite de la uzinele de cauciuc si cu cablurile de la cealalta uzina, a infruntat Finlanda doua razboaie grele cu fosta Uniune Sovietica, fara sa iasa invingatoare, dar nici infranta de tot.

Finlanda este singura tara de la granita de vest a URSS scapata, ca prin urechile acului, nu numai de ocupatia ruseasca, dar si de regimul comunist, pe care rusii l-au impus tuturor celorlalti beligeranti, inclusiv Romaniei.

In 1960, urmasii lui Fredrik Idestam infiinteaza, la Uzinele Finlandeze de Cabluri, o sectie de electronice. Flerul le spunea ca de galosi nu mai are nevoie Europa, cabluri sunt destule, iar viitorul este al electronicelor.

Flerul n-a gresit. In 1962, ei finalizeaza primul dispozitiv electronic de productie proprie, iar, in 1963, uzinele livreaza armatei primele ei aparate de radio. Flerul le arata exact incotro se indreapta tehnica de varf.

In 1967, are loc fuziunea intre vechea Nokia Ab, Uzinele Finlandeze de Cauciuc si Uzinele Finlandeze de Cabluri. Acesta este actul de nastere pentru Nokia Corporation.

Dupa 1970, Nokia demareaza in domeniul digital, impunandu-se cu "Nokia DX200", prima arhitectura generica a viitoarelor tehnici electronice. In acei ani a aparut, in Finlanda si Suedia, o retea mobila de telefonie, cu aparate instalate in autoturisme, conectabile la reteaua fixa.

Nigerianul care a castigat la o loterie, unde nici nu jucase

Primul telefon mobil "la purtator" a fost lansat in 1984 de catre Mobira Talkman si cantarea 5 kg. In 1984, acelasi consortiu lanseaza Mobila Cityman, de numai 800 de grame.

In acei ani, tocmai cand devenise al treilea mare producator de televizoare din lume, Nokia hotaraste brusc sistarea tuturor altor activitati si concentrarea in zona telecomunicatiilor. A fost una din cele mai inspirate hotarari, intr-un moment cand lumea afacerilor nu sesiza inca extraordinarul "boom" in acest domeniu.

La 1 iulie 1990, premierul finlandez face primul apel telefonic intr-o retea comerciala GSM de pe un aparat Nokia. Numarul aparatelor vandute a crescut exponential; in 1991 existau 15 milioane de utilizatori, iar in 2005 s-a vandut telefonul "Nokia 1100" - cu numarul de ordine 1 miliard.

Momentul vinderii celui de al "un miliardelea" telefon a fost urmarit prin monitorizare si punctat festiv, spre totala surprindere a cumparatorului, un necunoscut din Nigeria.

In iunie 2006, fosta fabricuta de galosi, devenita mastodontul de telecomunicatii Nokia, fuzioneaza cu dinosaurul Siemens si astfel apare uriasul concern mondial Nokia Siemens Networks.

Telefoanele polueaza mediul

Nu au lipsit momente grele: retragerea a 46 de milioane de baterii nefunctionale datorita supraincalzirii (India - 2007), un ciudat boicot anti-Nokia (Germania - 2008), protestele Greenpeace pentru poluarea mediului cu telefoane vechi in 84 de tari.

Cu toate acestea, afacerile societatii raman inca impresionante. Conform satatisticilor oficiale finlandeze, Nokia a inregistrat in ultimii ani urmatoarele cifre de afaceri:

Anul 2005 - 24,191 miliarde euro

Anul 2006 - 41,121 miliarde euro

Anul 2007 - 51,058 miliarde euro

Anul 2008 - 50,710 miliarde euro

Anul 2009 - 40,984 miliarde euro

Anul 2010 - 42,446 miliarde euro

Privesc la cifrele de afaceri Nokia, cam o treime din PIB-ul Romaniei, si parca-mi vine sa ma intreb unde ajungeam noi daca, acum un secol si ceva, ne apucam sa facem galosi, in loc sa ne laudam ca mari exportatori de cereale in toata Europa.

Citeste si:
Vasile Dîncu anunță câți refugiați din Ucraina ar putea primi România: ”O să putem arăta şi noi partenerilor din NATO că suntem pregătiţi”
Vasile Dîncu anunță câți refugiați din Ucraina ar putea primi România: ”O să putem arăta şi noi partenerilor din NATO că suntem pregătiţi”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat miercuri, 26 ianuarie, că țara noastră poate primi, în prezent, mii de refugiați. Declarația a fost făcută în contextul...
Ana Birchall, funcție nouă într-o importantă companie de stat. Cu ce se va ocupa fostul ministru PSD al Justiției
Ana Birchall, funcție nouă într-o importantă companie de stat. Cu ce se va ocupa fostul ministru PSD al Justiției
Ana Birchall, fostul ministru PSD al Justiţiei, va fi Reprezentant Special pentru Proiecte Strategice si Relatii Internationale al Nuclearelectrica. Potrivit Nuclearelectrica, rolul Anei...