Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Miscari pe piata telefoniei mobile: Samsung cumpara Nokia?

Autor: Paul Barbu - Redactor
Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 07:10
3852 citiri
Miscari pe piata telefoniei mobile: Samsung cumpara Nokia?

Cat de prost sa o duca finlandezii de la Nokia, daca, in mai putin de o luna, doi dintre concurentii lor principali vor sa-i cumpere sau cel putin asa se zvoneste?

La nici o luna dupa ce se zvonea ca Microsoft vrea sa cumpere divizia de mobile a finlandezilor, coreeni de la Samsung vor si ei sa "liciteze" pentru achizitia Nokia, potrivit unor surse online. Informatia vine pe surse care pana acum nu s-au inselat cu informatiile pe care le-au facut publice, potrivit Wall-Street Journal.

Cand au fost intrebati oamenii "de sus" ai gigantului Samsung despre posibila achizite, acestia s-au limitat la a spune doar ca "ceea ce s-a auzit pana acum sunt doar zvonuri si noi nu comentam asa ceva". Se pare ca preluarea diviziei de mobile a Nokia de catre Samsung are ceva logica daca stam sa ne gandim ca, sud-coreeni au deja pe piata britanica (una dintre cele mai puternice din lume) un telefon cu Windows Phone 7 - Samsung Omnia 7. Pe langa acesta sunt planificate sa mai apara si altele.

Zvonurile ca Nokia se pregateste de o preluare sunt alimentate si de scaderea dramatica in pretul actiunilor. Vanzarea catre un rival ar fi o cadere masiva pentru un brand care era candva varful tehnologiei telefoanelor mobile.

Desi nu este sigura deloc aceasta informatie, sursele mai sus citate spun ca este posibil ca preluarea de catre Microsoft sa fi cazut din cauza ca finlandezii au cerut prea mult pentru acea divizie: 17 miliarde de lire sterline fata de cele 12 miliarde cat erau americanii dispusi sa ofere.

Mango si Nokia sa fie cheia succesului?

Microsoft au anuntat recent ca va lansa in toamna o noua versiune a windows-ului pentru telefoane mobile, care se va numi Mango. Este foarte posibil ca primele telefoane Nokia care vor avea Windows pe ele sa fie "imbracate" chiar cu Mango.

In luna februarie, Microsoft si Nokia au batut palma pentru un parteneriat prin care Nokia urma sa renunte sau sa lase pe planul doi sistemul propriu de operare pentru telefoane mobile Symbian si sa puna pe telefoane Windows Phone.

Nokia isi ia "la revedere" de la brand-ul Ovi, se mai anunta in urma cu o saptamana. Si cum Microsoft e pusa pe fapte mari dupa ce a cumparat Skype cu 8,5 miliarde de dolari, nu vedem de ce achizitia unul mare brand de telefonie ar fi imposibila.

Lovita din toate directiile

Daca producatorul finlandez valora in urma cu cativa ani mai bine de 300 de miliarde de dolari, acum nu se mai poate spune acest lucru. O cadere mai abrupta i-a fost provocata si de aparitia iPhone-ului, in 2007, care inca de la primul terminal se pare ca a fost destinat maretiei.

In momentul de fata, daca Nokia si-ar vinde separat toate diviziile din componenta ar putea ajunge la o valoare de 39 de miliarde de dolari, spuneau cei de la Economic Times. Vanzarea activelor grupului ar putea atrage cumparatori de la Microsoft la Samsung Electronics si HTC Corp, potrivit firmei Jefferies Group.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#vanzare Nokia, #Nokia Samsung, #Nokia Microsoft , #stiri Nokia