Nokia. Disconnecting people - De la cititori

Sambata, 01 Octombrie 2011, ora 23:00
2658 citiri
Nokia. Disconnecting people - De la cititori
Foto: BNS

E toamna!... Frunzele cad din copaci, pasarile calatoare pleaca spre tarile calde... Pleaca si Nokia de la Jucu, spre alte tari mai calde, mai primitoare cu investitorii. Si cand ma gandesc ca unele zvonuri spuneau odata ca in locul comunei Jucu ar fi trebuit sa fie orasul Ramnicu-Sarat, mai ca-mi vine sa dau cu caciula de pamant! De bucurie ca nu suntem noi acum in locul lor, bineinteles.

Dupa ce stirea a acoperit ecranele telvizoarelor, masinaria speculatiilor s-a pus in miscare. Lumea se intreba de ce pleaca respectivul investitor dupa doar trei ani, cand inca nu si-a amortizat investitia? Si ce facem noi acum, ca "telefonistii" dadeau 1% din PIB -ul Romaniei?

Ganditi-va, ce ne-am face daca ar pleca si Dacia, care de fapt nu mai e demult Dacia romaneasca, ci are un pronuntat accent frantuzesc. Stim cu totii ca e firma romaneasca, dar ce-ar fi daca ar pleca? Romanii n-ar mai circula cu Loganul si n-ar mai vorbi la telefoane? Exclus! Pentru ca, in Romania, daca n-ai masina si telefon mobil, nu existi, chiar daca mori de foame.

In toata aceasta poveste, mie mi se pare curios ca decizia finlandezilor vine la scurt timp dupa ce ei s-au opus, alaturi de Olanda, intrarii noastre in spatiul Schengen.

Olandezilor am apucat sa le-o tragem, oprind importul de lalele, inventand un virus pentru asta.

Finlandezii, mai destepti probabil, s-au razbunat si ne-au tras-o ei mai intai, inchizandu-ne telefonul in nas, cu tot cu fabrica. Dar mai ales, au vrut sa ne arate ca intrarea in Schengen n-are treaba cu afacerile si ca ei chiar nu amesteca una cu alta.

Probabil ca adevaratele motive ale plecarii fabricantului de telefoane sunt altele, pur tehnice, bazate pe calcule financiare seci.

Chestia asta cu refuzul intrarii noastre in spatiul Schengen a bagat dihonia intre statele membre. Statutul UE spune ca orice decizie cu privire la statele membre se ia cu unanimitate de voturi.

Pe de alta parte, Romania striga din toti rarunchii ca a indeplinit toate criteriile tehnice negociate initial. In consecinta, nu se poate accepta schimbarea regulilor in timpul jocului, ceea ce, teoretic cel putin, este corect. Numai ca, aceste doua state au avut curajul sa spuna cu voce tare ceea ce altii doar vorbeau pe la colturi: ca s-au saturat de imigrantii romani, de romani, in general. Acest "criteriu" se pare ca nu a fost luat in calcul de mai-marii europeni.

Restrangerea activitatii grupului finlandez Nokia in contextul crizei, ar trebui sa dea de gandit grupului "optimistilor anonimi", numit Guvernul Romaniei. Plus ca, presedintele mai pune paie pe foc, spunand abia acum ca vor mai pleca si altii, din cauza birocratiei excesive care ii sperie.

Daca presedintele se lauda ca este seful CSAT si al tuturor serviciilor secrete si nesecrete, inseamna ca atat el cat si premierul au stiut cu mult timp inainte ca anuntul sa fie facut public.

Si daca asa a fost, care a fost atunci rostul acelor declaratii optimiste de crestere economica, de oarecare stabilitate macroeconomica datorita masurilor dure de austeritate luate cu un an inaintea altora?

S-a luat in calcul si perspectiva plecarii acestui investitor? Sau acestia au visat urat azi-noapte si dimineata, pentru ca "n-au avut semnal" pozitiv de la autoritati, s-au hotarat sa-si ia jucariile si sa plece?

Germania se vede astfel razbunata, pentru ca in 2008, au fost proteste vehemente impotriva mutarii productiei si relocarea firmei de la ei, la noi. Asta chiar daca si acum, in situatia fabricii de la Jucu se mai afla si o filiala din Germania. Dar sa le mai moara si capra lor, nu?

De cand a inceput criza asta, ni se tot arata situatia din Grecia, ce probleme sociale si financiare are acea tara, aflata in pragul falimentului. Se pare ca toate solutiile incercate de liderii europeni pentru salvarea ei n-au dat rezultate deocamdata, iar intrarea ei in colaps ar pune in pericol insasi existenta UE.

In aceste conditii, se pare ca infailibilul sistem UE isi dezvaluie grave fisuri in structura sa, fiind amenintat cu prabusirea. Iar liderii principalelor tari decidente iau chiar in calcul excluderea unor tari care nu indeplinesc criterii de stabilitate.

Si cu cine ar putea incepe aceasta excludere, daca nu cu tarile care au facut cele mai multe probleme de la intrarea lor in Uniune, Romania si Bulgaria.

Asa ca, in eventualitatea asta, patronii de la Nokia si-au facut, probabil, calcule strict contabile, care le-au dat cu minus la profit. Pierderea unor facilitati specifice zonei UE, respingerea intrarii tarii noastre in Schengen, ar fi insemnat pierderi mult mai mari decat acum. Asadar, viitorul nostru in UE, nu suna bine deloc! Nu mai suna telefoanele ca dracii, ba chiar prezinta ocupat.

"A venit, a venit toamna...

Inlocuieste-mi Nokia cu ceva

Cu un IBM, Microsoft, ar fi bine

Sau mai bine cu altceva...

(NO, KIAr asa?!)"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Nokia fabrica Jucu, #Nokia fabrica Cluj, #Nokia Romania , #stiri Nokia