Planul ingenios al unui fost manager: Nokia va renaste sub un alt nume

Duminica, 08 Septembrie 2013, ora 08:21
2887 citiri
Planul ingenios al unui fost manager: Nokia va renaste sub un alt nume
Foto: Tech News

Dupa ce s-a anuntat ca Microsoft va prelua divizia de telefoane mobile a Nokia, un fost manager de top al companiei a anuntat ca va strange o echipa formata din specialisti cheie ai companiei finlandeze pentru a concepe un smartphone cu Android.

Fostul top-manager al Nokia, Tomass Ziliakus, planuieste sa creeze o noua companie sub numele de Newkia, care va produce smartphone-uri ce vor utiliza sistemul de operare Android, scrie Tech News.

Dupa ce nu a reusit sa cumpere un numar suficient de actiuni ale Nokia, pentru a putea impiedica vanzarea companiei catre Microsoft, Ziliakus a inceput sa atraga de partea sa angajati ai companiei finlandeze, pentru a incerca sa o readuca pe piata sub un alt nume.

In ultimii sapte ani, ca angajat al Nokia, Ziliakus a ocupat functia de Director General pentru Zona Asia-Pacific. El a parasit compania in 1993, trecand pe la mai multe companii de telecomunicatii si fonduri de investitii. Prin intermediul companiei fondate de el, Mobile FutureWorks, Ziliakus a incercat in 2012 sa cumpere pachetul majoritar de actiuni al Nokia, dar fara succes.

In ziua in care s-a anuntat preluarea Nokia de catre Microsoft, Ziliakus a spus, intr-un interviu pentru ZDNet, ca aceasta tranzactie a indurerat sufletele finlandezilor. El a mai spus ca Nokia a facut o mare greseala in 2003, cand avea un prototip asemanator iPhone-ului, dar pe care nu l-a lansat pe piata crezand ca nu va fi interesant pentru cumparatori.

Ziliakus crede si ca trecerea la programul de operare Windows Phone a fost o decizie proasta, ingradind posibilitatile companiei. Ziliakus spune ca Nokia ar fi putut avea succes, daca renunta la Windows. Noua companie, Newkia, va miza pe Android. "Noi vom da posibilitatea celor mai buni specialisti in bransa sa creeze un nou lider in industria telefoanelor mobile, focusat pe platforma care domina piata, Android", a spus Ziliakus.

Proiectul Newkia se va concretiza in Singapore, unde se afla si sediul Mobile FutureWorks. Chiar daca Ziliakus va reusi sa atraga de partea lui angajati cheie ai Nokia, nu este inca clar cum se va descurca cu patentele companiei.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Nokia telefoane, #vanzare Nokia Microsoft, #Newkia companie Nokia , #stiri Nokia