Recesiunea si celulele ei de criza

Duminica, 02 Octombrie 2011, ora 19:10
6407 citiri
Recesiunea si celulele ei de criza
Foto: Reuters

Nici macar oficial Romaniei nu-i mai merge bine, chiar daca o doamna de fier tinichelizat in ale economiei, precum Andreea Paul Vass, incearca sa inveleasca amara capsula Jucu intr-un indecent staniol roz. La randul sau, presedintele Basescu vede in episodul Nokia un argument nou al obsedantei lui idei de a cotrobai in maruntaiele gliei dupa filoane de aur, argint si cupru.

"Am avertizat asupra riscului ca multinationalele sa-si reduca activitatea in Romania", declara recent seful statului. Ca si cand aceasta ar fi fost o enigma mai greu descifrabila decat anul si locul pravalirii unui corp ceresc asupra globului albastru.

Motivul "telefonistilor" finlandezi i-au oferit prilejul unei noi priviri piezise catre birocratii ce influenteaza deciziile sovaielnicului cabinet Boc in privinta extragerii de fiare pretioase. Nu este mai putin adevarat ca o serie de comunicate oficiale il indreptatesc pe domnul Basescu sa reitereze fortarea "norocului bun" prin cotloanele de sub cota zero.

Bugetul anual consolidat al Romaniei a totalizat in primele opt luni ale anului un deficit de aproape 13 miliarde de lei, cam 2,4% din PIB. Mai proaspat, leul a incheiat saptamana teribil de naparlit, in vesnicul sau concubinaj cu principalele valute.

Jucatorii straini si cei romani au cumparat euro impinsi de angoasa incertitudinilor care bantuie a pustiu pietele economice internationale. Se ajunsese astfel la un trend ascutit, fapt ce a determinat intrarea BNR in arena, asa cum au facut-o si alte tari din regiune pentru a-si apara monedele - Polonia, Ungaria.

Totusi Banca Centrala a publicat vineri, intr-o crestere consecutiva de patru zile, o referinta de 4,3533 lei/euro, un nou varf al ultimelor 15 luni. Cel anterior data din 1 iulie 2010 (4,3537). Ca aducere aminte, maximul istoric a fost atins pe 29 iunie anul trecut, cand s-a consemnat cota de 4,4020.

Biletul verde cu chipul lui Washington a crescut si el cu 5,6 bani, iar bancnota din Tara Cantoanelor nu s-a lasat mai prejos, "dilatandu-si" valoarea cu 3,15 bani (3,5703 lei/franc). Asadar, leului romanesc incep sa i se vada coastele, captiv fiind intr-o nemiloasa cusca a crizei, printre ale carei gratii ii sunt azvarliti cartofi de restriste in loc de halci nutritive.

Ca intr-un cvartal cuprins de parjol, locatarii mondiali emit sfaturi si ipoteze ignifuge, in speranta ca recesiunea se va ostoi, iar daunele vor fi limitate. Astfel, "profetul" Nouriel Roubini declara de curand ca Europa va infrunta un haos daca politicienii sai nu vor stopa "cacofonia". Spusele au fost inregistrate la o conferinta sustinuta la Sopot, in Polonia.

El recomanda ca lestul grecesc sa fie aruncat din nacela dirijabilului continental prin revenirea la drahma, chiar daca falimentul si renuntarea la moneda comuna vor fi dureroase si costisitoare. Poate fi astfel evitata o lunga perioada de deflatie si depresiune.

Un alt punct de vedere al lui Roubini este acela ca Portugalia si Irlanda sa-si restructureze datoriile, lusitanilor propunandu-le sa urmeze exemplul Eladei, renuntarea la euro. O metoda de imblanzire a scorpiei recesioniste ar fi, in optica aceluiasi economist, ca Spania si Italia sa aiba acces la imprumuturi de ultima instanta contractate cu Banca Centrala Europeana.

Speculantul iudeo-maghiaro-american Soros merge mai departe cu scenariul "salvaban". El considera ca cel mai important pas pe care-l poate face batranul continent, astfel incat sa nu fie contaminat cu virusul elen, este ridicarea unui imaginar zid pe protectie.

Altfel spus, cangrena trebuie taiata, iar restul Europei imbibat cu iod. Vine o intrebare fireasca: cine este felcerul? Deoarece George Soros este de parere ca politicienii au pierdut controlul asupra crizei economice, in timp ce pietele economice imping lumea in depresiune.

Ca un panaceu imediat, George- Lira- Sterlina ii cere Europei sa infiinteze o Trezorerie comuna, sa-si recapitalizeze bancile si sa le protejeze pe cele vulnerabile. Vorbe acoperite de experienta celui care a sleit Bank of England cu mai mult de 1,1 miliarde pounds.

Deci, lumea injgheaba celule de criza, avansand planuri- proiecte- propuneri. Un nou PPP, ce desfiinteaza acel invechit RRR. Daca va mai ramane ceva de recuperat si, eventual, refolosit.

Eveniment Quarterly Report

Nori negri asupra economiei europene: Managerii din economia reală anunță recesiunea ca sigură în 2023
Nori negri asupra economiei europene: Managerii din economia reală anunță recesiunea ca sigură în 2023
Economia zonei euro se va contracta probabil în trimestrul trei și nu va reveni prea curând pe creștere, apreciază managerii de achiziții chestionați în indexul PMI calculat de S&P Global....
Măsuri fiscal-bugetare 2023: Impozitul de 1% pe cifra de afaceri a multinaționalelor. În ce condiții se impune și cum se va calcula
Măsuri fiscal-bugetare 2023: Impozitul de 1% pe cifra de afaceri a multinaționalelor. În ce condiții se impune și cum se va calcula
Printre primele dispoziții ale proiectului de Lege privind măsurile fiscal-bugetare se numără un impozit minim de 1% din cifra de afaceri pentru întărirea disciplinei fiscale care să asigure...
#plecare Nokia Romania, #criza Grecia, #previciuni Roubini Soros , #stiri Nokia