Persoanele care vor fi scutite de impozit. Klaus Iohannis a promulgat legea

Miercuri, 29 Martie 2023, ora 15:13
94395 citiri
Persoanele care vor fi scutite de impozit. Klaus Iohannis a promulgat legea
România se află pe locul 3 în rândul țărilor cele mai atractive pentru nomazii digitali FOTO Pixabay

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, o lege care prevede scutiri de impozit pe venit, de contribuţii de asigurări sociale şi contribuţii de sănătate pentru nomazii digitali care îndeplinesc condiţia de a fi prezenţi pe teritoriul României pentru o perioadă de până în 183 de zile într-un interval de 12 luni consecutive.

Actul normativ modifică Codul fiscal, stabilind regimul fiscal aplicabil nomazilor digitali.

Potrivit legii, vor fi exceptaţi de la calitatea de contribuabili/plătitori de venit la sistemul public de pensii şi la sistemul de asigurări sociale de sănătate "nomazii digitali prezenţi pe teritoriul României pentru o perioadă sau mai multe perioade care nu depăşesc 183 de zile pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat".

De asemenea, nu vor fi impozabile în România veniturile din salarii sau asimilate salariilor obţinute de persoana fizică cu statut de nomad digital din activitatea desfăşurată prin utilizarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţii, la distanţă, şi pe care o prestează ca angajat sau ca proprietar al unei companii înregistrată în afara României, "în condiţiile în care persoana fizică este prezentă pe teritoriul României pentru o perioadă sau mai multe perioade care nu depăşesc 183 de zile pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat".

Cine sunt nomazii digitali

Nomadul digital este definit prin lege drept "străinul care este angajat cu un contract de muncă la o companie înregistrată în afara României și care prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor sau care deține o companie înregistrată în afara României, în cadrul căreia prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor și poate desfășura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei, de la distanță, prin folosirea tehnologiei informației și comunicațiilor". Cu alte cuvinte, nomadul digital este o persoană care își câștigă venitul lucrând online, fie pentru anumite companii, fie ca freelancer, de oriunde din lume.

Potrivit Digital Nomad Index, România se află pe locul 3 în rândul țărilor cele mai atractive pentru nomazii digitali - are o viteză crescută a conexiunii la internet și chirii mici, de aproximativ 325 de euro pentru o garsonieră.

Prevederile referitoare la scutirile de plată sunt considerate necesare pentru a asigura un regim special care să nu poată fi contestat de Fisc.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#nomazi digitali, #impozite, #scutire impozite, #promulgare lege, #lege impozit , #impozit venit