Cele două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon acuzate că ar fi provocat decesul unui pacient internat la terapie intensivă, prin scăderea intenţionată a dozei de noradrenalină, cu rol în menținerea tensiunii arteriale, au fost arestate preventiv.
Doctoriţele i-au scăzut unui pacient internat la terapie intensivă doza de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale, acesta intrând în stop cardio-respirator.
Noradrenalina este numită și norepinefrină, și este o catecolamină care acționează ca hormon și neurotransmițător, potrivit News Medical, scrie antena3.ro.
Noradrenalina este un vasoconstrictor puternic utilizat frecvent pentru tratarea hipotensiunii severe prin creșterea rezistenței vasculare sistemice și a tensiunii arteriale.
Din punct de vedere structural, noradrenalina este destul de asemănătoare cu epinefrina, o altă catecolamină, cu excepția faptului că grupul metil din epinefrină este înlocuit cu un atom de hidrogen în norepinefrină.
Ambele catecolamine se leagă de receptorii adrenergici și participă la răspunsul "luptă sau fugi".
Noradrenalina, atunci când este utilizată ca medicament, crește tonusul vascular și tensiunea arterială prin intermediul receptorilor α-adrenergici. Creșterea rezultată a rezistenței vasculare inițiază un mecanism de feedback negativ, care, la rândul său, scade frecvența cardiacă și tensiunea arterială (reflex baroreceptor).
Împreună cu adrenalina, noradrenalina accelerează ritmului cardiac la primele semnale de pericol, iar acest lucru determină creșterea cantității de sânge care este pompat de inimă. Efectul continuă prin îngustarea vaselor de sânge, ceea ce face ca tensiunea arterială să fie tot mai mare.
Noradrenalina poate fi utilizată ca medicament pentru creșterea și menținerea tensiunii arteriale, pe termen scurt, în situații deosebite: stop cardiac, septicemie, transfuzii de sânge, reacții la medicamente.
Colegii le iau apărarea celor două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon, reţinute de procurori sub acuzaţia că ar fi provocat decesul unui pacient internat la terapie intensivă, prin scăderea intenţionată a dozei de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale.
"Să ne înţelegem, noradrenalina nu salvează viaţa. Dacă nu are nevoie de nonadrenalină, nu pui unui pacient, nu administrezi. Nu este un medicament care salvează viaţa (...) Noradrenalina nu este un medicament fără de care nu supravieţuieşte bolnavul. Este un medicament care se dă în multe patologii, are rolul de a susţine tensiunea pacientului", a declarat joi şefa Secţiei ATI de la Spitalul Pantelimon, Florina Pompilian.
Ea s-a arătat contrariată de informaţiile apărute în spaţiul public, conform cărora medicii ar avea un interes să moară cât mai mulţi pacienţi.
"Eu nu ştiu să existe aşa ceva. Ultima reclamaţie pe care am avut-o noi legată de această ştire a fost de la o aparţinătoare care ne reclama că ţinem pacienta moartă în pat, ca să luăm nişte bani. Poftim? Acolo s-a ajuns, că noi încasăm bani pe deces?", a spus Florina Pompilian.
De asemenea, medicul a pus la îndoială ancheta demarată de procurori.
"Procurorul declară aşa, este o uimire şi pentru noi: în 26 martie, o asistentă declară că doamna doctor X, una din cele două doamne doctor, a scăzut intenţionat doza de noradrenalină la un pacient care avea depăşită cu mult doza maximă şi care avea tensiune 4 şi ceva. Un pacient care avea tensiune cu 4 şi noradrenalina cu 14. Doctoriţa a scăzut doza intenţionat şi asistenta spune că a salvat pacientul că a pus nonadrenalina în pungă? Aceeaşi asistentă ascunde din 26 martie până pe 4 aprilie. Şi la acelaşi pacient, doctoriţa care nu a fost reclamată nicăieri că a făcut asta face acelaşi lucru la acelaşi pacient. Serios?", a afirmat şefa ATI.
Ea a anunţat că toţi medicii de la Secţia ATI vor demisiona din funcţie.
"În total suntem 12 medici. Din cei 12, doi sunt anchetaţi, iar opt suntem cu demisiile puse. Există o doamnă doctor care se află în concediu şi o doamnă doctor care încă nu ştie deocamdată dacă îşi depune demisia", a precizat Florina Pompilian.
Tribunalul Bucureşti a admis, joi, cererea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile a celor două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon acuzate că ar fi provocat decesul unui pacient internat la terapie intensivă, prin scăderea intenţionată a dozei de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale.
Decizia instanţei nu este definitivă.
Doctoriţa M.M.A. este cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă de omor calificat (cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) şi omor calificat (cu premeditare), iar doctoriţa P.M. este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat (cu premeditare).
Concret, procurorii susţin că, în lunile martie şi aprilie, doctoriţele i-au scăzut unui pacient internat la terapie intensivă doza de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale, acesta intrând în stop cardio-respirator.