Măsuri de securitate draconice luate de Suedia și Danemarca după scurgerile de la Nord Stream 1. Anunțul făcut de operatorul gazoductului

Miercuri, 05 Octombrie 2022, ora 08:36
3556 citiri
Măsuri de securitate draconice luate de Suedia și Danemarca după scurgerile de la Nord Stream 1. Anunțul făcut de operatorul gazoductului
Operatorii celor două gazoducte din Marea Baltică nu au putut inspecta avariile din cauza măsurilor de securitate luate de autoritățile daneze și suedeze FOTO Hepta

Operatorii celor două gazoducte din Marea Baltică, care făceau legătura între Rusia şi Germania până când ambele au avut scurgeri majore săptămâna trecută, au declarat că nu au putut inspecta secţiunile avariate din cauza restricţiilor impuse de autorităţile daneze şi suedeze, potrivit Reuters.

Europa investighează cauzele care au dus la spargerea a trei conducte din reţeaua Nord Stream, într-un act de presupus sabotaj în apropierea apelor suedeze şi daneze, pe care Moscova a încercat rapid să îl atribuie Occidentului, sugerând că Statele Unite ar avea de câştigat.

Nord Stream 2 AG, operatorul cu sediul în Elveţia al acestui gazoduct, a declarat marţi că va examina starea conductelor care prezintă scurgeri după ce se va încheia o anchetă a poliţiei la "locul crimei" şi se va ridica un cordon.

Mai târziu, marţi, Nord Stream AG, operatorul conductei mai vechi Nord Stream 1, a declarat că a fost informat de autorităţile daneze că obţinerea permiselor necesare pentru efectuarea unei inspecţii ar putea dura peste 20 de zile lucrătoare.

”Potrivit autorităţilor suedeze, a fost introdusă o interdicţie privind navigaţia, ancorarea, scufundările, utilizarea vehiculelor subacvatice, cartografierea geofizică pentru a efectua o anchetă de stat în jurul locurilor avariate din Marea Baltică", a precizat Nord Stream într-un comunicat de presă.

Presiunea în conductă s-a stabilizat începând de luni, a adăugat Nord Stream.

Nord Stream 2, cu sediul în Elveţia, a declarat în comentarii trimise prin e-mail că "cooperează cu toate autorităţile relevante".

"Poliţia din Copenhaga se ocupă de investigarea locului crimei de la scurgerea Nord Stream 2 în ZEE (zona economică exclusivă) daneză", a precizat compania.

"Paza de coastă suedeză a izolat zona din jurul scurgerii în ZEE suedeză", au adăugat reprezentanţii acesteia.

Gazprom (GAZP.MM), controlată de Kremlin, a declarat că fluxurile ar putea fi reluate la ultima conductă rămasă intactă din reţeaua Nord Stream 2, o sugestie care va fi probabil respinsă, având în vedere că Europa a blocat Nord Stream 2 cu câteva zile înainte ca Moscova să-şi trimită trupele în Ucraina, la 24 februarie.

Citește și:
Franța, învinsă de Tunisia la Mondial. Calificare istorică în optimi pentru Australia
Franța, învinsă de Tunisia la Mondial. Calificare istorică în optimi pentru Australia
Tunisia a învins Franța în ultimul meci din grupă, dar degeaba, nu merge în optimile de finală. Australia s-a calificat în optimi după victoria cu Danemarca, 1-0. Griezmann a marcat...
Suedia este „gata acum” să intre în NATO. Anunțul făcut la summit-ul de la București de ministrul suedez de Externe
Suedia este „gata acum” să intre în NATO. Anunțul făcut la summit-ul de la București de ministrul suedez de Externe
Ministrul de Externe al Suediei, Tobias Billstrom, afirmă că ţara sa este pregătită să furnizeze mai multă securitate în Europa şi în lume, atunci când va deveni membru deplin al...