Laura Vicol și Vladimir Ciorbă, arestați preventiv pentru 30 de zile, în dosarul Nordis, au contestat măsura. În interceptările din dosar, se arată cum cei doi soți au cheltuit aproape un milion de euro doar pe zboruri private.
Cercetând cu atenție traseul banilor delapidați de la Nordis, procurorii DIICOT au descoperit că, în perioada 2020-2024, Laura Vicol, soția lui Ciorbă, a cheltuit peste un milion de lei pe servicii media, mașini scumpe, dar și în clinici de înfrumusețare corporală. Patru plăți de aproape 15.000 euro sunt către clinici în care se fac operații estetice, inclusiv de reconstrucție a sânilor, potrivit Știrile ProTV.
Sursa citată mai scrie că jurista firmei își sfătuia apropiații să nu investească, potrivit interceptărilor din dosar:
„O să vină cu tot felul de chestii! Iară schimbă firma, mai bagă costuri că nu știu ce. Și așa mai departe, na, nu știu ce să zic. Mie nu îmi place nimic din ce văd acolo! Deci eu n-aș lua la ei nici să mă împuști!
Stai în banca ta mai bine! Stai cu banii tăi în bancă, că și eu am, și la fel nu fac nu știu ce pui, dar mai bine îi știi la tine decât la alții și, când vezi ce se întâmplă, să îți faci zile negre, să trăiești cu groază. Îți dai seama în ce stres să trăiești, că nu o să îți vezi vreodată apartamentul? Că ți-l vinde altcuiva, că ți-l execută altul! Sau mai știu eu ce! Eu cred că or să mai fie ocazii, hai să vedem, să trecem de hopul ăsta! Se face la Dune, sau mai știu...”, se arată în interceptări.
Fosta deputată PSD Laura Vicol și soțul acesteia, Vladimir Ciorbă, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, în dosarul Nordis.
Decizia a fost luată miercuri de Curtea de Apel București.
Potrivit minutei publicate pe pagina de internet a instanței, tot în arest preventiv vor ajunge Gheorghe Emanuel Poștoacă (acționar principal la Nordis), Cristian Nicolae Poștoacă (acționar și administrator la mai multe firme din grupul Nordis) și Florin Poștoacă.
În cazul Sandei Răileanu, Oanei Claudia Oprea (contabila grupării) și al lui Bogdan Adalbert Șaitoș (acționar și administrator), instanța a dispus ca aceștia să fie cercetați în arest la domiciliu.
Totodată, judecătorii au dispus plasarea sub control judiciar a Gabrielei Vasile (manager resurse umane), a lui Cristian Matei (manager achiziții și director) și a lui George Marian Ivan.
Decizia nu este definitivă, dar este executorie.
O parte din apărătorii celor vizați în acest caz au declarat verbal în sala de judecată contestarea deciziei, urmând a depune ulterior înscrisuri în susținerea demersului, au precizat surse judiciare.
Acuzațiile din dosar sunt de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată.
În urma perchezițiilor efectuate luni au fost identificate și ridicate peste 50 de sisteme informatice și dispozitive de stocare a datelor (laptopuri, tablete, un server, memory stick-uri și hard-diskuri externe), telefoane mobile, sume de bani în lei, euro și alte monede, înscrisuri, obiecte de lux (ceasuri, bijuterii și genți ce poartă însemnele unor mărci cunoscute).
Ancheta vizează 40 de persoane fizice și 32 de firme și se referă la un grup infracțional organizat, structurat pe un model piramidal cu trei paliere, care a conceput și pus în aplicare un mecanism infracțional complex, constând în promovarea și dezvoltarea unor proiecte imobiliare sub acoperirea mai multor societăți comerciale, urmate de încasarea de sume de bani de la clienți (cumpărători), delapidarea fondurilor societăților, inducerea în eroare a cumpărătorilor cu ocazia executării ante-contractelor și contractelor de vânzare-cumpărare, evidențierea de operațiuni fictive în contabilitatea societăților controlate în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat și stabilirea cu rea-credință a taxelor (TVA), având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul de stat ori compensări datorate bugetului general, cauzându-se prejudicii societăților comerciale, clienților cumpărători și bugetului de stat.
Fondurile financiare ilicite astfel obținute au fost supuse procesului de spălare a banilor.
Din investigațiile efectuate a rezultat că eșalonul secund al grupării de criminalitate organizată a fost format din persoane apropiate liderilor (aflate în relație de rudenie sau prietenie), care au aderat la grupare și au sprijinit-o activ, prin diverse modalități, sub controlul și îndrumarea acestora, iar ultimul palier a sprijinit grupul infracțional organizat pe anumite componente sau în anumite perioade, având atribuții de a întocmi documentația aferentă operațiunilor de vânzare a imobilelor, intabulare sau consultanță juridică (notari și avocați) și de a încasa sume de bani provenite din săvârșirea infracțiunii de delapidare, sub diferite titluri justificative.
Actele de urmărire penală au condus la constatarea faptului că, în perioada 2019 - 2024, liderii grupului infracțional organizat, prin intermediul a cinci societăți comerciale, au încasat de la clienți persoane fizice sau juridice, cu titlu de avans, în cadrul unor promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, respectiv contracte de vânzare-cumpărare (apartamente/parcări și mobilier), suma de peste 957.000.000 lei (peste 195 milioane euro).
Trebuiau sa actioneze preventiv ca... Vezi tot
Este un consultant si nu controleaza firma sau fondurile.
... Vezi tot