În urma scandalului Nordis, în care sute de români au rămas păgubiți, a apărut și un proiect care prevede limitarea la 10% a avansului pentru cumpărarea de imobile construite de dezvoltatori.
Specialiștii nu sunt deloc de acord cu regula, având în vedere faptul că există un risc uriaș de faliment, dar și de scumpiri accelerate pe piața imobiliarelor. Printre soluțiile identificate de aceștia se numără cărțile funciare individuale provizorii, unde să fie trecute toate detaliile.
Ziare.com a făcut dezvăluiri încă din 2021 cu privire la practicile companiei, de la termene de livrare întârziate cu anii până la apartamente dispuse la etaje care nu există în autorizațiile de construcție.
Schema folosită de grupul Nordis a dictat noi reguli pe piața imobiliară, lucru cu care mulți experți din domeniu nu sunt deloc de acord. Mai mult, după ancheta Recorder, au ieșit la iveală mai multe astfel de practici făcute de către dezvoltatorii imobiliari. Spre exemplu, anchetatorii au vorbit despre cazul din Alba Iulia, acolo unde 41 de apartamente ale unui bloc din centrul orașului municipiu au fost vândute de mai multe ori către 251 de persoane.
Blocul respectiv a fost ridicat de o firmă deținută de un avocat suspendat din profesie. Acum, specialiștii dezbat problema, în încercarea de a nu induce și alți oameni în astfel de capcane.
”Proiectul cu limitarea avansului ar putea duce la costuri mai mari, pentru că dezvoltatorii vor finanța proiectele cu bani de la bancă și clar va duce la costuri. Soluțiile cred că sunt destul de simple din punctul meu de vedere, doar să se dorească implementarea lor. În primul rând, banii să fie folosiți de dezvoltator strict pe proiectele respective, adică tot ce încasează, se pot pune banii și într-un cont special pentru a fi folosiți strict pe proiectele respective. Pentru că, în momentul de față, dacă un dezvoltator are mai multe proiecte, folosește banii în mai multe scopuri”, a explicat Valentin Bucheru, agent imobiliar, pentru Ziare.com.
De asemenea, experții în imobiliare vorbesc și de realizarea unei cărți funciare individuale provizorii, după obținerea autorizației de construire. Acolo ar trebuie să fie notate toate promisiunile și planurile făcute de dezvoltator. În acest fel, potențialii clienți ar putea fi protejați mult mai bine de fraude și totodată, ar fi prevenită și vânzarea multiplă a aceleiași unități. Nu în ultimul rând, acest lucru ar simplifica și evidența juridică, deoarece totul poate fi urmărit mult mai ușor.
”În momentul de față, ei sunt limitați, de aceea și mulți evită să se înscrie în cartea funciară, pentru că, dacă, ulterior, pe acel teren urmează să se facă branșamente sau altceva, trebuie să-i anunțe pe toți cei care sunt trecuți în cartea funciară. Acum există cartea funciară a terenului și atât, nici măcar autorizația de construire nu este trecută în cartea funciară. Și atunci, dacă se schimbă puțin legea cadastrului și în momentul în care s-a obținut autorizația de construire, să spunem, să se treacă acest lucru în cartea funciară, cu o anexă cu toate unitățile locative care apar în autorizația de construire și practic această anexă să meargă până la intabularea finală. Este foarte simplu și în acest fel se evită frauda”, a mai adăugat agentul imobiliar.
Mai mult, odată cu intrarea proiectului în vigoare, există riscul ca mulți dezvoltatori ce se bazează pe banii primiți ca avans să ajungă la faliment, deoarece nu au resursele necesare unui asemenea proiect. Prețurile locuințelor s-ar putea mări exagerat în următoarea perioadă, odată cu noua regulă, avertizează experții.
”E posibil să se diminueze numărul dezvoltatorilor și al constructorilor și, fiind oferta mai mică, cererea rămânând aceeași sau crescând, prețurile și eu zic că se vor mări. Noi ne ocupăm de un cartier și am notat la cartea funciară absolut toate promisiunile pe care le-am făcut către potențialii cumpărători. Nu fac foarte mulți asta, deoarece implică mult mai multă muncă, adică dacă dorește și are nevoie de un aviz de la primărie, pompieri, de oriunde, el trebuie să ceară semnătura tuturor promitenților cumpărători ca să poată să meargă mai departe și să obțină aceste avize. Probabil că din cauza aceasta nu se înregistrează promisiunile în cartea funciară atunci când se fac, pentru a fi mai ușor constructorului”, a declarat Andreea Băilă, broker agenție imobiliară, pentru Ziare.com.
Pe de altă parte, chiar dezvoltatorii pot deveni victimele clienților, de aceea în piață ei refuză sau chiar nu trec expres detalii în cartea funciară a terenului. Acest lucru se poate întâmpla în momentul în care doar un singur client din respectivul proiect nu este mulțumit, iar constructorul trebuie să rezolve.
”De exemplu, dacă au de făcut utilități, este posibil ca acel furnizor să le ceară acordul tuturor trecuți în cartea funciară. Sau, au mai fost cazuri în care din 300 de apartamente, să zicem, s-au notat promisiunile și unul din acei clienți a intrat în litigiu cu dezvoltatorul. El avea blocat tot proiectul, nu doar acel apartament. Cumpărătorii intrau în litigiu cu dezvoltatorul ca să-l șantajeze și să primească bani de la el. De aceea ei se apără. Există și abuz din partea cealaltă, de aceea adevărul este undeva la mijloc”, a spus Valentin Bucheru.
Investigația Recorder a evidențiat faptul că, în România, banii de avans colectați de la clienți de către dezvoltatorii imobiliari pot ajunge până 100% din valoarea imobilului, în timp ce în Franța acest avans este limitat la 5%, suma fiind asigurată. Astfel, a luat naștere proiectul cu limitarea avansului la 10% în țara noastră.
”Prin această măsură se dorește reducerea expunerii financiare a cumpărătorilor la riscurile asociate construcției imobilului și garantarea unor condiții contractuale mai echitabile. De asemenea, proiectul oferă posibilitatea ca acest plafon să fie depășit, dar numai în cazul în dezvoltatorul are încheiată o poliță de asigurare a investiției emisă de o societate de asigurare. Această asigurare va proteja cumpărătorul în situația nerespectării contractului de către dezvoltator”, se arată în document.
Până în acest moment, Laura Vicol, fosta șefă a Comisiei Juridice a Camerei Deputaților a demisionat din PSD ca urmare a scandalului Nordis, firma fiind deținută de soțul ei, Vladimir Ciorbă. În continuare, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism București (DIICOT) anchetează in rem afacerea.