Averile demnitarilor, de necontrolat

Miercuri, 27 Februarie 2008, ora 12:05
2210 citiri
Averile demnitarilor, de necontrolat

Comisia juridica a Senatului a decis sa modifice din nou Legea Agentiei Nationale de Integritate, chiar daca institutia care ar trebui sa verifice averile demnitarilor este schioapa, fara presedinte, fara inspectori suficienti, fara reguli clare de functionare. Oricum, un lucru este sigur. Politicienii a caror avere depaseste, cu 10.000 de euro, veniturile, vor fi luati "la puricat". Discutia initiala a fost mai mult semantica, avand in vedere ca senatorii-juristi si-au petrecut minute bune pentru a stabili daca sintagma este "avere ilicita" sau "avere nejustificata". Pana la urma, dupa dorinta Comisiei Europene, si potrivit declaratiei senatorului PNL Norica Nicolai, in textul legii a fost trecuta expresia "avere nejustificata".

Ulterior, presedintele comisiei, senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs a propus adoptarea formulei inaintate de Guvern, astfel incat inspectorii de integritate verifica daca diferenta vadita este justificata. Daca diferenta nu este justificata, inspectorii sesizeaza instanta competenta pentru stabilirea partii de avere dobandita sau a bunului determinat dobandit cu caracter nejustificat a carui confiscare.

Ce se va intampla in continuare? Probabil ca o buna parte a demnitarilor vor intra in vizorul ANI, avand in vedere ca, in multe cazuri, averea lor depaseste cu mult venitul - salariul de la stat la care se adauga alte venituri, din dividende sau chirii, mosteniri sau alti bani dobanditi te miri cum.

In practica, lucrurile s-ar putea dovedi mai complicate decat pe hartie. Pana va avea o conducere valida si completa, pana cand se va pune la punct un mecanism functional de control, pana cand inspectorii ANI vor trece de selectii, va mai trece mult timp. Cazuri recente din Justitie, in care s-a incercat sa se demonstreze dobandirea ilicita a averilor unor demnitari, au esuat lamentabil. Ceea ce s-ar putea intampla, cu succes, si in cazul ANI.

Averile pe 2007

Potrivit presei de miercuri, declaratiile de avere actualizate de o parte din senatori si deputati arata ca 2007 a fost un an extrem de profitabil. Au castigat milioane de euro din tranzactii imobiliare, si-au cumparat case in Bucuresti sau la New York, au dat imprumuturi personale de sute de mii de euro sau si-au cumparat masini de epoca, foarte scumpe.

Declaratia de avere a secretarului general al PD-L, Vasile Blaga, depusa pe 21 noiembrie 2007, contine referiri la doua tranzactii financiare suspecte, noteaza jurnalistii de la Ziua. Blaga a imprumutat vara trecuta aproximativ 330.000 de euro, de la doua persoane, dar in documentul oficial de la Senat nu a oferit nici o informatie despre ele, mai noteaza Ziua. imprumuturile trebuie returnate in zece ani si nu au fost date cu dobanda.

Familia Blaga detine o casa in Oradea, un teren de peste trei hectare in judetul Bihor, precum si o vila cumparata de la senatorul Verestoy Attila. De asemenea, familia Blaga mai are o limuzina BMW, o motocicleta Honda si actiuni la mai multe societati.

Un alt caz interesant este cel al deputatului PSD Gabriel Oprea. Din declaratia sa de avere reiese ca a vandut terenuri in valoare de 2 milioane si jumatate de euro si a incasat din chirii aproape 200.000 de euro. Cu toate acestea, deputatul social-democrat a primit, pe tot parcursul mandatului, bani de la parlament pentru... chirie.

Despre Cristian Boureanu, de la PD-L, presa scrie ca este debitor campion in 2007, cu 5 milioane de euro imprumutati. Potrivit ziarului Gardianul, democrat-liberalul a cumparat anul trecut nu mai putin de 17 terenuri, doar unul al sau. Pe celelalte le detine impreuna cu fratele sau. Pe de alta parte, Boureanu a incasat aproximativ 3,7 milioane de euro din vanzarea a trei terenuri. Anul trecut, el a cumparat un apartament in New York, pentru care a achitat un avans de 97.500 dolari si tot in aceasta metropola si-a deschis un cont de 185.000 de dolari la o banca.

Nici pentru primarii Capitalei, anul 2007 nu a fost unul rau. Spre exemplu, edilul Sectorului 1 detine 15 terenuri intravilane, in Capitala, Sinaia, Predeal sau Eforie Sud, plus doua apartamente, doua case si o casa de vacanta. Andrei Chiliman sustine insa ca majoritatea proprietatilor sunt mosteniri.

Pana si presedintele Traian Basescu ar putea intra in vizorul inspectorilor ANI. In ianuarie 2008, EVZ a semnalat ca presedintele a omis sa treaca in ultima sa declaratie de avere si contul bancar deschis pe numele sau in timpul campaniei de la referendumul pentru demiterea sa din functie.

Legea declararii averilor

In cei peste 10 ani de cand este in vigoare, Legea declararii averilor demnitarilor a suferit numeroase modificari, dar a intampinat mereu opozitia clasei politice - fie ea dominata de PSD, sau de unele din partidele aflate acum la guvernare.

Prima forma a legii privind controlul averilor demnitarilor a fost adoptata in 1996. Insa de-a lungul intregii legislaturi dominate de Conventia Democratica, declaratiile de avere facute de demnitari au fost secrete.

Presiunile Uniunii Europene, dar si ale organizatiilor civice din tara au condus in 2002 la refacerea legii, insa parcursul legislativ s-a dovedit a fi extrem de sinuos.

Senatorii PSD au modificat la un moment dat chiar proiectul guvernului Nastase, cerand ca declaratiile de avere sa nu poata fi publice, sau sa nu poata fi reinnoite in fiecare an.

Prevederile concrete in legatura cu ce trebuie declarat pareau sa creeze adevarate razmerite in randul partidului aflat atunci la guvernare.

Pana la urma, in primavara lui 2003, demnitarii au depus primele declaratii publice de avere care cuprind numai rudele de gradul I; magistratii erau obligati prin lege sa-si extinda declaratiile la rudele de gradul IV.

La propunerea actualului ministru al justitiei, Monica Macovei, legea pentru controlul averilor a devenit mult mai cuprinzatoare.

Demnitarii sunt obligati sa declare sumele exacte de peste 10 mii de euro, valoarea cladirilor pe care le detin, colectiile de arta si bijuteriile, precum si averea membrilor familiilor pana la gradul III.

Este subliniata si raspunderea penala pentru eventuale declaratii false.

Fost consilier al ministrului Petre Daea, chemat în judecată la Iași din cauza unor nereguli în privința averii sale
Fost consilier al ministrului Petre Daea, chemat în judecată la Iași din cauza unor nereguli în privința averii sale
Mihai Amarandei, fost consilier al ministrului Agriculturii Petre Daea, a fost chemat în fața Curții de Apel Iași de către reprezentanții Agenției Naționale pentru Integritate (ANI), după...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#ani, #averi, #demnitari , #PNL