Basescu n-o vrea pe Norica Nicolai la Justitie

Marti, 08 Ianuarie 2008, ora 19:08
2570 citiri
Basescu n-o vrea pe Norica Nicolai la Justitie

Presedintele Traian Basescu i-a cerut, marti, premierului, prin intermediul unei scrisori, sa renunte la nominalizarea Noricai Nicolai ca ministru al Justitiei, din cauza perceptiei publice negative cu privire la fapte anterioare ale senatorului PNL, si sa nominalizeze o persoana independenta politic.

- Juristii Guvernului analizeaza scrisoarea lui Basescu pentru a da un raspuns

- CCR: Presedintele nu are drept de veto in cazul numirii ministrilor

- Ioan Stanomir: Presedintele poate refuza numirea unui ministru, Guvernul poate sesiza CCR

- PNL, PRM, PC si UDMR, impotriva lui Basescu in cazul Norica Nicolai

- Diaconescu si Stolojan considera decizia lui Basescu legala

Potrivit textului scrisorii, data publicitatii de Administratia Prezidentiala, "perceptia publica negativa cu privire la fapte anterioare in care doamna Nicolai a fost implicata in calitate de senator, nu este de natura sa conduca la cresterea increderii in justitia din Romania, nici in randul populatiei si nici in randul partenerilor nostri externi".

"Avand in vedere imperativul de a confirma prin fapte, si nu doar declarativ, vointa politica de a construi si consolida o justitie independenta, imi permit sa va sugerez optiunea pentru un candidat necontroversat, capabil sa impuna respect din punct de vedere profesional atat in fata cetatenilor, cat si in relatia cu magistratii, independent din punct de vedere politic", ii scrie presedintele premierului.

Seful statului argumenteaza ca functia de ministru al justitiei presupune, printre altele, "reputatie nestirbita si moralitate", tinand cont de faptul ca ministrul justitiei este membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, "organism format din magistrati, care trebuie sa dea dovada de onorabilitate ce nu poate sa fie umbrita de nici o fapta, si cu atat mai mult de una de notorietate publica".

"De asemenea, intrucat ministrul Justitiei este si membru al CSAT, voi acorda o atentie deosebita nominalizarii pentru aceasta functie", mai spune Basescu.

"Din pacate, reputatia doamnei Nicolai a fost stirbita, dupa cum cunoasteti, de implicarea acesteia in incidentul prin care o ruda a domniei sale a fost introdusa in sala Senatului Romaniei, prin incalcarea Regulamentului.

Legat de acest eveniment s-a creat impresia ca ruda doamnei Nicolai a exercitat un drept de vot pe care nu-l avea, substituindu-se doamnei senator, in mod ilegal, dar cu acordul acesteia. De altfel, din cate stiu, doamna senator Norica Nicolai a fost sanctionata cu avertisment pentru aceste fapte", explica presedintele.

"In ceea ce priveste decizia dumneavoastra, va reamintesc faptul ca Romania se afla inca sub monitorizarea Comisiei Europene, iar perspectivele urmatorului raport nu sunt dintre cele care sa ne permita o abordare superficiala a problemei justitiei avand in vedere involutiile generate pe de o parte de prestatia ultimului ministru al justitiei, iar, pe de alta, de emiterea unor Ordonante de Urgenta si legi de catre Guvern si Parlament.

As dori sa precizez ca nu anticipez o aplicare a clauzei de salvgardare pe justitie, ci doar va solicit sa gasiti sau, impreuna sa gasim, solutii pentru a diminua perceptia partenerilor nostri europeni ca dupa aderarea la Uniunea Europeana nu ne-am mai respectat angajamentele", il mai avertizeaza Basescu pe Tariceanu.

In finalul documentului, se precizeaza ca respingerea candidaturii s-a facut tinandu-se cont de prevederile Constitutiei Romaniei si a Deciziei Curtii Constitutionale nr.356/2007.

BPC al PNL a nominalizat-o pe Norica Nicolai la Ministerul Justitiei in sedinta din 17 decembrie.

Va prezentam textul integral al scrisorii presedintelui Traian Basescu catre premierul Calin Popescu Tariceanu:

"Stimate domnule prim-ministru,

Prin prezenta va solicit sa renuntati la propunerea de numire in functia de ministru al Justitiei a doamnei Norica Nicolai, deoarece perceptia publica negativa cu privire la fapte anterioare in care doamna Nicolai a fost implicata in calitate de senator, nu este de natura sa conduca la cresterea increderii in justitia din Romania, nici in randul populatiei, si nici in randul partenerilor nostri externi.

Functia de ministru al Justitiei implica mult mai mult decat indeplinirea conditiilor legale pentru exercitarea oricarei alte functii de membru al Guvernului.

Functia de ministru al justitiei presupune, printre altele, "reputatie nestirbita si moralitate", tinand cont de faptul ca ministrul justitiei este membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, organism format din magistrati, care trebuie sa dea dovada de onorabilitate ce nu poate sa fie umbrita de nici o fapta, si cu atat mai mult de una de notorietate publica. De asemenea, intrucat ministrul Justitiei este si membru al CSAT, voi acorda o atentie deosebita nominalizarii pentru aceasta functie.

Din pacate, reputatia doamnei Nicolai a fost stirbita, dupa cum cunoasteti, de implicarea acesteia in incidentul prin care o ruda a domniei sale a fost introdusa in sala Senatului Romaniei, prin incalcarea Regulamentului.

Legat de acest eveniment s-a creat impresia ca ruda doamnei Nicolai a exercitat un drept de vot pe care nu-l avea, substituindu-se doamnei senator, in mod ilegal, dar cu acordul acesteia. De altfel, din cate stiu, doamna senator Norica Nicolai a fost sanctionata cu avertisment pentru aceste fapte.

Urmare a redarii publice a imaginilor desfasurarii actiunilor doamnei Nicolai si a rudei acesteia, a rezultat o reactie negativa a opiniei publice.

Pentru cele de mai inainte, sunt nevoit sa resping candidatura doamnei Norica Nicolai pentru ocuparea functiei de ministru al Justitiei, si va rog sa desemnati o alta persoana care sa intruneasca conditiile necesare si indispensabile functiei de membru al Guvernului Romaniei si de ministru al Justitiei, tinand cont si de prevederile incidente acestei demnitati, inclusiv ale domeniului pe care il va coordona.

Avand in vedere imperativul de a confirma prin fapte, si nu doar declarativ, vointa politica de a construi si consolida o justitie independenta, imi permit sa va sugerez optiunea pentru un candidat necontroversat, capabil sa impuna respect din punct de vedere profesional atat in fata cetatenilor, cat si in relatia cu magistratii, independent din punct de vedere politic.

In ceea ce priveste decizia dumneavoastra, va reamintesc faptul ca Romania se afla inca sub monitorizarea Comisiei Europene, iar perspectivele urmatorului raport nu sunt dintre cele care sa ne permita o abordare superficiala a problemei justitiei avand in vedere involutiile generate pe de o parte de prestatia ultimului ministru al justitiei, iar, pe de alta, de emiterea unor Ordonante de Urgenta si legi de catre Guvern si Parlament.

As dori sa precizez ca nu anticipez o aplicare a clauzei de salvgardare pe justitie, ci doar va solicit sa gasiti sau, impreuna sa gasim, solutii pentru a diminua perceptia partenerilor nostri europeni ca dupa aderarea la Uniunea Europeana nu ne-am mai respectat angajamentele.

Respingerea candidaturii s-a facut tinandu-se cont de prevederile Constitutiei Romaniei si a Deciziei Curtii Constitutionale nr.356/2007.

Traian Basescu, Presedintele Romaniei"

Citește și:
Sorin Cîmpeanu susține că este victima unei nedreptăți: ”Demisia a fost generată de cei care înțeleg prea puțin din învățământul superior”
Sorin Cîmpeanu susține că este victima unei nedreptăți: ”Demisia a fost generată de cei care înțeleg prea puțin din învățământul superior”
Fostul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni, la deschiderea anului universitar, despre demisia din funcţia de Ministerul al Educaţiei, că a fost ”nedreaptă, generată de...
Klaus Iohannis, mesaj la începutul anului universitar: ”Plagiatul este un fenomen toxic. Avem nevoie de toleranță zero”
Klaus Iohannis, mesaj la începutul anului universitar: ”Plagiatul este un fenomen toxic. Avem nevoie de toleranță zero”
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că legile educaţiei trebuie să cuprindă prevederi explicite cu privire la prevenirea şi sancţionarea plagiatului, subliniind că acesta este un...