Nicolai: Daca Basescu nu va numi premierul propus, va genera o noua criza politica - Interviu

Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 07:38
4283 citiri
Nicolai: Daca Basescu nu va numi premierul propus, va genera o noua criza politica - Interviu
Foto: caleaeuropeana.ro

Europarlamentarul PNL Norica Nicolai spera ca presedintele Traian Basescu sa nu refuze numirea unui premier propus de USL, daca aceasta formatiune va castiga majoritatea la alegerile parlamentare, in caz contrar ar genera o noua criza politica, cu consecinte "imprevizibile" pentru Romania.

Traian Basescu nu are dreptul constitutional sa-si doreasca nominalizarea altui nume din USL decat cel care ar fi propus de aceasta formatiune pentru functia de premier. In plus, o eventuala suspendare a sa nu ar mai preocupa pe nimeni din Uniunea Europeana, daca ar surveni in conditiile in care rezultatul alegerilor parlamentare ar fi decisiv in favoarea unei formatiuni politice, ne-a mai spus Norica Nicolai.

Va invitam sa cititi interviul pe care europarlamentarul PNL l-a acordat pentru Ziare.com.

USL se plange la Bruxelles: Basescu se pregateste sa incalce Constitutia

Cum sunt vazute alegerile parlamentare din 9 decembrie, in Parlamentul European?

Nu neaparat in Parlamentul European, ci si in Uniunea Europeana - firesti, pentru ca asta e soarta ciclurilor electorale intr-o democratie si se asteapta rezultatul. Daca el va fi decisiv in favoarea unei formatiuni politice - si noi speram ca USL -, nu cred ca cineva ar face un partizanat pentru alta interpretare decat cea constitutionala. Majoritatea desemnata democratic conduce.

Este posibil ca presedintele Traian Basescu sa nu numeasca un premier de la USL, chiar daca aceasta formatiune va castiga peste 50 la suta?

Eu sper ca presedintele sa n-o faca, pentru ca ar fi un gest de iresponsabilitate politica. Asta ar genera o noua criza politica cu consecinte imprevizibile, nu neparat pentru clasa politica, dar pentru Romania.

Iar daca dumnealui va dori o alta propunere decat cea a USL?

Constitutia nu-i da dreptul sa doreasca, pentru ca daca ar fi avut acest drept constitutional, era un simplu text in 103 (Art. 103 din Constitutie - n. red.): 'Presedintele numeste un prim-ministru'. Si atunci avea categoric drept sa doreasca pe cineva. Noi nu suntem intr-un regim prezidential si nici intr-unul autocratic, in care regele numeste prim-ministru. Dar regele il numeste acolo dupa ce ia act de rezultatul alegerilor - care e sistemul englezesc.

Frunzaverde: Bineinteles ca e posibila o noua suspendare. UE va respecta decizia

Cum este vazuta in Uniunea Europeana o noua suspendare a presedintelui Traian Basescu?

Nimeni cred ca nu va mai fi preocupat de conditiile acestei suspendari, daca rezultatul votului va fi decisiv in favoarea unei formatiuni politice. Sa ne amintim ca presedinta Lituaniei a incercat sa nu recunoasca rezultatul alegerilor si sa nu consfinteasca o alianta realizata in Parlament, dupa care a fost obligata, datorita in principal presiunilor europene, sa renunte si sa respecte acest rezultat.

Cu alte cuvinte, Traian Basescu nu s-ar mai bucura de aceeasi sustinere?

Nu, categoric, pentru ca din pacate in vara era o procedura de suspendare care n-avea niciun fel de legatura decat in partea ei finala - referendumul cu votul popular. In momentul de fata, avem niste alegeri care vor da un rezultat.

Ati discutat cu colegii dumneavostra din alte tari, despre acest subiect?

Da, am discutat, am informat in permanenta despre situatia din Romania, despre prevederile legale - pentru ca in vara au fost si niste dificultati care au tinut de confuzia intre prevederile Constitutiei si anumite institutii. De pilda, foarte multi care nu aveau prevederea suspendarii in Constitutie si care n-au fost informati ca Romania o are, li s-a parut ciudata aceasta masura.

Presedintele ALDE: Basescu trebuie sa respecte Constitutia si rezultatul alegerilor

Europarlamentarii PSD si PNL au trimis, marti, o scrisoare deschisa tututor membrilor Parlamentului European si liderilor de la Bruxelles, in care se plang ca Traian Basescu intentioneaza sa refuze nominalizarea lui Victor Ponta pentru functia de premier, incalcand astfel "litera si spiritul" Constitutiei. La randul sau, presedintele ALDE, europarlamentarul Graham Watson, a facut un apel la presedintele Traian Basescu "sa respecte Constitutia si rezultatul alegerilor parlamentare".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Norica Nicolai suspendare Traian Basescu, #Norica Nicolai alegeri parlamentare 2012, #Norica Nicolai numire premier USL, #Traian Basescu criza politica, #Traian Basescu numire premier Ponta , #PNL