Norica Nicolai: Noul Cod civil are dispozitii sovietice

Marti, 17 Martie 2009, ora 17:03
1411 citiri
Norica Nicolai: Noul Cod civil are dispozitii sovietice

Vicepresedintele PNL Norica Nicolai a solicitat marti retragerea din Codul civil a prevederilor referitoare la reglementarea presei, sustinand ca, daca ele se vor mentine in forma actuala, liberalii le vor ataca la CCR sau prin motiune de cenzura.

"In masura in care textele vor fi adoptate conform procedurii legislative standard, prin dezbatere, cu siguranta vom ataca la CCR. In masura in care se va incerca o asumare de raspundere, singura solutie este introducerea unei motiuni de cenzura si cred ca toti cei care gandesc cat de cat liber in tara asta sunt obligati sa o semneze", a afirmat vicepresedintele PNL.

De altfel, Nicolai a mentionat ca asumarea raspunderii pe proiecte vizand justitia a fost o "greseala", inclusiv cand a fost facuta de Cabinetul Tariceanu.

Vicepresedintele PNL a subliniat ca toate chestiunile specifice breslei ziaristilor nu trebuie sa fie reglementate printr-un text de lege, ci printr-un cod al comunitatii profesionale.

"Ii cer domnului Predoiu, care si-a continuat mandatul pentru a veni in fata publicului cu astfel de aberatii care constrang libertatea de gandire, sa retraga in totalitate acest capitol.

Si daca se doreste in Romania o Lege a presei, acest lucru sa se faca in dezbatere publica la solicitarea comunitatii prefesionale si nu prin introducerea intr-un Cod, care se doreste a fi adoptat prin asumarea raspunderii, a unui capitol care sa vizeze presa. E imoral sa se procedeze in acest mod", a afirmat Norica Nicolai.

Nicolai a afirmat ca angajarea raspunderii pe proiectele Codurilor reprezinta "o formula oculta", iar dispozitiile incluse "sunt, in foarte multe dintre situatii, dispozitii care sunt de trista amintire".

"Intotdeauna in societatile totalitare se incearca restrangerea exercitiului acestui drept care vizeaza libertatea de expresie. In opinia mea, modul in care promoveaza legislatia de reforma a justitiei, cea civila si cea penala, Guvernul Boc este foarte asemanator cu ceea ce spunea Figaro intr-o celebra opera: cu conditia sa nu vorbesti nici de autoritate, nici de cult, nici de politica, nici morala, nici de cei sus-pusi, nici de cei cu greutate, nici de opera sau de alte spectacole, nici de nimeni care sa insemne ceva, cu aceste conditii esti, deci, liber sa tiparesti tot ce vrei sub controlul a doi sau trei cenzori. Asta e de fapt realitatea introdusa in modificarile la Codul civil care vizeaza protejarea drepturilor nepatrimoniale", a comentat ea.

In opinia fostului senator, "efectul si filozofia care au stat la baza legii comuniste a presei" sunt reluate "cu evidenta si obstinatie in actualele prevederi ale Codului civil".

"Este pentru prima oara cand intr-un Cod civil se introduc notiuni de procedura care sa vizeze acordarea dreptului la replica, modul in care aceasta institutie se realizeaza si masurile de despagubire care vizeaza expres jurnalistii", a afirmat Nicolai.

"Sunt cateva dispozitii de formula sovietica (...) e vorba de interzicerea savarsirii faptei ilicite, daca aceasta este iminenta. Stimati colegi, cine decide ca este iminent ca articolul unui jurnalist sau luarea de pozitie a unui jurnalist poate aduce prejudicii unei persoane?! Asta va obliga pe cei care lucreaza in media sa-si puna agenda cu o zi inainte? E aberant din punct de vedere al logicii juridice si al transparentei pe care informarea publica trebuie s-o asigure cetateanului.

De asemenea, se poate interzice pentru viitor, sine die, dreptul de a mai scrie despre o persoana, despre o institutie, despre un set de politici. De asemenea, autorul faptei poate fi obligat la respectarea anumitor masuri care inseamna sechestrare, distrugere, confiscare sau retragerea din circulatie a bunurilor sau mijloacelor. Este o confiscare de tip comunist. Nimanui intr-o profesie liberala nu-i este ingaduit sa-i ia creionul din mana!", a explicat ea.

Norica Nicolai a conchis ca cele patru Coduri nu trebuie adoptate, in niciun caz, prin asumarea raspunderii, ci dezbatute public.

Cele patru Coduri se afla in dezbaterea unei Comisii parlamentare speciale.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Norica Nicolai presa, #Cod civil comunist, #motiune cenzura , #PNL