Norica Nicolai (PNL): Romania va trebui sa ramana o tara sociala - Interviu

Sambata, 27 August 2011, ora 23:46
5526 citiri
Norica Nicolai (PNL): Romania va trebui sa ramana o tara sociala - Interviu
Foto: Arhiva

Romania trebuie sa ramana o tara sociala, considera europarlamentarul PNL Norica Nicolai, care a explicat intr-un interviu pentru Ziare.com de ce alianta dintre PNL si PSD nu este una anormala.

De altfel, Norica Nicolai a afirmat ca doctrina sociala a PSD va ajuta de fapt PNL in timpul unei posibile guvernari sa nu ignore populatia defavorizata. Liberala a amendat in acelasi timp managementul politic al PDL, despre care sustine ca a adotat o atitudine de vasal fata de FMI si Comisia Europeana. Lipsa de caracter a celor din PDL, spune liderul PNL, face ca orice colaborare cu principalul partid de guvernamant sa fie exclusa.

Sunt deja sase luni de cand PSD si PNL formeaza o alianta. Ce a fost bine pana acum si ce nu a mers in aceasta formula?

Eu privesc altfel problema, decat interesul politic imediat. Toata lumea a considerat ca cele doua partide impreuna pot trece pragul de 50% si pot prelua puterea. Sigur, e un interes politic imediat si pentru orice partid este onorabil. Dupa parerea mea, aceasta formula are si o tinta politica.

Am observat ce se intampla si ce s-a intamplat in acesti doi ani, in viziunea PDL, care se declara partid de dreapta. De fapt, este un partid care executa, este un management politic nu de decizie, ci de executie. Ne dicteaza FMI, ne dicteaza Comisia Europeana, si nicio clipa nu exista responsabilitatea politica pentru cei care i-au adus acolo.

Romania va trebui sa ramana, pentru ca Europa a ramas, o tara sociala, in care problematica omului sa aiba prioritate. Si din acest punct de vedere, intelegerea politica a PNL, care este un partid care privilegiaza un anumit tip de liberalism, si PSD, care e preocupat de problemele sociale, poate face foarte bine. Noi, daca am conduce singuri, poate am gresi, poate am avea tentatia sa nu ne uitam si la categoriile sociale vulnerabile. Impreuna, cu siguranta lucrul acesta se va atenua.

La nivel european, au mai fost astfel de aliante?

In acest moment, liberalii germani guverneaza cu CDU, dar si socialistii germani au guvernat cu CDU. Lucrurile sunt schimbate. Eu nu spun ca au murit ideologiile, dar ele trebuie restructurate categoric. Suntem intr-o alta realitatea decat aceea a secolului XIX sau XX. Putem evalua ce s-a intamplat, dar plaja de probleme cu care se poate confrunta o guvernare este mult mai accentuata si accelerata, ca atare, orice alianta e posibila, cu conditia onestitatii partenerului din alianta, si a intereselor comune, care sa fie in acord cu interesele generale.

Orice alianta e posibila, inclusiv cu PDL?

Poate sunt subiectiva in ce priveste PDL, si pot admite asta, dar nu poti guverna totusi cu oricine. Lipsa de caracter a PDL este cronica, precaritatea intelectuala si morala este cronica. Iar managementul politic din aceasta perioada nu are nimic de a face cu un management responsabil, coerent. E un fel de feudalism, in care unii au preluat autoritatea vechilului si incearca sa-si maximizeze profiturile. Ei nu sunt un partid politic, dupa parerea mea, sunt expresia clara a ceea ce inseamna nenorocitul de interes meschin romanesc in politica.

Cum ar putea afecta campania electorala si alegerile comasarea localelor cu parlamentarele?

In masura in care aceste alegeri sunt comasate, vom avea o campanie electorala in care practic nu se va spune mai nimic si alegatorii risca sa fie nelamuriti, sa nu-si poate face o viziune corecta cu privire la poroiectele politice ale artpidelor, care se valorifica in campania pentru Parlament, ceea ce nu e intotdeauna cazul la locale, unde problemele comunitatii sunt prevalente.

Din acest punct de vedere, democratia este dezavantajata si cel mai dezavantajat corp este Parlamentul, care are deja o problema de credibilitate, de acceptare si de imagine. Ori, nefacand o campanie care sa permita oamenilor sa vada ca poate exista un Parlament in care sa aiba incredere si care sa dea legi conforme cu interesele loc, comasarea va adanci procesul de decredibilizare a Parlamentului. Din acest punct de vedere, comasarea este o foarte mare greseala.

Colegi din PNL si PSD s-au aratat de acord cu comasarea. Practic, faceti opinie

separata?

Nu, eu imi exprim doar un punct de vedere. Noi putem intra si maine in alegeri. Nu ne temem de procesul electoral, insa eu spun ca va fi un deficit foarte mare de democratie. Pana la urma, in aceasta tara si in aceasta Europa, Parlamentul va trebui sa ramana, nu se cunosc alte forme de guvernare. Daca dorim sa desfiintam parlamentele, sa facem o formula decorativa, putem, dar asta nu mai inseamna democratie, ci tentatie totalitara. Tot acest amestec este lipsit de substanta si nu are decat un interes politicianist.

Avem unul din cele mai slabe Parlamente din ultimii ani, afirmatia ii apartine chiar fostului presedinte Ion Iliescu. Cu totii au ajuns in Legislativ prin vot uninominal. Mai sunteti o sustinatoare a votului uninominal?

Da, sunt sustinatoarea votului uninominal.

Uninominal pur sau mixt?

Aici putem discuta. Daca vrei ca un Parlament sa fie compus din personalitati si de oameni cu mare legitimitate, atunci uninominalul pur poate fi o solutie. Daca vrei, si accepti ca in orice stat normal partidele politice sunt cele care realizeaza si vegheaza la democratie atunci trebuie sa le intaresti pe ele. Si in acest conditii, un vot mixt sau chiar un vot pe lista, asa cum a fost intr-o perioada, poate duce la intarirea partidelor politice, de care depinde managementul statal. Nu avem un rege care sa numeasca un Guvern, avem alegeri, un parlament si trebuie sa dam ce avem mai bun.

Cu ce oameni se poate lauda, sau nu, Parlamentul, dupa uninominal?

Mi-e foarte greu sa-i citez si pe unii si pe altii. Ma uit putin mai detasat, nefiind in Parlamentul Romaniei, ci in cel european, la prestatiile lor si constat ca si oamenii care sunt valorosi se pierd intr-un Parlament in care singura formula de exprimare este ridicarea mainii la ordin.

Cu tristete spun ca nu am mai vazut dezbateri in Parlamentul Romaniei, respingeri de legi, evident penibile pentru ca sunt modificate de partidul de guvernamant in doua trei saptamani de la adoptare, ceea ce e foarte grav pentru stabilitatea legislativa si politica. Sunt oameni de care nu am auzit in Parlamentul Romaniei, pe care nu-i cunosc si sunt si oameni, aceiasi, care se exprima intr-un fel. Una e insa exprimarea in Parlament, si alta e exprimarea la televizor.

Se confunda cele doua in Romania...

Foarte mare greseala. Pentru ca in Parlmaent abordarea este profesionala. Acolo te exprimi pe un proiect de lege sau poltic. Iar eu acest tip de exprimare nu l-am mai vazut. Regret sa constat acest lucru, dar imi aduc aminte ca puteam sta ore intregi in Senat, unde dezbateam proiectele de legi, faceam analiza de impact, faceam analize comparative, si apoi votam in cunostinta de cauza. Eu nu as suporta sa fiu parlamentar intr-un asemenea parlament in care partidul ma obliga sa ridic mana si sa execut.

Veti mai candida pentru Legislativul din Romania?

Ma vad in continuare in PE, pentru ca in acest moment am reusit sa ma exprim in domeniile pe care pretind ca le stapanesc: securitate si aparare, unde sunt vicepresedinte, egalitate de sanse, drepturi si libertati.

Cum s-a vazut din PE scandalul Adrian Severin?

Dupa parerea mea, domnul Severin a gresit grav: a confundat lobby-ul cu propriul interes. Si pentru asta l-am condamnat si il voi condamna, pentru ca ma asteptam la mai mult de la el, de la un om de calitatea si calibrul lui, fost ministru de Externe, ca tinuta sa fie cu totul, alta decat a unui om care poate nu e cunoscut, nu are aceeasi soliditate intelectuala. Si cred ca, din ratiuni morale, Adrian Severin ar fi trebuit sa paraseasca Parlamentul.

Pana la urma ce inseamna lobby pentru un parlamentar?

Lobby-ul inseamna o discutie corecta pe care o faci cu comunitatile interesate intr-un proiect de lege, inclusiv guvernele pentru ca si guvernele fac lobby pentru a-si apara anumite interese.

De pilda, pe proiectul de politica agricola, Guvernul ne-a rugat sa sustinem ca bugetul Roamniei sa nu se diminueze in urmatorul exercitiu bugetar. Si este un lobby corect, tine de interesul nostru si noi am facut asta. Proiectul a si trecut.

Sau exista lobby al comunitatilor profesionale. A fost lobby-ul legat de drepturile de autor la nivelul UE, in care jurnalistii, artistii erau afectati pentru ca proiectul ar fi promovat interesele difuzorilor. A fost un lobby intens din partea comunitatilor.

Din Romania, eu am primit o petitie din partea multor artisti, care imi explicau clar cum le sunt afectate drepturile, dar cel mai bun lobby a fost un concert al lui Andrea Bocelli in PE, care a schimbat tot. Au avut posibilitatea sa vada un mare artist, care, daca nu ar mai putea sa cante in continuare, ar fi pur si simplu vitregit si spoliat. Si atunci toata lumea a votat in favoarea comunitatii profesionale. A fost o formula de lobby care nu a implicat o relatie directa. Domnul Severin a confundat grav aceasta relatie de lobby cu un interes personal.

Atitudinea lui Adrian Severin a influentat negativ imaginea europarlamentarilor romani?

Nu, acolo fiecare e judecat individual. Raspunderea si in politica si in viata este personala.

In Romania s-ar putea introduce reglementari in ce priveste lobby-ul?

Se poate ajunge la asa ceva. Au fost tot felul de tentative in Parlament de promovare a unor legi cu privire la lobby. Da, se poate, in masura in care regulile sunt foarte clare, in care avem un cadru institutional al discutiile dintre cei care fac lobby si cei care sunt lobizati si in masura in care nu exista din partea celor care sunt tinte ale actiunilor de lobby interese materiale. Atunci inseamna trafic de influenta, coruptie si nu lobby.

Dar nu exista pericolul ca in Romania linia dintre coruptie si lobby sa fie extrem de fina?

Da, la noi se poate trece aceasta linie. Am si vazut asta, fara sa avem legea lobby-ului. Ma uitam la cateva legi, la una bancara, in care s-a venit cu o formula legislativa si lobby-ul bancilor a fost foarte puternic si lucrurile nu au mai reprezentat o viziune foarte coerenta. De asta ma tem ca lobby-ul nu ar putea fi un succes intr-on tara in care oamenii au un singur interes, acela de a parveni, cat mai repede, indiferent cum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Norica Nicolai alianta USL, #Nicolai comasare alegeri, #Norica Nicolai PNL PDL , #PNL