Norica Nicolai si Cristian Preda, replici taioase in PE pe subiectul Fenechiu si MCV

Joi, 14 Martie 2013, ora 08:28
2979 citiri
Norica Nicolai si Cristian Preda, replici taioase in PE pe subiectul Fenechiu si MCV

Cooperare si Verificare (MCV), ci doar cu unul de verificare, care nu are o metodologie si are o viziune discretionara, partizana politic, a declarat miercuri seara eurodeputata PNL Norica Nicolai, in dezbaterea din plenul Parlamentului European, de la Strasbourg, privind MCV.

"Comisarul Stefan Fule spunea intr-o dezbatere anterioara ca nu este un partizan al justitiei selective. Nici noi nu suntem partizani ai justitiei selective, domnule comisar, si asta nu o spun pentru dumneavoastra, ci pentru cei care sunt partizani ai acestui tip de justitie, doamna Viviane Reding si domnul Jose Manuel Barroso.

Nu avem de a face cu un real Mecanism de Cooperare si Verificare, pentru ca in cazul Romaniei se numeste Mecanism de Verificare. Nu avem de a face cu un mecanism juridic, care este unul sui generis, pentru ca el nu are un termen intre partile contractante, nu are o metodologie despre care acum vorbiti ca se pune la punct, nu are decat o viziune discretionara, partizana politic, generata de interesele unui grup politic aflat la putere in Romania", a afirmat Norica Nicolai, lidera delegatiei PNL din PE.

Ea a precizat ca, in aceste conditii, se poate vorbi de "un deficit de democratie in UE, nu cu privire la situatia Bulgariei si a Romaniei".

"Suntem parteneri egali in UE, democratia inseamna reguli si standarde comune pentru toate statele membre si nu parteneriate privilegiate in care unii dicteaza altora, pentru ca acest lucru se intampla in acest MCV. Cum va explicati, domnule comisar, ca ni se cere sa incriminam faptul ca presa indrazneste sa prezinte public situatii care pun in dificultate judecatori?

Este impotriva practicii CEDO, impotriva oricarei reguli europene, impotriva oricarei reguli democrate. Acest lucru ni se cere insa de UE si cred ca trebuie sa discutam despre deficitul nostru de democratie si nu al celor doua state pe care le monitorizam", a adaugat eurodeputata PNL, care face parte din grupul ALDE din PE, cel care a solicitat dezbaterea privind MCV.

Norica Nicolai a mai spus in plenul PE ca Romania si Bulgaria sunt intotdeauna judecate dupa criterii care nu au niciun fel de sursa si viabilitate in tratate.

"Intotdeauna suntem judecati dupa practici care nu sunt comune standardelor europene in materie de justitie si administrarea justitiei. Nu avem un acquis comun, suntem diferiti cultural, avem o traditie legala si juridica total diferita si acest domeniu este unul de reala subsidiaritate. Nu ni se poate impune o formula de dictat decat daca o acceptam. Dar nu o vom mai accepta foarte mult, domnule comisar, si acest lucru trebuie sa-l transmiteti dlui presedinte Barroso. E destul!", a conchis eurodeputata PNL.

Intrebata de eurodeputatul PDL Cristian Preda, care s-a folosit de procedura cartonasului albastru (procedura care permite ca, in cadrul unei dezbateri in plenul PE, un europarlamentar care ia cuvantul sa primeasca intrebari din partea altor colegi - n.red.), daca partidul pe care il reprezinta nu are niciun inlocuitor pentru "ministrul cercetat penal care se afla in acest moment in guvern si care a fost incriminat de raportul MCV", Norica Nicolai a refuzat sa raspunda.

"As vrea sa-i reamintesc dlui Preda ce zicea Jean Monet: 'Constructia europeana nu se adreseaza guvernelor si ministrilor, se adreseaza cetatenilor europeni'. Acest mecanism nu se adreseaza guvernului Romaniei, ci cetatenilor romani. Si, din acest punct de vedere, consider intrebarea absolut deplasata, cum este si afirmatia din raport si refuz sa raspund", a precizat ea.

Citeste si:
Deputat UDMR, după întâlnirea între liderul AUR și primarul Clujului: ”Aș dori să-i atrag atenția domnului Boc că acel George Simion a calificat Holocaustul drept o temă minoră”
Deputat UDMR, după întâlnirea între liderul AUR și primarul Clujului: ”Aș dori să-i atrag atenția domnului Boc că acel George Simion a calificat Holocaustul drept o temă minoră”
Deputatul UDMR Csoma Botond l-a criticat pe primarul Clujului, Emil Boc, după ce s-a întâlnit cu liderul AUR, George Simion, și a declarat că a găsit cu acesta ”puncte comune.” Într-o...
Guvernul vrea să plafoneze prețul energiei prin ordonanță de urgență. Grindeanu: ”Trebuie să ne adresăm tuturor categoriilor”
Guvernul vrea să plafoneze prețul energiei prin ordonanță de urgență. Grindeanu: ”Trebuie să ne adresăm tuturor categoriilor”
Guvernul intenționează să dea o ordonanţă de urgenţă privind plafonarea preţurilor la energie pentru consumatorii casnici şi necasnici, anunță vicepremierul Sorin Grindeanu, vineri, 21...