Dupa esecul referendumului, Norica Nicolai (ALDE) ar vrea vot obligatoriu in Romania

Sambata, 13 Octombrie 2018, ora 14:40
12724 citiri
Dupa esecul referendumului, Norica Nicolai (ALDE) ar vrea vot obligatoriu in Romania
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Cu toate eforturile de validare a referendumului pentru redefinirea familiei in Constitutie, derulat pe parcursul a doua zile, romanii au preferat sa stea acasa si sa boicoteze scrutinul. In acest context vine propunerea Noricai Nicolai ca votul sa fie, in Romania, obligatoriu.

Presedintele Consiliului National al ALDE, europarlamentarul Norica Nicolai, a declarat, sambata, in contextul propunerilor de modificare a legislatiei electorale avansate de AEP, ca isi doreste o discutie despre introducerea votului obligatoriu in Romania.

"Dreptul la vot apartine fiecarei persoane, aceasta formula cu inscrierea in Registru functioneaza in diverse tari, de exemplu Belgia are, dar sa nu uitam ca in Belgia votul este obligatoriu si atunci toata populatia cu drept de vot este parte a acestui Registru.

Poate putem sa discutam, la un moment dat, si despre obligativitatea votului in Romania, eu am propus acest lucru la modificarea Constitutiei din 2003, si din pacate, la vremea respectiva, nu a fost acceptata, dar va trebui sa avem o discutie despre democratia reprezentativa si viitorul ei si discutia nu strica nimanui, face bine", a declarat, sambata, la Antena 3, liderul Consiliului National al ALDE, Norica Nicolai.

Europarlamentarul a adaugat ca si-ar dori o discutie pe subiectul votului obligatoriu.

"Dupa parerea mea, pentru corectitudinea alegerilor si pentru o corecta reprezentare a cetatenilor in Parlament, prima premisa este sa avem o cifra clara cu numarul de alegatori. Dupa aceea putem sa discutam despre diferite formule de vot. Pentru mine, chestiunea care vizeaza Registrul de alegatori si care constituie premisa a dreptului la vot, este neconstitutionala", a mai spus Nicolai.

Raportul de activitate al AEP pe anul 2017, depus in Parlament, contine un capitol intitulat "Teze preliminare privind un Cod Electoral" si care prezinta propuneri precum scaderea numarului parlamentarilor, alegerea diferentiata a celor doua Camere ale Parlamentului si exercitarea dreptului de vot sub conditia inscrierii anterioare, la cerere, in Registrul electoral.

AEP spune ca modificarile ar putea sa fie aplicate la alegerile din 2024.

Amintim ca doar 20,41% dintre romanii cu drept de vot s-au prezentat la urne, in Romania, in cele doua zile in care s-a desfasurat referendumul prin care s-a dorit revizuirea notiunii de familie in Constitutie, potrivit datelor anuntate de Biroul Electoral Central. Prin urmare, scrutinul nu a fost validat.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Norica Nicolai vot AEP , #stiri Norica Nicolai