Decizia CCR in cazul Norica Nicolai, publicata in Monitorul Oficial

Vineri, 22 Februarie 2008, ora 14:14
1150 citiri
Decizia CCR in cazul Norica Nicolai, publicata in Monitorul Oficial

Decizia Curtii Constitutionale in cazul Norica Nicolai a fost publicata in Monitorul Oficial. Premierul Calin Popescu Tariceanu trebuie sa nominalizeze acum o alta persoana pentru functia de ministru al Justitiei.

La sfarsitul saptamanii trecute, Guvernul a anuntat ca asteapta publicarea in Monitorul Oficial a motivarii deciziei CCR referitoare la cazul Nicolai, urmand ca apoi sa indeplineasca procedurile legale si sa transmita presedintelui propunerile de numire a lui Teodor Melescanu la Ministerul Justitiei si a lui Radu Stroe la Ministerul Apararii.

"Dupa cum am mai declarat, premierul asteapta publicarea motivarii deciziei CCR in Monitorul Oficial, dupa care va urma procedura obisnuita", a declarat, pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru.

In urma cu o saptamana, judecatorii Curtii Constitutionale au facut publica motivarea deciziei referitoare la conflictul juridic de natura constitutionala intre Guvern si presedintele Romaniei in cazul numirii Noricai Nicoai la Ministerul Justitiei.

CCR a decis, pe 7 februarie, cu majoritate de voturi, in cazul sesizarii premierului Tariceanu privind numirea Noricai Nicolai la Ministerul Justitiei, ca presedintele Romaniei poate refuza o singura data, motivat, numirea unui ministru, iar premierul este obligat sa desemneze alta persoana.

Dupa decizia CCR, conducerea PNL a trebuit sa gaseasca o solutie pentru a iesi din impasul de la MJ. Liberalii au avut de ales intre o restructurare a guvernului, care sa presupuna si aprobarea candidaturii lui Nicolai de catre Parlament, si, pe de alta parte, desemnarea unui nou candidat pentru MJ. Pentru a evita riscul unui vot in Parlament, conducerea PNL a recurs in cele din urma la remanierea guvernamentala si l-a desemnat pe ministrul apararii Teodor Melescanu drept ministru plin la justitie, in conditiile in care acesta asigurase deja interimatul pe durata vacantarii functiei dupa demisia lui Chiuariu.

In acelasi timp, liberalii l-au desemnat pe senatorul Radu Stroe sa ocupe portofoliul apararii in locul lui Melescanu. Liberalii au mai sustinut ca, in cazul in care presedintele refuza sa semneze decretul de numire a lui Stroe la aparare, a doua nominalizarea va fi tot Norica Nicolai.

Propunerile de numire a celor doi nu au fost insa trimise catre presedintie, premierul invocand faptul ca asteapta motivarea Curtii Constitutionale in cazul Nicolai, inainte de a indeplini aceste proceduri. Presedintia a formulat deja obiectii referitoare la schimbarea ministrului apararii cu sase saptamani inainte de summitul NATO.

Mazăre a contestat decizia instanței de a-i refuza eliberarea condiționată. Peste câte luni poate reveni cu o nouă cerere
Mazăre a contestat decizia instanței de a-i refuza eliberarea condiționată. Peste câte luni poate reveni cu o nouă cerere
Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a contestat decizia Judecătoriei Sectorului 4 de respingere a liberării condiţionate. În cazul în care această hotărâre nu se va schimba la...
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#norica, #CCR, #decizie, #monitor , #stiri Norica Nicolai