Editorial: Decenta, ultima frontiera

Autor:
Luni, 03 Martie 2008, ora 12:28
1456 citiri
Editorial: Decenta, ultima frontiera

Liberalii au ajuns la fundul sacului de cadre, dar partea proasta e ca le-au trebuit doua luni sa se prinda. Dupa ce au dansat pe sub nasul presedintelui cu nume superuzate in peisajul politic, oferindu-i fotografiile Noricai Nicolai sau a lui Radu Stroe, numai asa, ca sa crape de nervi, au pus sacul in centrifuga, l-au mai stors un pic si au constatat ca din el nu mai pica nimic - imi dau seama ce veselie era la PSD, unde flacaii au cate doua-trei nume, la fel de grele, pentru fiecare post de ministru, sau la PD-L.

Prin urmare si-au scos agendele, le-au pus pe secretare sa caute in Pagini Aurii, si-au sunat prietenii: care ai remarcat un avocat, un juristconsult, o studenta in an terminal cu minte brici, baga un telefon la 314.34.00, centrala guvernului, si cere la Cabinet, il cauti pe Dorin si-i raportezi.

Dintr-o palarie a sarit numele lui Catalin Predoiu, si a tasnit atata de tare incat Calin Popescu Tariceanu n-a mai apucat sa-si consulte partidul, sa-l anunte ca are omul providential. Dupa mine, e foarte bine ca n-a mai facut-o, pentru ca astfel, cine stie daca bietul Teodor Melescanu nu se alegea cu inca un mandat de interimar, la fel de nasol ca primul, pe care l-a purtat cu atata greata. I-ar fi spus colegii ca e riscant, ca nu te poti baza pe un om fara activitate politica, ca astia te lasa cand ti-i lumea mai draga si cine stie cand mai vine cate-un dosar de suspendare de ministru, care trebuie plimbat.

Se prea poate ca premierul sa fi vrut sa traga o sedinta de CPEx, dar n-a mai avut cand, deoarece Traian Basescu a jucat la interceptie si l-a invitat rapid la Cotroceni, pentru consultari pe tema Predoiu.

Una peste alta, nu putem constata decat ca pana sa ajunga la normalitate, Calin Popescu Tariceanu si Traian Basescu au gasit ca se cade sa-si incerce turloaiele, ca sa nu-si piarda exercitiul. In loc sa plateasca un anunt la mica publicitate imediat dupa plecarea Monicai Macovei - caut titular Justitie - a trebuit sa asistam la cateva seisme generate de Tudor Chiuariu, timp in care ochiul european atintit asupra anticoruptiei si ANI a capatat o cautatura chinezeasca si ne-a batut obrazul.

De ce trebuie sa apelam la decenta si onorabilitate ca la ultima solutie de evitare a dezastrului? Pentru ca, pana la proba contrarie, apreciez ca Predoiu reprezinta, inainte de-a fi membru de partid, un profesionist. Exceleaza intr-un domeniu greu - drept comercial, unde profesionistii adevarati sunt extrem de putini. Pentru a ajunge aici nu s-a hranit cu sedinte de partid, ci cu tomuri. Iar acesti oameni, pentru care ambitia este aceea de-a fi socotiti unul dintre primii zece avocati din tara pe domeniul lor, nu sunt executanti politici, de regula, deoarece ar considera ca se prostitueaza.

Ceea ce s-a petrecut trebuie, insa, sa reprezinte pentru liberali un semnal de alarma. Nu este cu putinta sa ajungi in situatia sa ai in rezerva de cadre numai zece nume decat daca ai considerat ca partidul este o feuda, unde cei care saruta inelul sunt singurii demni de-a primi onoruri si responsabilitati.

Sunt convins ca in PNL mai sunt oameni cu expertiza, dar pentru a-i zari, fruntasii partidului trebuie sa doreasca sa-i caute, sa nu se limiteze la insi care si-au demonstrat aptitudinile lingand cateva maini. Pentru asta, insa, decenta trebuie sa fie un mod de existenta, or tare mi-e ca a pretinde, in politica, sa faci din ea o regula, nu o exceptie, e o utopie.

Cristian Mihai Chis