Guvernul se plange de Basescu la CC in cazul Norica

Joi, 24 Ianuarie 2008, ora 16:58
3069 citiri
Guvernul se plange de Basescu la CC in cazul Norica

Premierul Tariceanu a sesizat, joi, Curtea Constitutionala in cazul Norica Nicolai. Primul ministru solicita presedintelui CC sa constate existenta unui conflict juridic de natura constitutionala, in sensul art.146, lit.e din Constitutie, intre Guvern si seful statului, cauzat de refuzul lui Basescu de a da curs propunerii inaintate de primul-ministru cu privire la numirea in functia de ministru al Justitiei a Noricai Nicolai, se arata intr-un comunicat al Executivului.

"Se solicita Curtii Constitutionale, in numele Guvernului Romaniei, sa constate ca refuzul Presedintelui Romaniei de a o numi pe doamna Norica Nicolai in functia de ministru al justitiei este neconstitutional", se precizeaza in acelasi comunicat.

Sesizarea Guvernului nu a ajuns la Curtea Constitutionala inainte de incheierea programului Registraturii, la ora 16:30, astfel ca ea va fi inregistrata, cel mai probabil, vineri dimineata, au declarat pentru NewsIn, surse judiciare.

Ce se intampla mai departe?

In termen de 20 de zile de la primirea cererii, in cazul conflictelor juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice, dupa ce partile si-au comunicat punctele de vedere, presedintele Curtii Constitutionale stabileste termenul pentru sedinta de judecata si citeaza partile.

Potrivit Legii de Organizare si Functionare a Curtii Constitutionale, dupa ce a primit cererea Guvernului, presedintele CC o va comunica partilor aflate in conflict, solicitandu-le sa isi exprime, in scris, in termenul stabilit, punctul de vedere asupra continutului conflictului si a eventualelor cai de solutionare a acestuia, si va desemna judecatorul-raportor.

La data primirii ultimului punct de vedere, dar nu mai tarziu de 20 de zile de la primirea cererii, presedintele Curtii Constitutionale stabileste termenul pentru sedinta de judecata si citeaza partile implicate in conflict. Dezbaterea va avea loc la data stabilita de presedintele Curtii Constitutionale chiar daca vreuna dintre autoritatile publice implicate nu respecta termenul stabilit pentru prezentarea punctului de vedere, se mai arata in lege.

Dezbaterea are loc pe baza raportului prezentat de judecatorul-raportor, a cererii de sesizare, a punctelor de vedere prezentate, a probelor administrate si a sustinerilor partilor.

Potrivit aceleiasi legi, Curtea Constitutionala solutioneaza conflictele juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice, la cererea Presedintelui Romaniei, a unuia dintre presedintii celor doua Camere, a primului-ministru sau a presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii. Cererea de solutionare a conflictului trebuie sa mentioneze autoritatile publice aflate in conflict, textele legale asupra carora poarta conflictul, prezentarea pozitiei partilor si opinia autorului cererii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#CC, #sesizare, #guvernul , #stiri Norica Nicolai