Norica Nicolai: Presedintele nu are atributii legislative

Joi, 04 Septembrie 2008, ora 11:43
2561 citiri
Norica Nicolai: Presedintele nu are atributii legislative

Presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Norica Nicolai, a declarat, joi, ca seful statului nu are atributii legislative in ceea ce priveste numirea procurilor in functiile de conducere. Rolul presedintelui in numirea acestora consta in "acordarea unui aviz".

In cadrul sedintei de joi, Comisia Juridica a discutat despre proiectele legislative depuse de PSD, PC si UDMR care prevede ca procurorii sa fie numiti in functiile de conducere de catre Consiliul Suprem al Magistraturii la propunerea Ministrului Justitiei.

"Seful statului nu are o astfel de atributie a fost doar o interpretare a legislatiei", a precizat Nicolai.

Senatorul a mentionat ca o alta modificare prevede ca procurorii vizati sa aiba 10 ani de vechime pentru a putea ocupa un post la conducerea DNA si functia de procuror general al Romaniei.

"Modificarea esentiala vizeaza cum vor fi numiti procurorii sefi de la DNA si procurorul general al Romaniei. Acestia vor fi propusi de Ministrul Justitiei si mai apoi numiti de catre CSM. In plus procurorii propusi trebuie sa aiba o vechime de 10 ani si sa apartina gradului profesional aferent Curtii de Apel si tribunalului Curtii de Justiti si Casatie".

Si Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat ca in acest moment numirea in functiile de conducere a procurorilor nu este in atributia presedintelui. Seful statului este obligat sa dea un aviz de care Ministrul Justitiei sa tina cont.

"Ministrul Justitie nu poate fi exclus din mijlocul acestei proceduri. Important este sa se respecte Constitutia", a adaugat Predoiu.

Amendamentul de lege care prevede ca CSM sa numeasca procurorii la propunearea Ministrului Justitiei a fost votat de Comisia Juridica a Senatului. Astfel ca 4 membrii au votat pentru si 2 impotriva, adica membrul PD-L si UDMR. Asupra proiectului legislativ va fi alcatuit un raport care va fi prezentat, mai apoi, plenului Senatului.

Senatorii urmeaza sa decida daca procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ, procurorul sef al DNA si procurorul sef al DIICOT pot fi numiti de presedintele Romaniei, fie la propunerea CSM, fie a Ministerului Justitiei.

De asemenea, membrii Comisiei juridice trebuie sa decida daca revocarea din functie a procurorului general al Parchetului de pe langa ICCJ, procurorului sef al DNA si a procurorului sef al DIICOT poate fi facuta de catre presedintele Romaniei, fie la propunerea CSM, fie a Ministerului Justitiei. De asemenea, se mai dezbate problema avizului sectiei de procurori in procesul de numire sau revocare a celor trei procurori-sefi.

Initiativa parlamentarilor survine insa criticilor Comisiei Europene potrivit carora Parlamentul obstructioneaza justitia. In schimb, oficialii de la Bruxelles au apreciat in termeni extrem de pozitivi activitatea institutiei conduse de Daniel Morar.

Lovitură în Dosarul 2 Mai. Judecătoarea care a produs indignare după ce a întrebat dacă unul dintre tinerii omorâți este la proces nu va fi suspendată
Lovitură în Dosarul 2 Mai. Judecătoarea care a produs indignare după ce a întrebat dacă unul dintre tinerii omorâți este la proces nu va fi suspendată
Ioana Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului accidentului de la 2 Mai, deși Inspecţia Judiciară ceruse suspendarea acesteia. Decizia a fost luată miercuri, 24 aprilie, de Consiliul...
CSM discută astăzi propunerea de suspendare a judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai
CSM discută astăzi propunerea de suspendare a judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai
Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii discută, miercuri, propunerea Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcţie, până la finalizarea...
#Norica Nicolai, #propunere, #numire, #procuror, #CSM, #ministru, #Justitie , #stiri Norica Nicolai