Norica Nicolai: Presedintele nu are atributii legislative

Joi, 04 Septembrie 2008, ora 11:43
2383 citiri
Norica Nicolai: Presedintele nu are atributii legislative

Presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Norica Nicolai, a declarat, joi, ca seful statului nu are atributii legislative in ceea ce priveste numirea procurilor in functiile de conducere. Rolul presedintelui in numirea acestora consta in "acordarea unui aviz".

In cadrul sedintei de joi, Comisia Juridica a discutat despre proiectele legislative depuse de PSD, PC si UDMR care prevede ca procurorii sa fie numiti in functiile de conducere de catre Consiliul Suprem al Magistraturii la propunerea Ministrului Justitiei.

"Seful statului nu are o astfel de atributie a fost doar o interpretare a legislatiei", a precizat Nicolai.

Senatorul a mentionat ca o alta modificare prevede ca procurorii vizati sa aiba 10 ani de vechime pentru a putea ocupa un post la conducerea DNA si functia de procuror general al Romaniei.

"Modificarea esentiala vizeaza cum vor fi numiti procurorii sefi de la DNA si procurorul general al Romaniei. Acestia vor fi propusi de Ministrul Justitiei si mai apoi numiti de catre CSM. In plus procurorii propusi trebuie sa aiba o vechime de 10 ani si sa apartina gradului profesional aferent Curtii de Apel si tribunalului Curtii de Justiti si Casatie".

Si Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat ca in acest moment numirea in functiile de conducere a procurorilor nu este in atributia presedintelui. Seful statului este obligat sa dea un aviz de care Ministrul Justitiei sa tina cont.

"Ministrul Justitie nu poate fi exclus din mijlocul acestei proceduri. Important este sa se respecte Constitutia", a adaugat Predoiu.

Amendamentul de lege care prevede ca CSM sa numeasca procurorii la propunearea Ministrului Justitiei a fost votat de Comisia Juridica a Senatului. Astfel ca 4 membrii au votat pentru si 2 impotriva, adica membrul PD-L si UDMR. Asupra proiectului legislativ va fi alcatuit un raport care va fi prezentat, mai apoi, plenului Senatului.

Senatorii urmeaza sa decida daca procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ, procurorul sef al DNA si procurorul sef al DIICOT pot fi numiti de presedintele Romaniei, fie la propunerea CSM, fie a Ministerului Justitiei.

De asemenea, membrii Comisiei juridice trebuie sa decida daca revocarea din functie a procurorului general al Parchetului de pe langa ICCJ, procurorului sef al DNA si a procurorului sef al DIICOT poate fi facuta de catre presedintele Romaniei, fie la propunerea CSM, fie a Ministerului Justitiei. De asemenea, se mai dezbate problema avizului sectiei de procurori in procesul de numire sau revocare a celor trei procurori-sefi.

Initiativa parlamentarilor survine insa criticilor Comisiei Europene potrivit carora Parlamentul obstructioneaza justitia. In schimb, oficialii de la Bruxelles au apreciat in termeni extrem de pozitivi activitatea institutiei conduse de Daniel Morar.

Citeste si:
Ciucă l-a propus pe Rareș Bogdan pentru ministerul Apărării. Negocieri dure pentru ministere SURSE
Ciucă l-a propus pe Rareș Bogdan pentru ministerul Apărării. Negocieri dure pentru ministere SURSE
Într-o discuție cu Florin Cîțu despre componența guvernului, premierul desemnat Nicolae Ciucă l-a propus pe Rareș Bogdan pentru ministerul Apărării, susțin surse politice pentru...
Stelian Ion, atac la președintele Iohannis: „Pentru asta am fost gazați pe 10 august? Să “reformați” dvs. justiția împreună cu PSD-ul?”
Stelian Ion, atac la președintele Iohannis: „Pentru asta am fost gazați pe 10 august? Să “reformați” dvs. justiția împreună cu PSD-ul?”
Fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, a răspuns și el ultimelor declarații ale șefului statului care a promis că, după ce va avea susținerea PSD, se va dedica în totalitate reformei...
Sursa: Ziare.com