Reactii la motivarea CC in cazul Norica Nicolai

Vineri, 15 Februarie 2008, ora 15:03
1590 citiri
Reactii la motivarea CC in cazul Norica Nicolai

"Inteleg ca nici aceasta motivare nu lamureste procedurile de drept si de fapt", a declarat procurorul Norica Nicolai dupa ce Curtea Constitutionala a publicat, vineri, motivarea hotararii potrivit careia i-a dat castig de cauza, pe 7 februarie, presedintelui Basescu in conflictul cu premierul Calin Popescu Tariceanu.

"Am auzit o versiune. Nu am citit-o si mi-e foarte greu sa comentez. Sa intelg ca prin analogie, presedintele poate refuza o singura data. Nu stiu ce cuprinde in continuare motivarea Curtii. Curtea are un regim prevazut in Constitutie si un regim de functionare prevazut in legea 47", a mai spus Nicolai.

Vorbind despre analogia facuta de Curtea Constitutionala in motivare, Norica Nicolai a explicat ca "refuzul pentru promulgarea unei legi se traduce in plan constitutional printr-o cerere de reexaminare a actului normativ. In aceasta ipoteza, Parlamentul este suveran. Analogia este o forma de interpretare care nu este specifica dreptului nostru constitutional".

"Din pacate, motivarea nu aduce mai multe elemente de clarificare decat decizia anuntata. Este evident o decizie care doreste sa il scoata dintr-o situatie dificila pe presedintele Basescu, care nu avea altfel nicio justificare sa respinga candidatura Noricai Nicolai", a aratat fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu

"Practic, daca citim aceasta motivare a deciziei Curtii intelegem ca presedintele poate respinge un ministru pentru ca are ochii verzi", a afirmat Chiuariu.

"Nu se aplica acest principiu (al analogiei) pana la capat pentru ca, daca l-am aplica pana la capat, atunci presedintele ar trebui sa fie obligat sa o numeasca in functie pe Norica Nicolai. In cazul unei legi, daca se face o cerere de reexaminare din partea presedintelui, iar Parlamentul insista si o voteaza in aceeasi forma, presedintele este obligat sa o promulge", a afirmat Tudor Chiuariu.

"Din punctul meu de vedere, decizii ca aceasta si ca decizia din cazul CNSAS cred ca trebuie sa ne faca sa ne gandim foarte serios la o reasezare, la o regandire a acestei Constitutii", a subliniat Chiuariu.

Europarlamentarul PNL Renate Weber a declarat ca CC citeste o Constitutie diferita, iar decizia sa contrazice modul in care se formeaza guvernele si incearca sa instituie un regim prezidential.

"Citim Constitutii diferite!", a fost reactia lui Weber. In opinia europarlamentarului, prin decizia Curtii Constitutionale se contrazice logica potrivit careia se formeaza guvernele in Romania, comentand ironic ca, de acum incolo, presedintele ar putea fi asteptat in banca Executivului la orice motiune de cenzura pentru a primi un vot de neincredere.

"S-a incercat din rasputeri ca dintr-o republica semiprezidentiala sa ne transformam intr-una prezidentiala", a explicat europarlamentarul PNL.

Vicepresedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca stie motivarea Curtii, insa ca nu o cunoaste foarte bine. "Vreau sa vorbesc despre ce stiu ca e. Este vorba despre o decizie care de acum incolo nu numai ca va fi discutata, dar care nu a reusit sa elucideze multe lucruri. Se aplica niste principii ale drepturilor. Politicenii au pus Curtea Constitutionala intr-o situatie care nu este de competenta Curtii", a explicat Ponta.

"Lumea politica ii cere Curtii Constitutionale in acest caz ceea ce nu tine pana la urma de atributiile Curtii, adica sa rezolve niste probleme politice si aproape personale si nu constitutionale. Curtea apeleaza la principiul analogiei, deci inseamna ca adauga la Constitutie", a mai spus Victor Ponta.

"Era necesara aceasta motivatie. Mi-e teama ca nu vom rezolva toate problemele din viitor. Vom continua sa punem Curtea Constitutionala intr-o situatie ce nu isi are locul", a adaugat Ponta.

Intrebat daca vom avea ministru al Apararii pana la summitul NATO, Ponta s-a aratat optimist. "Eu sper sa avem. E vorba de interesul Romaniei. Dar nu am nicio speranta si nicio iluzie ca razboiul dintre Basescu si Tariceanu se va terminaa pana unul dintre ei nu va mai ocupa functia pe care o detine", a subliniat vicepresedintele PSD.

Potrivit vicepresedintelui PDL, Cezar Preda, decizia Curti Constitutionale in cazul Nicolai vine pe fondul aplecarii asupra interesului national a institutiilor din Romania si ca judecatorii Curtii au trebuit sa gaseasca o solutie pentru deblocarea situatiei.

Mai mult, in opinia lui Preda, aceasta motivare ii permite presedintelui Romaniei sa refuze rolul de spectator "la ce face primul-ministru cu Guvernul".

"E drept ca aceasta decizie a Curtii Constitutionale a stricat planurile la multi dar ea vine pe fondul unei aplecari asupra interesului national a tuturor institutiilor.

Asa cum si Presedintia Romaniei se apleaca asupra problemelor si cum Guvernul se apleaca, asa si Curtea Constitutionala trebuie sa incerce sa dea o fluiditate asupra a ceea ce inseamna mersul inainte", a opinat liderul democrat-liberal.

Solutia oferita de Curtea Constitutionala in cazul numirii Noricai Nicolai la carma Ministerului Justitiei este aberanta si a fost data pentru a incerca "sa impace si capra si varza", considera si liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu.

"Curtea Constitutionala a dat, in opinia mea, o alta solutie aberanta si politicianista intr-un anumit fel, un mod de a impaca si capra si varza pentru ca nu avem de-a face nici cu vreo analogie corecta cu acel veto suspensiv pe care presedintele il are in raport cu vreun proiect de lege adoptat de Parlament pe care il poate trimite, dar Parlamentul il poate mentine identic", a spus Crin Antonescu.

"Este aberanta pentru ca cel putin teoretic motivele s-ar putea agrava in cazul celei de-a doua numiri", a adaugat liberalul.

In opinia vicepresedintelui Comisiei juridice a Senatului, Serban Nicolae, motivarea Curtii este o rusine, care-i descalifica pe magistratii CC, iar principiul reexaminarii legilor are o alta logica decat cea invocata de acestia.

"N-are nicio legatura cu reexaminarea legilor, este cu totul alta logica acolo, presedintele are dreptul inclusiv de a sesiza CC in cazul legilor (...) Este o rusine. Cei care sustin o astfel de decizie cu o asemenea motivare s-au descalificat moral si profesional", a precizat senatorul PSD.

Totodata, Serban Nicolae a explicat ca, in primul rand, este vorba despre reexaminarea unui text, iar nu a unei persoane. Pe de alta parte, daca Parlamentul ii trimite presedintelui, dupa reexaminare, aceeasi forma, atunci seful statului este obligat s-o promulge.

"Presedintele nu are niciun drept si nicio obligatie, ci are doar responsabilitati", a afirmat Nicolae, care a precizat ca, atunci cand presedintele numeste un ministru pe baza votului din Parlament, de exemplu, nu este obligat, ci este responsabilitatea lui sa faca acest lucru.

Vicepresedintele executiv al PRM, Lucian Bolcas, considera ca motivarea CC in litigiul Nicolai reprezinta "o implinire a visului de unic conducator al presedintelui Traian Basescu" si afirma ca, in acest moment, Romania nu mai este un regim politic semiparlamentar.

Mai mult, Bolcas crede ca afirmatia CC, potrivit careia seful statului se afla in situatia de a decide el insusi numirea unor ministri, arunca Romania "direct intr-o republica prezidentiala, asa cum si-a dorit-o presedintele Traian Basescu".

"Curtea Constitutionala a implinit visele de unic conducator ale presedintelui Traian Basescu, atunci cand intr-o simplista interpretare literara a stabilit ca el decide numirea ministrilor. Asta este grav", a comentat Bolcas.

In plus, juristul peremist a mai spus ca astepta cu nerabdare motivarea CC, deoarece, asa cum declarase anterior, decizia a ridicat o serie de semne de intrebare pe care spera sa le lamureasca, insa Curtea nu a adus clarificarile sperate.

Potrivit lui Bolcas, justificarea CC l-a determinat sa-si puna un mare semn de intrebare in legatura cu rolul si functia acestei Curti, deoarece a gasi o motivare "atat de alambicata, chinuita juridic pentru niste probleme rezolvate in afara textului si spiritului constitutional pune un semn mare de intrebare cu privire la interesul avut in pronuntarea unei asemenea decizii".

"Regret ca trebuie sa pun la indoiala obiectivitatea Curtii Constitutionale si sa afirm implicarea sa in viata politica, dar alta concluzie pentru mine nu se poate desprinde", a punctat Bolcas.

"Pentru prima data, intr-o decizie, argumentarea se rezuma la cea mai simplista forma de interpretare jurdica - cea ad literam, la care apeleaza de regula inginerii care citesc un text de lege", a mai afirmat Bolcas.

"Este o decizie ce inca mai are mirosul tiparului din care a iesit. Trebuie sa mai fie analizata. Referitor la analogia cu alte institutii, dati-mi voie sa fiu circumspect. Daca ne gandim la analogie, eu m-as gandi la articolul 89, care permite unui ministru sa refuze audierea unei comisii parlamentare", a explicat Bolcas.

"Sunt prudent. Spun ca este un mare semn de intrebare. N-as vrea sa dau verdicte privind deciziile Curtii Constitutionale, scopul Curtii putand fi unul juridic, dar si unul politic. Este o problema grava a Curtii Constitutionale la ora actuala", a mai spus Bolcas.

Potrivit vicepresedintelui PRM, "premierul sovaie. E un premier sovaielnic. Era clar ca ne aflam intr-un conflict intre institutiile statului. A sovait. A cautat solutii. Intr-o situatie de criza nu cred ca se poate proceda asa".

Citeste si:
Cum a ajuns Vanghelie dator lui Ponta cu 80.000 de euro. Instanța a tras linie între „declarațiile politice” și cele „ofensatoare” - MOTIVARE
Cum a ajuns Vanghelie dator lui Ponta cu 80.000 de euro. Instanța a tras linie între „declarațiile politice” și cele „ofensatoare” - MOTIVARE
Scandalul început în 2019 între Victor Ponta și Marian Vanghelie se va tranșa defintiv la Curtea de Apel București pe data de 7 octombrie. Fostul premier a reputat o primă victorie la...
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...