Ziare.com

Trecutul magistratilor, la secret

Marti, 17 Februarie 2009, ora 08:54

   

Trecutul magistratilor, la secret
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu mai are dreptul sa faca publice mapele profesionale ale magistratilor. Aceasta interdictie se aplica dupa o decizie a Curtii de Apel Bucuresti din 28 octombrie 2008.

Potrivit sentintei, CSM nu mai poate dezvalui traseul profesional al magistratilor, Curtea de Apel motivand ca aceste informatii nu ar fi de interes public, relateaza Evenimentul Zilei.

Practic, instanta a decis anularea hotararii (38/2008) prin care CSM stabilise ca informatiile respective pot fi comunicate contribuabililor. Hotararea fusese atacata in instanta de Asociatia Magistratilor din Romania (AMR). CSM nu a facut recurs. Aceeasi hotarare a CSM a mai fost contestata si de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR).

Curtea de Apel Bucuresti a dat castig de cauza AMR, care a atacat in instanta hotararea CSM, pe motiv ca ar fi "gresit fundamentata juridic" si ca ar incalca rolul Consiliului, de garant al independentei justitiei, "prin adaugiri nepermise la textul de lege".

Reclamantul sustine ca statutul judecatorilor si procurorilor (art. 42 al Legii 303/2004) prevede ca datele din dosarul profesional al magistratilor sunt confidentiale si ca interesul public vizeaza activitatea, si nu persoana magistratului. Prin urmare, CSM ar fi apreciat eronat ca mapele profesionale s-ar incadra in categoria informatiilor publice.

Argumentul AMR: dosarul profesional are date cu caracter personal, referitoare la o persoana fizica "identificata sau identificabila". In aceste conditii, arata Asociatia, ar fi o greseala sa se faciliteze publicului monitorizarea datelor, "cata vreme finalitatea acestei operatiuni este necontrolabila".

Numai ca, in continuarea expunerii sale, AMR se contrazice, afirmand totusi ca finalitatea "nu poate fi decat aceea de decredibilizare a magistratului si a sistemului". Altfel spus, prezentarea in presa a erorilor comise de magistrati si a sanctiunilor aplicate acestora duce la distrugerea increderii in justitia din Romania.

Pe de alta parte, AMR uita ca in mapele profesionale ale unor magistrati nu apar doar sanctiuni, ci si avansari sau evaluari pozitive.

Argumentul suprem al Asociatiei se rezuma astfel: "Distrugerea prestigiului individual al unui magistrat, chiar daca legea ii da acestuia dreptul sa ramana in sistem, in ciuda greselilor comise, este o tratare lipsita de profesionalism a rolului magistratului in societate".

AMR nu tine cont nici de faptul ca etapele carierei unui magistrat, printre care sanctiunile, avansarile, numirea, promovarea sau revocarea din functii, sunt la vedere prin evidentierea lor in documentele publice ale altor institutii ale statului. Astfel, ascunderea informatiilor centralizate in mapele profesionale are doar un efect major: ingreuneaza abuziv accesul la informatii publice.

Totodata, AMR ignora si Codul de Procedura Civila, care prevede ca sanctionarea unui magistrat pentru exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta duce la revizuirea procesului. Ceea ce face ca respectiva sanctiune sa nu mai fie una confidentiala. Chiar si in ciuda evidentei, AMR considera ca nu se justifica diseminarea informatiilor despre sanctionarea unui magistrat.

O decizie "corecta si legala"

In opinia presedintei AMR, judecatoarea Mona Maria Pivnicieru, decizia Curtii de Apel Bucuresti este "corecta si legala". Ea a precizat pentru Evenimentul Zilei ca intreaga mapa a magistratului nu poate fi publica deoarece "exista reglementari internationale care protejeaza datele cu caracter personal".

Judecatoarea Pivnicieru sustine ca in celelalte state europene devin publice doar numirile, avansarile, revocarile sau eliberarile din functie. Presedintele AMR subliniaza ca aceste masuri vizeaza intarirea increderii in sistemul judiciar.

"In cazurile in care se decide sanctionarea unui magistrat, dar fara excluderea acestuia din sistem, acesta trebuie sa se bucure in continuare de increderea justitiabililor", a adaugat Pivnicieru.

Mapa profesionala

Mapa profesionala contine informatii despre traseul profesional al unui procuror sau judecator. Fiecare dintre acestia are, in baza de date a CSM, o mapa profesionala, care include documentele emise de institutiile in care magistratul a activat. Concret, la mapa profesionala se regasesc informatii despre calificative obtinute de-a lungul carierei, promovari, retrogradari, dar si despre sanctiunile primite pentru posibile erori sau deficiente in exercitarea activitatii.

Dezbaterile publice pe acest subiect au fost declansate de aparitia in presa a mapelor profesionale ale senatoarei PNL Norica Nicolai si ale fostilor ministri ai justitiei Monica Macovei si Cristian Diaconescu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2298 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Presedintele AMR afirma

ca masura vizeaza intarirea increderii in sistemul judiciar !!! Deci recunoaste ca increderea nu prea exista. Iar secretomania impusa nu o va intari de loc.

 

Astia fac misto de noi ....

Deci judecatorii se judeca intre ei si-si dau dreptate la tot ce cer ;
ar fi fost culmea sa li se spuna : domnilor judecatori , ati pierdut procesul ! Nu sunteti capabili !
Treburile astea trebuiesc sa fie puse sub control , caci se arata ca sunt fara limite in materie de pretentii nesimtite .

 

CHIAR NU VA E RUSINE?!!!

Ne miram de ce tara asta se afla unde se afla. Suntem singura tara din fostul bloc comunist care nu si-a rezolvat problemele din timpul COMUNISMULUI!!!
Magistratii care in timpul comunismului erau mana in mana cu regimul odios se pun prin acesta hotarare in siguranta, ca nimeni sa nu-i poata deranja vreodata.
Nici o tara sau popor nu poate sa se dezvolte pana nu isi cunoaste trecutul si nu repara ceea ce a fost distrus in 45 de ani!!! Asta e problema majora a Romaniei in toate privintele! Daca ne uitam in jur ce vedem? Cine ne conduc? Cine sunt marii oameni de afaceri? Din cine este formata clasa politica? Raspunsul este simplu si foarte clar! Cu unele exceptii sunt fosti nomenclaturisti, comunisti sau descendentii acestora!!!

 

corect

Si securisti!

Unde sunteti voi cei care va ziceti "SOCIETE CIVILA"?

Cel care judeca pe altii trebuie protejat pentru a nu i se dezvalui eventualele prostii sau greseli. Cel care face legi nu beneficiaza de acelasi regim. Asta nu inseamna ca ii plang. Pur si simplu ar trebui sa beneficieze de un tratament egal: vreau sa stiu TOTUL si despre cel care ma poate trimite, aiurea, la puscarie si despre cel care poate da legi care ma dezavantajaza sau cu dedicatie. Nu se poate face distictie intre ei din simplul motiv ca si asupra sistemului judiciar si asupra oamenilor politici planeaza, pe drept sau pe nedrept, PREZUMTIA DE VINOVATIE, desi este evident ca nu toti sunt corupti sau escroci.
Nu vad alta solutie decat ca cei care intra in sistemul public sa-si afiseze singuri sau sa li se afiseze, prin lege, le vedere si cele bune si cele rele.
Hotararea luata de justitie este, in conditiile expuse, un act de autoaparare sau mai pe romaneste: corb la corb nu-si scoate ochii. Vi se pare logic sau normal?

 

Societatea civila ar trebui sa riposteze prin crearea unei asociatii / site web in care toti cetatenii care pot dovedi care sunt magistratii care i-au nedreptatit - prin hotarari definitive ale instantelor interne (procese penale) si internationale (CEDO)-, sa poata furniza (daca doresc) informatii publice privind cazurile respective... altfel toate protestele sunt doar vorbe.

 

cancerul justitiei romanesti

Justitia romaneasca a intrat definitiv in colaps. Au primit puteri mari fara sa fi fost facuta reforma. Aceasta vina o poarta PSDul si bolsevicul Iliescu.
Doar sistemul american de justitie ne mai poate salva. O reforma in conditiile actuale nu se mai poate face.

 

Inca un pas inapoi!

Se pare ca justitia (cu "j" mic) "se zbate" sa faca pasi inapoi.Cum poti avea incredere intr-un magistrat care deserveste o institutie corupta pana in maduva oaselor fara sa-i cunosti activitatea?Dimpotriva cred ca,in situatia actuala,recastigarea increderii se poate face numai prin transparenta.Mai cred un lucru:asezarea justitiei acolo unde-i este locul este mult mai simpla decat vor unii sa ne faca sa credem.Necazul este ca NU SE VREA acest lucru.Nu-i acuz pe factorii politici de lene sau incompetenta ci de REAVOINTA in conditiile in care nu este nici greu si nici complicat.Alt aspect care vreau sa-l arat este ca am ajuns sa avem cu UE o relatie care se aseamana cu :"daca nu faci asta,nu-ti cumpar jucaria nu stiu care".Pai,noi nu vom avea justitie nicidata daca dupa astfel de principiu ne ghidam.Aici este vorba de (rea)vointa politica,nu ca vrea sau nu vrea UE, domnilor politicieni."Injustitia" noastra poate sa genereze(daca nu a si inceput!) niste fenomene care poate zeci de ani nu vor mai putea fi controlate.

 

Nu ne putem pronunta... deoarece... respectam codul ?

DACA codul tacerii - "omerta" - reprezinta o forma extrema de solidaritate si loialitate in fata "autoritatii" si DACA democratia este o forma de guvernare in care puterea este detinuta direct sau indirect de catre cetateni REZULTA ca ANUMITE INFORMATII DAUNEAZA DEMOCRATIEI ? (vedeti definitii pe www.wikipedia.org)
In conditiile in care oamenii politici sunt atat de ..."publici" ... oare mapele profesionale ale magistratilor "ilustreaza" cariera unor oameni "mai putini publici" ? Daca raspunsul este DA... atunci organizatiile magistratilor actioneaza oarecum "din umbra" ?

 

Isi mascheaza trecutul incult care ii descalifica sa practice dreptul in mod legal si sa ocupe posturile in magistratura.

Dosarele in cauza contin cele mai dezonorante date despre o mare parte din magistratii cu ranguri inalte. De un exemplu ar fi cazurile in care din dosare reiese ca inalti magistrati au fost la baza, adica in primii 10-15 de ani din activitatea lor ba lacatusi, electricieni, tapiteri auto, ba primitori distribuitori,chelneri si alte meseserii d'astea mai lumesti, ca au facut liceul la seral, ca au avut note de maxim 6-7 la limbi straine, ca nici cand nu au avut cum citi o fraza in limba latina pana la facultate. Inchipuitiva ca si acum unii se mira ce este cu "dreptul roman" deci de acum 1800-2200 de ani. Adica zic unii ca ce relevanta are azi in secolul nu stiu care.Ba mai zic unii ca aia care citeaza din el in limba latina,sunt de fapt niste inchipuiti, ingamfati si chiar obraznici, adica " de ce bre nu vorgheste el pe limba noatra? ce ii pute?"Ei , acestia care abia stiu romaneste literar, ajung sa dea dentinte aiuritoare pur si simplu derivand din necunoasterea la sursa , in limba latina a formularilor din dreptul roman. Nu pot nici sa sustina o polemica juridica, nici sa faca sau sa utilizeze juristprudenta internationala, pentru ca nu pot utiliza limbile de circulatie europeana engleza, franceza, germana. Asa ca o justitie care pleaca de la jargonul meseriilor de mai sus, plocoane, spagi si alte lucruri nemaivazute nicicand intr-un stat adevarat, creaza groaza si monstri pe care ii vedem.Pe procurori ii lasam deoparte fiind alta categorie de napaste pe tara.

 

amice

ai uitat o mare categorie a acelora care lucrau in securitate si militie si care faceau " dreptul " la fara frecventa.

Păi

Ăstia sunt cei mai periculosi.Din intamplare mă aflam intr-o sală de judecată in care un procuror isi sustinea pledoaria si la fiecare propozitie făcea cel putin o greseală gramaticală(nu era maghiar),cand mă uit mai bine văd că era un fost tablagiu de militie,făcut locotenent la fără frecventă in 1989,care la revolutie a scăpat cu fuga,acum ajuns procuror si maine poimaine il vezi judecător.

MONA MARIA PIVNICIERU ...este o corupta

O cunosc pe aceasta gura sparta Mona Pivnicieru din momentul in care a ajuns in magitratura . Noi toti, fosti ei colegi, cunostem faptul ca " lidera de sindicat" Pivnicieru era o judecatoare corupta . Chiar radeam de ea ptr. ca se multumea sa ia spaga ...branza, oua, miel , lazi cu fruncte si legume , vin, tuica etc . Acum cand este lidera de sindicat pretinde ca este imaculata ...dar noi stim ca este manjita pana la ultima celula a ei de magistrata !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor