UDATE: Norica Nicolai il da in judecata pe Traian Basescu

Vineri, 15 Februarie 2008, ora 17:58
3322 citiri
UDATE: Norica Nicolai il da in judecata pe Traian Basescu

Norica Nicolai a declarat vineri ca il da in judecata pe presedintele Traian Basescu fiindca, prin afirmatiile sale privind motivarea respingerii nominalizarii sale la carma Ministerului Justitiei, i-a incalcat dreptul de a accede intr-o functie publica, informeaza Antena 3.

"Am examinat cu atentie motivarea de astazi (vineri n.r.) a Curtii Constitutionale si am de facut urmatoarele observatii, care privesc punerea in pericol a ordinii constitutionale in Romania: Curtea Constitutionala a depasit limitele Constitutiei prin comparatie cu Decizia 356/2007 in cazul Cioroianu.

Curtea Constitutionala a dat posibilitatea presedintelui sa refuze un ministru si pentru alte motive decat cele legale, introducand posibilitatea subiectiva a presedintelui de a refuza un ministru", a declarat Norica Nicolai pentru Mediafax.

Norica Nicolai a explicat ca CC "a creat o situatie juridica sui-generis" prin analogia cu posibilitatea presedintelui de a cere reexaminarea legilor si in cazul sau fiindca situatia sa nu poate fi comparata cu aceea a unei legi trimisa la reexaminare.

"In ceea ce priveste o misiune a motivarii legale a deciziei Curtii, cred ca nu exista in lege criterii de individualizare a moralitatii si Curtea Constitutionala, prin retinerea motivarii presedintelui, mi-a incalcat dreptul prevazut in art. 30 din Constitutie si din Declaratia Universala a Drepturilor Omului. In acelasi timp, mi-a ingradit dreptul de acces la o functie publica", a mai spus vicepresedintele PNL.

Dreptul de a raspunde politic doar in fata poporului, dat sefului statului de catre CC, il pozitioneaza pe Basescu "mai presus de lege", a explicat procurorul liberal.

"Avand in vedere toate acestea, inteleg sa ma adresez instantei judecatoresti impotriva presedintelui Traian Basescu care, prin afirmatiile publice, in cazul motivarii refuzului candidaturii mele, mi-a incalcat un drept constitutional fundamental. Sunt constienta ca acest proces poate fi unul de lunga durata.

Nu urmaresc sa acced la o functie publica, ci doar sa creez un precedent in Romania care sa nu dea dreptul nimanui ca, prin incalcarea drepturilor, sa-i fie lezate demnitatea si onestitatea, precum si accesul la o functie publica", a mai spus Norica Nicolai.

Anuntul Noricai Nicolai vine dupa ce procurorul a citit motivarea Curtii Constitutionale privind numirea sa in functia de ministru al Justitiei.

Curtea Constitutionala a publicat, vineri, motivarea in cazul refuzului presedintelui de numire in functia de ministru al Justitiei a Noricai Nicolai.

In document, Curtea arata ca limitarea la o singura respingere a propunerii de ministru se justifica prin faptul ca raspunderea pentru o alta nominalizare revine in exclusivitate premierului, care nu mai este obligat sa motiveze o noua numire.

Practic, magistratii Curtii Constitutionale "traduc" legea fundamentala a tarii, intorcand-o "din condei" in favoarea presedintelui. Aceiasi magistrati au recunoscut ca nu exista o prevedere legala pe baza careia ar putea fi solutionat conflictul dintre presedinte si premier, drept care au recurs la analogii deduse din Constitutie.

#Norica Nicolai, #Basescu, #ministerul justitiei, #instanta , #stiri Norica Nicolai