O potențială explozie la bordul unui cargo avariat sub pavilion maltez care transportă nitrat de amoniu din Rusia ar putea provoca o deflagrație la fel de puternică ca bomba atomică folosită de SUA la Hiroshima, Japonia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a declarat un expert, citat de Newsweek.
Nava Ruby transportă 20 000 de tone de nitrat de amoniu pe care le-a preluat din portul nordic Kandalakșa, la 22 august. Rusia este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de nitrat de amoniu, reprezentând aproximativ două treimi din producția mondială anuală de 20 de milioane de tone metrice.
Nava se îndrepta spre Las Palmas în Gran Canaria, o insulă din Insulele Canare, teritoriu spaniol din Atlantic, dar a acostat pentru scurt timp în portul industrial Tromsø, Norvegia, la 3 septembrie, după ce s-a refugiat de o furtună, a raportat ziarul online norvegian The Barents Observer. Aceasta a suferit avarii la elice, la corpul navei și la cârmă.
În cele din urmă, navei i s-a ordonat să părăsească portul la 4 septembrie din cauza naturii explozive a încărcăturii sale. Poliția din Tromsø a afirmat într-o declarație că „nu era de dorit” ca nava să fie supusă reparațiilor „în apropierea orașului Tromsø”.
La data de 12 septembrie, nava de marfă se afla în apropiere de Andenes, în municipalitatea Andøy din nordul Norvegiei, unde se află o bază militară, în timp ce solicita permisiunea de a andoca pentru a efectua reparații, potrivit Marine Traffic, un site global de informații privind urmărirea navelor.
Nitratul de amoniu este o substanță chimică industrială extrem de volatilă utilizată în îngrășăminte și explozivi și a fost responsabil pentru o serie de incidente, inclusiv explozia din 2020 din Beirut, Liban, în care o mare cantitate din substanța stocată în portul Beirut a explodat, ucigând cel puțin 218 persoane. În 2015, în Tianjin, nordul Chinei, 173 de persoane au fost ucise și alte sute au fost rănite într-o serie de explozii de nitrat de amoniu.
Substanța riscă să explodeze dacă este depozitată în condiții nesigure, cum ar fi în cantități mari, dacă este expusă la căldură extremă sau dacă este amestecată sau contaminată cu combustibil.
Ruby este încărcat cu de șapte ori mai mult nitrat de amoniu decât cele 2 750 de tone care au explodat în portul Beirut acum patru ani.
Roland Alford, director general al Alford Technologies, o companie care lucrează cu explozibili, a declarat că ar fi „de departe cea mai mare explozie accidentală de nitrat de amoniu dacă s-ar aprinde”.
„De fapt, bomba atomică de la Hiroshima a fost de 15 kilotone 15.000 de tone[și Nagasaki a fost de 20 de kilotone, deci ar fi similar”, a declarat Alford pentru Newsweek.
„Echivalența TNT a azotatului de amoniu este probabil de doar 0,8, așa că asta ar însemna că 20.000 de tone de azotat de amoniu ar fi echivalent cu 16.000 de tone de TNT, atât de asemănător cu bomba atomică de la Hiroshima”.
Pe 6 august 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Statele Unite au aruncat asupra orașului japonez Hiroshima o bombă atomică supranumită „Little Boy”, ucigând 140.000 de oameni și devastând orașul. Trei zile mai târziu, o altă bombă aruncată asupra orașului Nagasaki a ucis 70.000 de oameni. Japonia s-a predat pe 15 august 1945.
Alford a subliniat că azotatul de amoniu necesită condiții specifice pentru a se detona în vrac.
„Acest lucru înseamnă în esență că ar trebui să ia foc și să scape de sub control, dar așa cum am văzut la Beirut, acest lucru nu este chiar imposibil”, a adăugat el.
Andrea Sella, profesor de chimie la University College din Londra, a declarat că, deși există numeroase îngrijorări cu privire la nitratul de amoniu din cauza „istoriei sale destul de dezastruoase”, el nu este îngrijorat în mod deosebit de Ruby, deoarece cantități mari de produs chimic industrial sunt mutate în permanență.
„Problema în Beirut a fost depozitarea deficitară - a fost lăsată ani de zile într-un depozit. Și apoi depozitul a fost folosit pentru a stoca artificii. Nu mă pot gândi la o combinație mai letală, deoarece toate incidentele cu nitrat de amoniu au fost declanșate de un incendiu de orice fel”, a declarat el pentru Newsweek.
Sella a spus că ar fi interesant de știut care ar putea fi natura reparațiilor de care are nevoie Ruby „deoarece, în mod clar, sudarea ar putea crește semnificativ riscul potențial de incendiu”.
„Dar, cu excepția cazului în care ar exista un incendiu la bord, încărcătura nu prezintă un risc foarte ridicat. Așadar, deși înțeleg precauția autorităților din Tromsø, bănuiesc că șansele unui dezastru similar sunt relativ modeste”, a adăugat el
explozia din beirut s-a datorat depozitarii deficiente timp de 6 ani. Vezi tot